Није свеједно ко ће добити контролу у Дому народа ПСБиХ

А да није свеједно да ли ће СНСД имати три или четири делегата, показује примјер из 2017. године, када су четири делегата СНСД-а уз делегате СДА и ХДЗ-а у Дому народа потврдили одлуку Представничког дома Парламента БиХ о увођењу акциза на гориво. Исти ти делегати СНСД-а ове године су зауставили приједлог опозиционих странака да акцизе на гориво буду привремено укинуте.

Република Српска 23.11.2022 | 20:18
Није свеједно ко ће добити контролу у Дому народа ПСБиХ

Сага око избора пет српских делегата за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ окончаће се на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, која је заказана за 30. новембар. На дневном реду сједнице је и избор потпредсједника Парламента Српске, а у јавности су се појавиле информације да посланици Покрета за државу своје гласове СНСД–у за четвртог делегата за Дом народа условљавају управо фотељом потпредсједника из реда бошњачког народа у коју би требало да сједне неко из Покрета за државу, али и фотељом министра у Влади Републике Српске.

„Није још стигао ниједан приједлог, ни из Покрета за државу ни од других за мјеста потпредсједника из реда бошњачког и хрватског народа, али ни од највеће опозиционе странке, СДС– а. Када стигну имена гласаћемо, а политичке договоре не обавља предсједник НСРС.“, рекао је предсједник НСРС Ненад Стевандић.

У Дом народа Парламента БиХ би требало да буде изабрано пет српских делегата. Милорад Додик константно у јавности тврди да ће СНСД имати своја четири делегата, а опозиција један.

"Све је потпуно отворено, ништа се још не зна. Ми смо сигурни у људе који ће представљати и ПДП и генерално опозициони блок, а како ће други гласати видјећемо у сриједу.“, поручио је Игор Црнадак, шеф Клуба посланика ПДП-а у НСРС.

 Из опозиционих редова тврде да би њихови кандидати за делегате, Ненад Вуковић из ПДП–а и Желимир Нешковић из СДС–а, врло лако могли да оду обојица у Дом народа, а да СНСД остане на три делегата.

Небојша Вукановић каже да Додик има договор само са Севлидом Хуртићем, али не и са преостала четири посланика из Покрета за државу.

„Једини који је сигуран за Додика је Хуртић из Добоја, који је члан те тзв добојске групе, за јавност која не зна, он је био члан СДА, али је напустио СДА након што му није прошао тендер за штампање књига. И касније је направио пакт са Обреном Петровићем.“ наводи Вукановић и додаје:

"Остала четири посланика из Покрета за државу нису дио тог договора који је постигнут. И треба на неки начин похвалити овај притисак у јавности, јер је СДА отворено рекла да неће подржати Додика и врућ кромпир пребацили СДП– у.

Након прошлих избора управо је СДА омогућила СНСД–у да има четири од пет делегата у Дому народа Парламента БиХ, тако што су у Народној скупштини РС за четвртог српског представника, умјесто Младена Иванића, изабрали Душанку Мајкић.

А да није свеједно да ли ће СНСД имати 3 или 4 делегата, показује примјер из 2017. године, када су четири делегата СНСД-а уз делегате СДА и ХДЗ-а у Дому народа потврдили одлуку Представничког дома Парламента БиХ о увођењу акциза на гориво. Исти ти делегати СНСД-а ове године су зауставили приједлог опозиционих странака да акцизе на гориво буду привремено укинуте. Тако да, захваљујућу највише делегатима СНСД-а, грађани и даље плаћају скупо гориво.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Гроф

23.11.2022 19:31

И ја кажем???????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

23.11.2022 21:18

Хуртић није из Добоја већ из Тузле... бар је тако некад било???

Name

Узас

23.11.2022 21:19

Све фосили из СНСД, Спириц, Средоје Новиц, Радмановиц. Ово је узас свих узаса ста је овом народу уцињено писле ових избора.

Name

Бл

23.11.2022 21:29

Правих патриота и цеститих срба нема у овој власти колико ја видим. Само го српски лопов и странке из федерације.

Name

Ре

23.11.2022 22:44

Ово је тврдење пазара, сто висе галаме то цјена веца. Оце неко велико Кеш узети... Аууууу.. вав вав

Name

Ре Гроф

25.11.2022 09:54

Опозиција треба да се удружи са Покретом за државу и да створи још једну Лијепу нашу, без ентитета. Како смо некад лијепо живили, сви били сити и здрави. Само напријед Вукане.

Name

МеНАГЕР

23.11.2022 20:15

Не знам сто се дигла толика халабука оце ли СНСД имати 3 или 4 делегата (мало ми то цудно посебно од Вукановица Једино ако он покусава мало загузвати измедју СНСДа и босњацки странака али ми то не лици на њега Могуце да је он јос просирио и унапредио методе свога дјеловања) ПДП је у расулу СДС се распада и не видим неки веци проблем ако буде потребно да се купе оба делегата опозиције а камоли један

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

24.11.2022 07:29

Политика и бизнис политичари

Name

Селфисх

23.11.2022 23:09

Ме гледајте само једног да има фотељу а да због њега испаштају сви и БИХ. Лицно ћу бити ( као и многи други) јако љут на опозицију у БИХ ако се не договоре и дозволе Додику и СНСД- у да у следеце четири године обуставе све сто желе и да ништа сто ке добро за нас не прође . Договорите се због интереса грађана цијеле државе а не због једног да има фотељу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

24.11.2022 05:04

Сад ће посланици из покрета за државу показати у пракси вриједи ли та држава више од једног министарског мјеста и потпредсједника скyпштине у РС? Могао би СДС да им поклони потпредсједничко мјесто и тиме овјере да су избори били лажни, то јест покрадени, јер да нису имао би Вукан 3 посланика више, СДС минимално + 3, пдп + 1 и неби секта била ни близу 2/3 парламента.

Name

Грађанин другог реда

23.11.2022 23:15

Џаба, испада вам СДА, тако да опозиција џабе млати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дервента

24.11.2022 07:15

Засто Баја предлазе старе фосиле Новица, Спирица Радмановица. Хоце ли де одреци једног примања, плате или пензије. Има ли неко младји од њих, они су у годинама кад се заборавља, а не да су способни за расудјивање о битним стварима.

Name

Милан

24.11.2022 06:47

СНСД је обећао да ће помоћи одређене пројекта у повратничким срединама гдје живе бошњаци и хрвати и ништа не препушта Сарајеву и то је неки дан врло јасно наглашено од стране свих учесника на консултацијама код Предсједника Републике Српске! С друге стране опозиција већ клечи пред Сарајевом и моли да их по сваку цијену подрже и уведу у власт јер су гладни власти зато што 5 пута заредом губе изборе и не смије се ни замислити шта би били спремни да удовоље и предају Сарајеву само да их они уведу у власт! Зато се јасно види ко и даље издаје Републику Српску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

24.11.2022 09:09

Губитком избора,опозиција је изгубила све полуге одлучивања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац рс

24.11.2022 09:59

Милорад па имали неко млађи да замијени ове фосиле шпирића и друге, требали овој републици младост

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ МИЛАНЕ

24.11.2022 11:05

ОБЕЋАНО НЕКИ ДАН. А ГДЈЕ ЈЕ ПОМОЋ СРБИМА У ФЕДЕРАЦИЈИ СВИХ ОВИХ ГОДИНА. СВЕ СУ ТО ЛАЖНА ОБЕЋАЊА. ДА ДРЖЕ ЗБОГ ЈЕДНОГ ПОСЛАНИЧКОГ МИЈЕСТА, СВУ Б И Х У ЛЕРУ. ДА КОЧИ СВАКИ НАПРЕДАК. СНСД ЈЕ САМО СЕБИ ПРИЈАТЕЉ, А СВИМА НЕПРИЈАТЕЉ. ТЛАЧИТЕЉ НАРОДА. ЈЕЛЕНА ЈЕ ИЗАБРАНА ПРЕДСЈЕДНИЦА РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бенито

24.11.2022 13:39

Ма свеједно је, скаси Курта да узјасе Мурта! Зиви у гету и само нек не пуца, сад смо сви на својим”вјековним огњистима” и узивамо у љепоти!

ОДГОВОРИТЕ