Насиље и корупција: У ту клаоницу се не враћам

„Чињеница је да ће јако велики број породиља рећи да не жели више дјеце јер како оне кажу: ‚У ту клаоницу се више не враћам‘. Дакле, толику постпорођајну трауму на жену остави тај пород да се она једноставно боји затруднити. Причамо пуно о проблему пада наталитета, а нико се не бави узроцима пада наталитета, који нису само финансијски“.

Босна и Херцеговина 20.11.2022 | 10:21
Насиље и корупција: У ту клаоницу се не враћам

Недавно су Wхистлеблоwинг Интернатионал и Европски центар за права звиждача у свом саопштењу истакли да је Тужилаштво Зеничко-добојског кантона покренуло двије истраге о случајевима акушерског насиља и корупције у породилиштима.

„Увидом у евиденције овог тужилаштва утврђено је да се тренутно воде два предмета, и то: предмет против три доктора са гинекологије, због кривичног дјела несавјесно лијечење из члана 229. став 3. у вези са ставом 1. КЗ ФБиХ, а који се односи на пород пацијентице на Одјељењу гинекологије Кантоналне болнице Зеница, те предмет који је формиран на основу пријаве против једног доктора гинекологије због кривичног дјела примање дара и других облика користи из длана 380. КЗ ФБиХ. У оба предмета се тренутно предузимају мјере и радње у циљу провјере навода из пријава и доношења адекватне тужилачке одлуке“, казала је Мирна Пољац, виши стручни сарадник за односе с јавношћу из Тужилаштва ЗДК.

Удружење "Бабy степс" од свог оснивања у склопу програма "Трудноћа и пород" се бави активностима која имају за циљ побољшање услова породиља, у смислу хуманијег и љепшег порођаја који су у складу са свјетским препорукама. Из овог удружења истичу да је један од главних проблема то што Љекарска комора штити докторе, а не пацијенте.

„Било је и раније неких појединачних истрага, али су то углавном били случајеви који се тичу смтних исхода. У једном ранијем случају гинеколог је приведен, добио је забрану рада, али, према нашим информацијама, он се вратио на посао. Затворску казну је отплатио, како то дозвољава наш закон. Љекарска комора се није ни бавила његовом лиценцом. Нажалост, ту имамо проблем што Љекарска комора штити међусобно своје колеге, а никако пацијенте“, казала је предсједница Удружења "Бабy Степс" Амила Татаревић.

Такође, ово удружење се бави и едукацијом породиља јер, како истиче предсједница Удружења, права пацијента се свакодневно крше због чега је јако важно едуковати породиље о свим њиховим могућностима прије самог порода.

„Акушерско насиље је насиље на породу које укључује и вербално насиље, тј. галаму на породиљу, која је у најмању руку нехумана. У бх. породилиштима присутни су сви видови акушерског насиља. Велики је проблем што се не поштују права пацијента, у овом случају породиље. Немамо никакве заштите, у контексту да породиља има право да буде информисана, да одлучује, да бира и сл. Морамо схватити да је породиља корисник, а не доктор, да је породиља у центру пажње и да је доктор дужан законом пружити адекватну помоћ и услугу. У породилиштима се занемарују права породиља, она се свакодневно крше, због чега имамо јако лоше стање у породилиштима које опет у коначници резултира корупцијом јер породиље из страха шта ће им се десити саме нуде новац уз препоруку других колегица које су то прошле или им се новац отворено тражи“, објашњава Татаревић.

Удружење је 2021. године објавило публикацију "Борба против корупције у породилиштима" у склопу које су објављени и подаци спроведених анкета међу породиљама о корупцији и акушерском насиљу.

„Подаци су јако лоши. Имамо око 50 одсто присутну корупцију у породилиштима, што је јако алармантно. У анкети коју смо радили, породиље су рекла да су давале стотине конвертибилних марака или чак и хиљаде конвертибилних марака доктору приликом порода, зависно од тога да ли је у питању природан пород, нека интервенција или плаћени царски. То је додатно алармантно да се један царски рез, који је велика операција, плаћа без медицинских индикација. Наше истраживање је показало да су основни узрок корупције у породилиштима управо лоши услови у породилишту“, истиче предсједница Удружења те додаје:

„Чињеница је да ће јако велики број породиља рећи да не жели више дјеце јер како оне кажу: ‚У ту клаоницу се више не враћам‘. Дакле, толику постпорођајну трауму на жену остави тај пород да се она једноставно боји затруднити. Причамо пуно о проблему пада наталитета, а нико се не бави узроцима пада наталитета, који нису само финансијски“, поручила је Татаревић.

Фактор

Фото: илустрација

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Приједорцанин М.

20.11.2022 09:47

Гинеколози у болницама врше абортусе на црно као да је болница њихова приватна прћија.поготово ако је малолетница у питању...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нидзо

20.11.2022 10:15

НЕМА КОД НАС У ОВОЈ ОФУЦАНОЈ И ЈАДНОЈ ДРЗАВИ НИСТА А ДА КОРУПЦИЈА НИЈЕ УЗЕЛА ДАХА ,СВЕ УСТАНОВЕ СУ ПРЕПЛАВЉЕНЕ МАФИЈОМ КОЈА ПРЕДВОДИ СВЕ КОРУПЦИОНЕ РАДЊЕ.

Name

Гинекологија на УКЦ

20.11.2022 10:29

Пацови у свакодневној "борби" за своје боље сутра... Да их не набрајам по лосем, много их је...

Name

РеПријдорчанин

20.11.2022 11:11

Ти све знаш, заобиђи бар нешто.

Name

РС

20.11.2022 10:39

Истина зива,ја сам 500км дао за близанце поред плате фоктора сто прима и сто му је задатак,једноставно постало је морање јер неце нико да погледа,па тако да смо принудјени да се ниста не препуста слуцају....А медицина је затрована политиком да се све своди на паре и поред плате и Хипократове заклетве без тога неце нико да погледа пацијента,а по том питању нико ниста не предузима да се стане у крај томе......

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

20.11.2022 11:01

Родила двоје дјеце, једно у БЛ, друго у Аустрији... Породјај у БЛ (без да сам дала једну КМ) остао у лијепом сјецању, сто не могу реци за породјај у Аустрији... Дакле, немојмо генерализовати, свугдје има свега...бар је моје искуство такво...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван Грозни

20.11.2022 11:25

Презивио сам рат у Бањалуци. Многи су настрадали, неки убијени, вјерски објекти порусени у тој истој Бањалуци али ето мени ниста сто знаци да је све било СУПЕР. КАКО ТИ НАПИСА НЕМОЈМО ГЕНЕРАЛИЗОВАТИ.

Name

А&Б

20.11.2022 12:18

Платила ако немас осигурање у Аустрији.

Name

ре БЛ

20.11.2022 13:19

А што оде сестро у Аустрију кад је овдје тако добро и безболно,боље нема корупције

Name

Ана Марија

20.11.2022 12:22

Само Ви преко гране па оданде лауцајте,све красно бајно овдје ,али Ви ипак па-па...зивите у тим земљама све Вам људи дали ,али нема Вама помоци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

20.11.2022 13:49

Ана Марија А ко би отишао из гнезда из циста мира? Одеш кад се увериш да је чекање на неодређено време, за посао, за самосталан живот, за рад и живљење од рада. Знам да смо ми емигранти можда радикалнији од оних што су остали, али то је само због жеље да би у нашим отаџбинама било боље и да чим мање света оде. Можда би стварно било боље да ћутимо и о томе размишљам.

Name

Драга Марија

21.11.2022 02:31

Ниста се не десава слуцајно.Не треба казњавати,казњеника.

Name

КОРУПЦИЈА НА УКЦу РС

20.11.2022 12:47

То је стварност УКЦа и Медицинског Особља угламном вишег ранга ДИРЕКТОРА ЂАЈИЋА ГЛАМНИЈЕ СЕСТАРА ПА НА НИЖЕ НА УКЦу Р СРБСКЕ . МНОГО ЈЕ ЖИВОТА ОТИШЛО ЗБОГ КОРУПЦИЈЕ ЛИЧНО ПОЗНАЈЕМ ЧОВЈЕКА КОЈИ ЈЕ МОРАО ДАТИ ЂАЈИЋУ 5000 € НАВОДНО ДА МУ ПОМОГНЕ ДА ОЗДРАВИ ОД ТОГА НИЈЕ БИЛО НИШТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

20.11.2022 14:33

Све здравствене установе на овим просторима су легло корупције и мита несавјесног рада лоших услова лошег односа са пацијентима .

Name

Мирослав

20.11.2022 13:11

Примање мита се подразумева, ми дајемо они примају, то је постало нормално понашање. Кад они погреше то се проба сакрити, или се пробава умањити одговорност. Њиме лиценце остају и кад буду ухваћени. Па је тако др.Ловре. хирург из приједорске болнице истеран, због ухваћеног примања мита и стручне грешке. После кратког времена примили су га на посао у УКЦ Бања Лука. После су му судили, кратко осудили на затвор, али он има још лиценцу. Толико су мито и аљкав рад узели маха у нашем здравству, да је то немогуће искоренити. Лично мислим, да је то тако чврсто укорењено, да би сваки покушај био осуђен на пропаст. Можда се нађу људи, који имају храбрости и жеље, томе злу стати у крај, али они морају имати апсолутну политичку подршку, да би се зло искоренило. Надајмо се.

ОДГОВОРИТЕ