Због бахатости система наставници пролазе кроз пакао

Након случаја професорице Техничке школе из Трстеника у Србији, којој су ђаци насред часа измакли столицу, пустили је да падне, све то снимали и смијали се, наставници из Босне и Херцеговини износе још шокантније детаље насиља, притисака и пријетњи којима су изложени.

Босна и Херцеговина 22.11.2022 | 21:57
Због бахатости система наставници пролазе кроз пакао

Док у Србији, уз гласан смијех, и пренос уживо на друштвеним мрежама, ученици наставници измичу столицу, у Босни и Херцеговини, према свједочанствима наставног кадра, у учионице проваљују насилни родитељи, наставници дају петице из страха и немоћи, други стрепе за живот након непопуштања под све већим притиском – неријетко оних коју сматрају да закони и правила за њих и њихову дјецу – не важе.

“Постоје ситуације да су у неким средњим школама, високопозиционирани политичари из нашег окружења, разбијали врата ногом. Да ли то ико зна, да ли је то икада било у јавности?”, упитала је наставница Суада Карић.

Да ли је то пријављено, да ли су се директори тих школа обратили на право мјесто? Нису – јер знају да неће добити тиме ништа.

“Тај момак који је измакао столицу… шта ће он бити кад одрасте? Ови људи који нас данас малтретирају који нам забијају нож у леђа, то су ти који су измицали столице. Дјеца нису крива, криви су родитељи, криви су наставници. Криви сте сваки пут када сте урадили задаћу и потурили је да дијете то представи као свој рад. Криви сте за омаловажавање наставника у домовима, како ми ништа не знамо, како немамо појма.

Криви сте зато што бирате наставнике, хоћете ову учитељицу јер ова зна а она нема појма, родитељи бирају школу коју желе… Криви смо што смо затворили очи и дали 5 дјетету које то не заслужује, криви смо јер правимо неправду свој другој дјеци која се труде, раде, имамо притисак од појединаца, имамо притисак система, ја сам имала притисак пола града због једног дјетета којем нисам дала 2, пола града је интервенисало, а знате кроз шта сам прошла због тога – кроз пакао, кроз пакао!

Да сам се послије бојала хоће ли ми се нешто десити, бојала сам се за своје дијете”, наставила је Карић, гостујући у програму Н1.

О притиску ком су изложени од стране тзв. моћника, свједоче и наставници из Републике Српске.

“Имамо такозване свете краве, имамо људе у повлаштеном положају, оне који имају политичку или неку другу моћ и они сматрају да правила шлколе и струке за њих не важе. Они не знају какву медвјеђу услугу чине свом дјетету, јер неће довијека родитељи бити ту раскрчивати пут својој дјеци”, рекла нам је наставница Оливера Ђеорђић-Недић.

Директор сарајевске ОШ “Малта” свједочи о притиску родитеља да дјецу упишу у одређену школу, да им одаберу учитељицу коју они желе и за коју сматрају да је довољно добра да учи њихово дијете.

“Трпимо притисак од самих родитеља, ученика, имамо ерозију културе понашања и поштовања према самом просвјетном раднику и школи као одгојно образовној установи. Наши ученици крећу са образовањем од 6. године, долазе са јако ниским нивоом културе и понашања. Ученик се расправља са наставником, убјеђује наставника да није у праву, а родитељ га подржава у томе. Довели смо професију наставника и наставни кадар на јако ниске гране. Немате начина да родитеља, када примјети неки облик девијантног понашања, приволите или приморате да потражи стручну помоћ, и даље је табу тема одлазак код психолога или психијатра”, констатовао је Амсар Хаџимујић.

Хаџимујић истиче проблем (у великом броју случајева) непостојања емпатије. Каже да између самих ученика, између наставника родитеља, нема сасосјећања, порива да треба помоћи: “Свима је као све супер и нема проблема, али то нема везе са реалним стањем. Битно је само материјално, оно што се дешава на друштвеним мрежама, ријалити шоу кроји норме и правила понашања…”

(Н1 Фото: Н1)

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

БЛ

22.11.2022 21:20

Одавно ми је јасно да нас неце унистити ни Миле, ни Бакир, него постојеци образовни систем и сва та тајкунска и дјеца политицара, која нам вец сада, а тек це у будуцности, владати, сефовати, бити директори, предсједници, газде иако полуписмени и глупи, али довољно некултурни и бахати за ову дрзаву... Зиви били, па видјели... Свим нормалним родитељима је најбоље да напусте ову дрзаву и поведу дјецу у неку нормалну земљу... Овдје це сваки дан бити само јос горе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

22.11.2022 22:13

Наставници су криви за овај хаос. "Највиса" дрзавна политика управо се води у сколама, посебно у основним и у болницама. Код специјалисте немогуце добити термин по 3 до 4 седмице. Одем у приватну ординацију код специјалисте који је инаце нацелник одјељења у болници. Прегледа ме, платим 50 КМ и онда ми он казе да ми љекар опсте праксе не мозе написати упут за ЦТ на основу мисљења које долази из приватне амбуланте и да додјем сутра ујутру у болницу да ми преписе све то на болницки меморандум. И одем ја... у цекаоници петеро људи, он у својој канцеларији. Нема пацијената за преглед. Е па кад је тако од сада и ја идем и ногом им отварам врата. Ја сам покусао културно и по реду, али оцито не иде у овој дрзави.

Name

Приједор

23.11.2022 06:21

Директори по наруџби, наставни радници са симњивим дипломама, запошљавање прко странке, Министрица неписмена, шта треба још да се деси па да имамо насиље. Милорад на тај начин скупља гласове, од средњошколца се прави криминалац.

Name

Ветеран 92

23.11.2022 06:37

А ко је направио овакав систем ?

Name

Нада

23.11.2022 07:20

У рату молила ме мајка да дајем инструкције њеном сину из математике. Била сам избјеглица а они нису. Глатко сам одбила, како да узмем паре а дијете не поправи јединицу. Тако размишљам. Дјеца се уче у школи од учитеља и код куће од родитеља. Правој дјеци биће довољно.

Name

Ре БЛ

23.11.2022 08:08

Управо то што сте написали ми је био главни мотив да напустим БиХ. Као некоме ко никада није био члан нити једне партије једини излаз је био напустити све. Дјецу им не дам. Лијеп поздрав из ЕУ !

Name

Ре Добој

23.11.2022 20:41

Шта је писац хтио да каже???? Какве везе има твоја констатација да су наставници криви за све са твојим понашањем и отварањем врата ногом? Појасни нам!

Name

Ана Марија

22.11.2022 21:44

Сами су криви.Требало би висе да се баве струком и тезултати би били бољи.Као и доктори људи умиру на улици ,а они ударили по политици.Болнице се граде слузе као музеји никад висе људи који умиру тезе доци до доктора него...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Ана Марија

23.11.2022 00:23

Зар се наставни кадар,који износи ове проблеме,не бави струком? Немојте тако,довољно је што их,размажена деришта малтретирају,и понижавају. Сви се угледају на политичаре из власти,и зато имамо хаотичну ситуацију у "држави". Драги грађани,што прије одете из ове хаос-државе,то боље за вашу дјецу,и за вас.Педагошки радници,такође,нека раде било који посао у било којој земљи,само не овдје,бит ћете цјењенији,плаћени,и поштовани.Ова наша ПРОКЛЕТИЊА,ПОСТАЈЕ СВЕ СТРАШНИЈИ ПАКАО,КОЈИ ЈЕ НЕМОГУЋЕ ПОДНИЈЕТИ.ОСТАВИМО У АМАНЕТ ДРЖАВИЦУ,ПРОКЛЕТНИЦУ,НАШИМ ВОЂАМА,НЕКА С ЊОМ РАДЕ ШТА ИМ ВОЉА,НАМА ВИШЕ НИЈЕ ПОТРЕБНА ТАКВА ОЧЕРУПАНА,И БИЈЕДНА.

Name

Сафет

22.11.2022 21:48

То само има код вас Срба кадасте најгори на овој планети

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

23.11.2022 04:21

Изгледа да јесмо када бирамо овакве већ више од 10 година.

Name

дисидент

23.11.2022 05:39

Сафете, жив и здрав био! Свако те добро снашло од нас Срба! Видим да је образовни систем код тебе на завидном нивоу чим су те научили да мрзиш. Аферим!!

Name

Зворник

23.11.2022 06:23

То Сафете. Очито ниси прочитао текст јер да јеси видјео би и исповијест наставнице Суаде Карић, која иначе ради у Ф БиХ.

Name

Пасивна критичарка

23.11.2022 10:50

Сафете,Сајо,ето ,буди сретан то шти јеси !?

Name

Виола

23.11.2022 04:36

Вршњачко насиље потиче од насиља у друштву, а након вербалног иде оно физичко. Министар образовања у Србији је само ту да узме колач који припада његовој партији у коалиционој једначини расподјеле власти. Постоји ли на тв у задњих 20 година образовни програм. Тешко, а и шта ће нам поред мобилних телефона и Задруге. Министарство одбране до јуче је водио човјек без факултетске дипломе, финансије води плагијатор доктората. Самим тим владар даје примјер дјеци како пречицом доћи до положаја, јер школа је ионако само нужно зло које смара. Наш владар је рекао да су узалуд најбољим студентима добре оцјене, ако нису дио владајућег система. Шестице напред, десетке стој или у Њемачку. О чему ми да причамо, срам нас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

23.11.2022 05:20

Болесни режим може изродити само болесне људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

23.11.2022 05:49

Што се тиче случаја професорке којој су ученици измакли столицу сва критика је усмјерена према ученицима а не и према самој професорки. Како је могуће да она сједи а они су јој иза леђа . Нико не указује на то да она није способна да одржи час, да та професија није за њу. Дјеца врло добро знају како се код кога треба понашати. И што је најгоре , пуне су школе неспособних професора и наставника са испраним мозговима. Директори су страначки и то им је једина квалификација. Дипломе су купљене , школски надзорници су без искуства итд итд .И да се разумијемо, не оправдавам ученике али кривица је обострана. Дотичну дисциплински казнити јер не зна држати час а то је много теже од њеног знања енглеског.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

23.11.2022 10:04

И ко је на крају Васег текста главни кривац за такво стање?

Name

Дисиденту

23.11.2022 12:10

По цему ти закљуци да је проблем у професорици?? Свим просветним радницима руке су у старту везане. Не смију повисити тон, не смију казњавати, удаљити с цаса, нити било ста сто би било нормално у оваквој ситуацији. Данасња ``дјеца`` су дивља, безобразна и неваспитана. Не мозе скола надомјестити недостатак елемнтарне културе и постовања, који се доноси из куце. На залост, данас висе не постоји родитељство вец само размнозавање. Битно је да се обави биолоска потреба а потомство це васпитавати улица и комсилук.

Name

Ре

24.11.2022 17:26

Било је овога И прије, само није било друствених мреза да се инфо пренесе. Превртали су ауто наставницима, у руже стављали бибер, пратили наставнике И пријетили, вриједали, омаловазавали. И обрнуто, наставници омаловазавали уценике, потцјењивали, сиканирали.. Свега је било. Само сто је данас, бар вецина, наставника залутала у професију илл их је прегазило вријеме, а ново вријеме је донијело нове Интернет генерације.

Name

Реалац

23.11.2022 06:03

Није у реду такво понасање дјеце. Колико просвјетних радника је стручно да ради свој посао. Та провјера се може радити сваких 6 мјесеци а не ко је ради од насих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уцитељица

23.11.2022 06:07

Најбољи примјер нам нуди нас лазни предсједник Додик - јос само да ставимо његове слике по уционицама..

ОДГОВОРИТЕ
Name

За учитељицу

23.11.2022 09:49

За не васпитању дјецу оптужити предсједника је ван сваке памети. Драга моја учитељице свако дијете васпитање носи из куће, и оно се васпитава од 2-3.године живота, а не од 10.када су већ увелико савладали све што се могло на мобилним телефонима. И родитељи и учитељи су криви што су нам дјеца оваква, каква јесу. Данашњи учитељи у својим разредима имају мање дјеце него прије, али ми смо добијали много више пажње и знања него данашња дјеца. Ви данас гледате као и ђаци на сат како да што прије отаљате час, а знање и васпитање је у другом плану. Посматрам професоре који дозвољавајући да их без икаквог поштовања ученици ословљавају на улици. Ми старији и данас када сретнемо своје професоре на улици, тако их и ословљавају са професоре, без обзира што смо и једни и други већ у добрим годинама.Зато драги професори радите свој посао како треба, и захтјевајте поштовање од стране ученика и родитеља, немојте им се додворавати па ће вам бити много лакше радити. Родитељи увијек оставите времена за дјецу би ће лакше и њима и вама у животу.

Name

Знај

23.11.2022 10:55

За учитељица Оптужити га, наравно! На таквом јединственим положају треба да стоји особа од поверења, храбрости, културе и свега што укључује узорно понашање! Шта ћете очекивати од грађана онда?! Најлакше се опрати се и рећи да није крив што је примјер за свакаква ужас.

Name

ДОБОЈ2022

23.11.2022 06:21

Нико од наставника не поми је ДИРЕКТОРЕ који се постављају по партијском кључу! Па онда и ти исти професори тако добијају посао у школи! И опет родитељи криви?!? Докле???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

23.11.2022 06:25

Наставници пролазе кроз пакао због бахатости родитеља ,а не система.Дјеца им дрцна и бахата јер их стити бахати родитељ који не дозвољава да се његовом дјетету било ста супротставимо.Одгојену и културну дјецу мозес на прсте пребројати,назалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци странац

23.11.2022 06:48

А данас је свако и уцитељ и професор и доктор наука. Нема оправдања за понасање дјеце, носе из куце, опста ерозија културе и морала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

23.11.2022 07:03

Назалост у цијелом региону је исто,није проблем у дјеци него у родитељима.Имам колегицу наставницу у Хрватској која је побјегла у пријевремену пемзију због сталног притиска родитеља.Сви све знају и праве се луди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

родитељ

23.11.2022 07:09

Мислим да је одговорност подијељена измедју професорице и уценика у овом слуцају у Трстенику. Да је професорица одрзавала ред у уционици онако како то треба уцинити праведан и професионалан професор, до овога не би ни досло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРП

23.11.2022 07:13

Није ни цудо, све сто се десава има свој разлог. Ко нам куцу води добро нам је. Додик је на сва директорска мјеста у сколама поставио подобан кадар, тј. неписмене људе, наводим само примјер Ранкице Пусиц из ос. Залузани у Бањој Луци. А ти усти директири су позапосљсвали све и сваста. Поједине зене у 45 или 50. години зивота заврсе приватни факултет и постају уцитељице. Прије тога дана радног стаза нису имали. То је пропаст система.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

23.11.2022 08:03

Образовни систем је најбоља и најтацнија рефлексија стања у држави Какво стање влада најбољи показатељ су ови избори где је почињен и доказан велики криминал а поциниоци тог криминала данас воде ову државу водећи је у аутократију и једноумља

Name

РЕ

23.11.2022 08:47

Има их које су биле трговци па постале наставници , ни мање ни више, него српског језика и књижевности!

Name

Мирослав

24.11.2022 16:34

Има и автомеханицара, има и медицинских сестара сто су пре биле фризерке, па у 6 месеци преквалификоване, има и правника и санитарних инзињера, сто заврсе факс а спорадицно сврате на факс. Томе се мора уставити, јер су последице узасне. Колико само имамо факултета, на којима предају "професори" без науцних цланака, без било каквих фактора сто доносе могуцнос у напредовању од асистента до професора. Преко ноци добију звање "професора" и раде на хиперпродукцији "инзињера". Цувам овце крај зелене Јове, мене драги на факултет зове ....... .

Name

милан

23.11.2022 07:40

Риба од главе смрди!. Уништили су школство, здравство и судство па нам је зато у држави хаос. Некоме ово очигледно одговара, при томе не мислим само на ове наше будале који нису толико интелигентни да би све ово смислили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

23.11.2022 09:45

Ако хоцес да истријебис један народ онда том народу прво унистис образовање културу и традицију Ово сто се тренутно ради код нас се назива Културно-образовни геноцид Мозда ово некоме изгледа невјероватно или цак помало и смјесно али за једну нацију 100-200 година није неки превелики временски период

Name

РАЈНА

23.11.2022 07:45

Ја припадам генерацији ђака када су учитељице и наставнице, па и професорице, биле омиљене међу ученицима. Али су се тад учитељице према ђацима односиле пријатељски, а имале су ауторитет. Тежиле су да ђаци са лакоћом науче градиво, али да имају прилику и да се друже , да се баве ваншколским активностима. Данашњи просветни радници су хладни , нарцисоидни, желе да своје знање уновче код родитеља, испитују ученике гдје ко од родитеља ради и тако се постављају, а директори школа, ХА, ХА,ХА, чиновници партија који су их поставили. Ова жалопојка просветара је платформа за увођење агенде да се родитељи искључе из васпитања дјеце и да све иде у надлежност школа и држава

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

23.11.2022 08:43

Кад предсједник отима, вара, краде шта очекивати од дјеце у најгорој доби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

23.11.2022 10:29

Кривица је на обје стране. Прогесори не раде квалитетно свој посао, притиснути егзистенцијалним питањима, лосим полозајем, незнањем (пуно их је купило дипломе, назалост), а дјеца неваспитана стизу у сколе, од родитеља нема помоци, јер је породица изгубила основну функцију. Куцног васпитања је све мање. Министарка полусколована конобарица, министарка у најави пијана баба, нико нwце да радикално мијења уоцене проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанка

23.11.2022 13:57

Страшно је то што се десило! Свакодневно се дешава насиље и у нашим школама, а родитељи насилника не реагују. И докле ширење оваквих срамних видеа?! Пишите што чешће и овоме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.11.2022 17:38

Насилници су најцесце дјеца из дисфункционалних породица. Од родитеља нема вајде, од других обиљезени, а сколе не предузимају ниста. Ко це тој дјеци помоци? Медутим, најперфиднији И најопаснији су злостављаци који пакост И злобу носе из куце од затуцаних родитеља.

Name

Д

24.11.2022 06:00

Најгори су родитељи. Довозе своју дјецу до самог улаза у школу. Не гледају другу дјецу да ли ће прегазити. Само њихово да стигне , а за друге баш их брига. А наставно особље више и не оцењује по знању, но по џепу и звању родитеља. Тако да сад и на факултетима дају године студенти који и не загрију столицу. Шта ће да је грију кад добију питања прије испита. А онај ко је и учио оборе га. Зато је школство дошло до дна.

ОДГОВОРИТЕ