Србија се добро припремила за зиму, гас нас спасава

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да се Србија добро припремила за зиму када су у питању енергенти и уложила доста новца, да ће имати довољно гаса, али и да је почела да троши резерве зато што уговорене количине на дневном нивоу нису довољне да подмире потребе.

Србија 16.11.2022 | 17:40
Србија се добро припремила за зиму, гас нас спасава

Вучић је одговарајући на питање да ли ће Србија имати довољно гаса током зиме, јер је почела да троши резерве и шта ће бити са струјом, пошто је посљедњих дана забиљежена натпросјечна потрошња рекао да су захваљујући договору са Мађарском резерве гаса данас 650 милиона кубних метара.

Он је додао да је направљен и добар аранжман са Булгаргасом јуче и да крећу додатне количине у правцу Србије да би се трошило мање резерви.

"Нас гас данас спасава. Захваљујући панонским електранама ТЕТО Нови Сад и ТЕТО Панчево моземо да преживимо", рекао је Вучић и напоменуо да то не би било могуће да се Србија ослања само на угаљ и хидро потенцијале.

Истакао је да се Србија добро припремила, али да је цијена гаса отишла нагоре четири до пет пута за посљедњих девет дана.

"Била је 250 евра за хиљаду кубних метара гаса, а јутрос не може испод 1 550 да се добије", указао је Вучић.

Он је додао да је Србија куповала јефтиније, али да ће сада и Аустрија и Мађарска и друге земље морати да почну да троше резерве и да ће тиме цијена гаса и електричне енергије да расте.

Вучић је истакао да Србија и даље држи изразито ниску цијену струје и гаса за домаћинства и да то представља начин да се помогне грађанима, али и фирмама да могу да остану у ланцу производње у различитим областима индустрије.

"За нас је енергетска инфраструктруа од пресудног значаја", рекао је Вучић.

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је одговарајући на питање о снабдјевености гасом да је захвалан Србији, јер у овом тренутку једина озбиљна колицина гаса у Мађарску долази из правца Србије и сваки молекул гаса је стигао.

(Агенције   Фото: ПРИНТСЦРЕЕН ПИНК)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

тент

16.11.2022 16:57

па кад је он лично уништио Тент јер је поставио грчића. србија је пре њега увек била највећи извозник струје у региону а сад је увозник и утопљеник. неспособност јесте велика, али пре мислим да је ово намерно урађено да би се епс продао за мале паре већ догодине јер немогуће је бити толико неспособан да уништиш Тент

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

17.11.2022 07:54

Код нас се само додиг обезбедио. За сада са 56 милиона.

Name

АР

16.11.2022 17:01

Да нема овог цовјека умрли би од зиме И глади Он је нас спасилац

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.11.2022 07:42

Шта се са тобом предсједниче Србије дешава свих ових година, да мораш са бурлом аферашом сарађивати, и поштовати га у његовом хаос криминалу РС.

Name

МД

16.11.2022 17:54

Ако и нестане неког енергента, ти само објави још један покушај атентата и ријешена ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пламенко Догорелић

16.11.2022 18:08

И ја сам се припремио за зиму, навукао сам, стиропора, пластике, гуме, шперплоче , гајбица, спужве, ... све калорично а добро гори, нема зиме !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

16.11.2022 20:42

Власт Републике Српске се узда, изгледа, у атомско гријање. Ми нисмо обезбиједили НИШТА

ОДГОВОРИТЕ