Дрво које изумире: За опстанак потребан је човјек

Станишта Панчићеве оморике заштићена су од 1954. године, али од тада до данас нико није посебно водио рачуна о њима. У Републици Српској регистровано је 26 локалитета на којима се може наћи ово дрвеће, али је два највећа локалитета прошле године захватио велики пожар.

Република Српска 20.11.2022 | 11:50
Дрво које изумире: За опстанак потребан је човјек

За опстанак Панчићеве оморике, као једног од најстаријих четинара у Европи, више него икад потребна је помоћ човјека и овој врсти треба дати приоритет кроз финансирање њене заштите, проактивних мјера, као и примјену неопходних синхронизованих мјера у случају елементарних непогода, изјавио је Срни професор на Шумарском факултету Милан Матаруга.

Матаруга, који је професор на Шумарском факултету Универзитета у Бањалуци, напоменуо је да је у Републици Српској регистровано 26 локалитета на којима се може наћи Панчићева оморика, али да је два највећа локалитета прошле године захватио велики пожар - Велики Столац са процјеном више од 10.000 стабала и Гостиљ са процјеном више од 2.000 стабала.

"Овдје можемо поставити питање како је могуће да у посљедњих 70 година нико, на примјер, није финансирао изградњу пута до самог врха Великог Стоца, који је успут и веома интересантна стратешка позиција, туристичка и планинарска дестинација", рекао је Матаруга.

Да је постојао пут до те тачке, Матаруга сматра да би камиони са цистернама могли изаћи на највишу позицију и гасити пожар на овом локалитету 2021. године.

Матаруга је навео и да су поједини научници још у 19. вијеку писали да је Панчићева оморика дрво које изумире, те да то указује да је ова врста угрожена од момента њеног открића, али да новија истраживања уз праћење промјена климе указују да је ова врста данас угрожена више него икада.

"Требало је да се деси пожар па да, опет нико други, него предузеће `Шуме Републике Српске` у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске финансира и изгради пут", рекао је Матаруга.

Станишта Панчићеве оморике заштићена су од 1954. године, али од тада до данас нико није посебно водио рачуна о њима, те Матаруга сматра да је за даље активности на заштити ове врсте заиста потребна помоћ шире заједнице, првенствено на нивоу ентитета, као и локалне заједнице.

"Мало појединаца у Српској зна уопште шта имамо и како можемо помоћи или бринути да то сачувамо. Свако је могао помоћи из своје позиције гашењу пожара прошле године, али се веома мали број појединаца и одазвао позиву", рекао је Матаруга.

Он је напоменуо и да строги режим заштите гдје је оморика препуштена на борбу са конкурентском вегетацијом, без помоћи или подршке у тој борби, није најбоље рјешење.

"Чињеница је да данас готово да нема ботаничке баште, арборетума или збирке дрвећа у свијету, а да у свом саставу нема Панчићеве оморике, тако да она неће нестати `преко ноћи` у читавом свијету, али треба да се боримо да је сачувамо на њеном мјесту гдје је откривена /лоцус цласицус/, мјесту гдје се ова врста кроз природне процесе и еволуцију сакрила, јер је овдје много љепша него на другим мјестима", рекао је Матаруга.

Он је додао да о стаништима и стању Панчићеве оморике брину само шумари на терену, који спречавају штетне активности на овим стаништима.

"Срећа, ријеч је о доста неприступачним стаништима, па је било мало интереса да се на истим било шта ради. Али, свакако да бригу о овој врсти не можемо препустити само локалним шумарима, већ то мора бити активност на нивоу институција Републике Српске", указао је Матаруга.

Према његовим ријечима, већ више од 10 година интензивно се раде истраживања на стању и степену угрожености ове врсте, те су прошле године постављане огледне површине и инструменти са циљем одговора како помоћи природну обнову оморике.

"Ове активности финансира међународна фондација `Френклиниа`, а пројектом координише Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа и кроз овај пројекат се покушава наћи најбоље ријешење за природну обнову укључујући и контролисане пожаре на малим површинама", рекао је Матаруга.

Он је навео да су послије пожара у љето прошле године започете и друге активности за очување ове врсте, кроз сакупљање шишарица, то јесте сјемена, са намјером производње садница ове врсте, те садњом истих на природним стаништима, али и на другим локацијама као би се ова врста сачувала на дужи временски период.

"Ове активности финансира Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде уз координацију Шумарског факултета Универзитета у Бањалуци. Сакупљање шишарица, дорада сјемена су само прве у низу активности које су планиране од јесени ове до прољећа наредне године", навео је Матаруга.

Помоћник министра за шумарство Горан Зубић рекао је да је вриједност овог пројекта за ову годину око 50.000 КМ, те да су ове активности пријеко потребне, с обзиром на велике разорне пожаре који су лани на подручју Великог Стоца уништили бројна стабала.

"С обзиром на то да је ово година пуног урода сјемена, желимо то искористити и сакупити што више. Највјероватније ће бити посијано у Центру за сјеменско-расадничку производњу у Добоју, можда чак и у неком расаднику у иностранству у строго контролисаним условима, како бисмо добили садни материјал за сљедеће фазе пројекта", рекао је Зубић.

(Срна)

Фото: агропортал

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Мик

20.11.2022 11:00

Како заштити кестен у Костајници, питање је сад...???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

20.11.2022 15:30

Проблем је што нема људи домаћина, већ искључиво ухљеба паразита

Name

Пр

20.11.2022 11:04

Не откривајте локације,почеће да прави ски-центре!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.11.2022 11:21

Смијесно али залосно. Таква нам је слика свега у РС и БиХ. Па кад би све њих сложили и изјаве пустили надреалисти би били мала маца. Назалост народ је убијен у мозак и нема нам спаса

Name

Ре

20.11.2022 12:17

Изумрли су и диносауруси па ником ниста, зивот иде даље.

Name

Ре ПП

20.11.2022 12:42

Средице то рудоња,54 мил.будзета,а у сколама нема гријања!

Name

Реално

20.11.2022 12:01

За опстанак оморике потребан је човјек и обратно !Као да је бурли до опстанка оморике ,а тако и човјека .Примитиван и проклет човјек не мисли ни о чему ,само о новцу .Тако исто важи и за остале еколошке ,научне ,здравствене,сигуроносне мјере .Црвена секта пустоши ,да Бог да и она ће ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

20.11.2022 12:12

КАКО ЗАШТИТИ КЕСТЕН И НА КОЗАРИ. И ХРАСТ. ТО ЈЕ СВЕ ОБОЛИЛО. ИМА ЛИ СТРУЧЊАКА ЗА ТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

20.11.2022 13:56

Падају киселе кише Ратови се воде са све јачим и тежим наоружањем. Све то има последице.

Name

Татар

20.11.2022 14:07

Ако је за опстанак Панцицеве оморике потребан човек а шта је онда потребно за опстанак човека у РС

Name

Ре +

20.11.2022 15:31

Има стручњака, али нису подобни чланови партије

Name

Сумар

20.11.2022 13:33

Ако је спало на цовјека онда је готово

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈПС СУМЕ РС

20.11.2022 16:36

СЛАВЕН ГОЈКОВИЦ ЈЕ СТРУЦЊАК ОН ЦЕ ЈЕ СПАСИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.11.2022 19:24

??????

Name

Без политике

20.11.2022 18:01

Не знам како и једне и друге ботове не мрзи да и у овакве ствари убацују политику. Оно што играм случаја знам, а то је из личног контакта за чуварима (ренџерима) из НП Дрина и НП Тара, то је један занимљив податак. Не односи се на Панчићеву оморику већ за болест која напада на бројна стабла са обе стране Дрине и Перућца, а то је да се неки људи сјећају да је 60-их година 20. вијека велики пожар захватио лијеву страну Дрине, који сад припада НП Дрина. И што је занимљиво, старији људи се тачно сјећају локације пожара, и кажу да је сад ту здравија шума и много мање обољела. Чак су у сарадњи са Шумарском факултетом, на једном сегменту шуме изазвали ограничени пожар, и сад ту посадили нову шуму да се утврди да ли стварно пожар има и таквих позитивних ефеката. Рекло би се да се природа зна сама бринути о себи, само да није нас да јој у неким стварима не одмажемо. Дакле, и ти пожари колико год у први мах имају изглед катастрофе и непогоде, можда ипак имају неку позитивну сврху.

ОДГОВОРИТЕ