Детектором метала открио необичан средњовековни венчани прстен!

Сваки власник детектора метала сања о томе да открије нешто вредно, јединствено... Једном човеку је то и успело. Дејвид Борд је у енглеском селу у близини Торнкомба, на југозападу земље, наишао на средњовековни дијамантски прстен у „скоро савршеном стању“.

Занимљивости 21.11.2022 | 16:25
Детектором метала открио необичан средњовековни венчани прстен!

Прстен ће крајем новембра, бити стављен на аукцијску продају, и очекује се да ће достићи цену између 35.500 и 47.300 долара. Дејвид Борд (69), пронашао је прстен након неуспелих покушаја да открије нешто вредно.

Још осамдесетих година прошлог века је претражио локалне плаже, али није пронашао ништа значајно, наводи се у саопштењу аукцијске куће Нунанс.

Борд је пронађени прстен назвао „ нечим што се дешава једном у животу". „Вероватно никада неће постојати још један сличан њему. Тада је сваки прстен био индивидуалан и јединствен, а не масовно произведен као данас. То је запањујуће", изјавио је Борд.

Борд се поново бавио детекцијом метала 2019. Током другог дана теренске потраге, скоро је одустао када је добио сигнал на свом детектору метала поред пешачке стазе.

У почетку је то што га је алармирало - изгледало као смотуљак фолије, али је Борд убрзо схватио да је у питању златни прстен.

Када га је ископао, био је сав у блату, а Борд је рекао да је мислио да је то само „парче неког старог метала" и гурнуо га у џеп.

„Када сам стигао кући и испрао то, схватили смо да је много боље него што смо мислили", објаснио је он.

 

Савршена очуваност накита 

Прстен је у „скоро савршеном стању", рекао је у саопштењу Најџел Милс, консултант за кованице и антиквитете у Нунансу. Обруч прстена направљен је од две испреплетене златне траке које симболизују брачну заједницу и дијамант.

Унутар обруча је средњовековни француски натпис који гласи "Иео вос тиен фои тенес ле мои", што се преводи као „Ја држим твоју веру, држим моју", наводе из аукцијске куће.

Због локације налаза и квалитета прстена, стручњаци су претпоставили да је у питању бурма Џоан Брук, коју јој је поклонио њен супруг Томас Брук.

Њихов брак 1388. донео је велико богатство породици Брук, наводи се у саопштењу, пошто је Џоан била удовица Роберта Чедара, богатог трговца тканинама и градоначелника Бристола у два мандата - града у западној Енглеској.

Било је то у време када су средњовековни појмови о витештву и дворској љубави били у зениту, а то је управо концепт који овај прстен одражава, рекли су из Нунанса.

Сада познат као средњовековни дијамантски прстен Лејди Брук, предмет ће бити на аукцији 29. новембра.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар