Софтвер од 17 милиона КМ оборио „Шуме Српске“

– Производња и отпрема дрвних сортимената у „Шумама Републике Српске“ у потпуном је застоју откако је почела примјена скупо плаћеног информационог система САП за који је из буџета Српске фирми “Проинтер” дато више од 17 милиона марака или три пута више од првобитног плана, открива ЦАПИТАЛ.

Република Српска 16.11.2022 | 09:16
Софтвер од 17 милиона КМ оборио „Шуме Српске“

У појединим шумским газдинствима од почетка новембра када је почела примјена САП-а на лагерима стоје хиљаде кубика трупаца. Директори шумских газдинстава под притиском својих запослених траже хитан састанак са управом предузећа и челним људима ресорног министарства како би се превазишао проблем и откочила производња.

Наш саговорник из овог јавног предузећа који је одлично упућен у његово функционисање каже да „Шуме Српске“ свакодневно због застоја губе огроман новац, јер се роба не испоручује купцима.

„Тамо гдје се дневно отпремало по пет камиона, сада се отпреми један или евентуално два. Тако се на нивоу цијелог јавног предузећа свакодневно губе милионски износи“, тврди наш извор.

Он каже да је ситуација толико озбиљна да су поједина газдинства чак затражила да се отпрема врши по старом систему, односно ручно и без употребе скупо плаћеног пословног софтвера.

„Велики број отпремача у свим газдинствима има озбиљне проблеме са примјеном САП-а, јер једни не могу да се улогују, други не могу да унесу податке, трећи нешто треће, а резултат је да трупци стоје на лагерима“, објашњава наш извор из „Шума Српске“.

Он истиче да је САП изузетно добар пословни софтвер у свијеу, али проблем је што он није на адекватан начин имплементиран у „Шуме РС“.

„Инжењерима и консултантима нису дати одговарајући подаци да их уграде у САП и прилагоде га за кориштење у шумарству, конкретно у „Шумама РС“. Проблем је што људи нису довољно обучени, али и то што се у примјену кренуло као грлом у јагоде“, каже наш извор.

Према његовим ријечима, боље би било да је прво примијењен у само једном или неколико газдинстава, па да људи са терена могу информатичарима да дају повратне информације и кажу с каквим проблемима се сусрећу.

„Ми немамо рјешење шта да раде људи ако нема интернета, а проблем је и стара и дотрајала информатичка опрема по газдинствима. Нису људи против примјене тог информационог система, али ово једноставно не функционише како треба“, каже наш саговорник.

Министарство: Проблема има, али САП остаје

Помоћник министра за шумарство и ловство РС Горан Зубић потврдио је за портал ЦАПИТАЛ да у „Шумама Српске“ има проблема везаних за примјену новог информационог система, али каже да кључ проблема лежи у људима, а не у САП-у.

„Као и сваки други новитет и САП је наишао на отпор, јер су људи годинама и деценијама научили да раде на један начин, а сада морају да раде другачије. Тачно је да има захтјева да се све врати на старо, али од тога нема ништа и људи ће морати да се прилагоде“, каже Зубић.

Према његовим ријечима, рјешење проблема је у томе да се људи додатно обуче и почну да примјењују то знање, умјесто што бојкотују примјену информационог система зато што им онемогућава извођење неких недозвољених радњи и махинација.

Извршни директор за производњу у „Шумама РС“ Милан Тепић кратко је рекао да производња не тече по плану, али да није ни надлежан, ни стручан да даје оцјену информационог система.

„Тачно је да има застоја, али производња тече, а што се тиче САП-а, ја нисам информатичар и не могу да говорим о томе“, био је кратак Тепић.

Програм плаћен “Проинтеру” 17 милиона умјесто 5,5 милиона

„Шуме РС“ у септембу 2017. године планирале су набавку информационог система да издвоје 5,5 милиона марака. На међународни тендер јавио се само „Проинтер ИТСС“ који је за тај посао тражио 15,7 милиона КМ, због чега је тендер поништен.

Влада РС потом је задужила Министарство финансија РС да у буџету за 2020. и 2021. годину планира око 12 милиона КМ за тај систем, док је првобитних 5,5 милиона раније обезбијеђено у фонду „Партнер“. На тендеру је побиједио „Проинтер ИТСС“ упркос жалбама фирме „Планет софт“ из које су тврдили да је тендер намјештен за „Проинтер“.

(Цапитал Фото: Цапитал)

Коментари / 57

Оставите коментар
Name

ББ

16.11.2022 08:25

Када неписмени коло воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

16.11.2022 08:56

САП је популаран у свијету јер се не могу брисати подаци односно све се снима а подаци се ознацавају као обрисани. Тако да је транспарентност пословања видљива. Проблем у Сумама је да њима треба муљање а са САП то не мозе.

Name

За Тацно

16.11.2022 10:38

Није проблем у САПу, вец у скарабудзеној апликацији која уноси податке у САП и лосим уредјајима за рад који су достављени. Ако несто смањи продуктивност и брзину рада за 3 пута, оцигледно да не ваља... Поента уводјења нових технологија и дигитализације није само боља контрола података, вец и поједностављивање и олаксавање радног процеса. Ова ситуација води у додатну потребу за радницима у ЈП које и онако кубури са превисе запослених.

Name

Ре

16.11.2022 12:17

Коло воде лопови и дилери! На дјелу је пројекат спржена земља. Странци им помогли да побиједе, јер нас тако уништавају ради својих личних интереса.

Name

Ре

16.11.2022 12:59

Ма људи научили радити са кешом. Какво улоговање забога.

Name

Будимир

16.11.2022 22:43

Не ваља софтвер Спречава крађу,наравно да ће га опструисати Немогу са пиланџијама да се растаљују Кући ако ниси писмен да унесеш податке Овце чувај

Name

Младен

16.11.2022 08:26

Да и?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре младен

16.11.2022 10:00

везник љаксе, везник, ето шта је и, секташ

Name

Струка

16.11.2022 18:56

Ти што се зовеш тачно лупаш глупости, немаш појма о чему причаш.. Није САП проблем као програм, ти ни сад не можеш брисати податке који се унесу у систем већ су проблем уређаји који нису добри и застарели су.. Пошто сам сам имао прилике да радим са тим срањима рећи ћу ти шта су главни проблеми.. Не можеш да се улогујеш, не функционише без интернета а радиш најчешће по вукојебинама где сигнала нема за лека, не може да се синхронизује, не можеш да преузмеш податке, диспозиције.. Ако и то успеш, испуниш отпремни исказ, идеш да га креираш, избаци грешку.. Дешава се да штампач не ради, хиљаду проблема пријатељу.. Опрали су паре, узели 17 милиона за говно које не функционише, гурнули нас у већу дубиозу и направили нам колапс.. Извођачи и купци се окрену на пети чим се с тим ради и није питање ту само муљања како ти кажеш већ нико неће да му примиш данас 100 бројева а он има 700 или да га отпремаш 15 кубика цео убоги дан на ову цену нафте.. Најлакше је чачкати мошнице у фотељи и паламудити о нечему о чему си читао или слушао.. Молим вас да објавите коментар, хвала.. Поздрав..

Name

Ре струка

18.11.2022 07:17

Браво колег, то је то. Они нису успјели да просто књиговодство увежу како треба, баналне ствари не могу да увежу, траже хољасдиу пута исте податке да им се достављају ручно, не могу да пренесу из старог програма, итд... Нису дорасли САП-у и то је то. САП је сигурно добар, ко ради са САП у иностранству зна то најбоље, али су имали стручњаке који су знали представити и имплементирати програм

Name

Зв

16.11.2022 08:29

Слицна ситуација и у здравству! А ста мислите да рекламирате софтвер, тразите поврат новца, да фирма отпустили или на неки други нацин позове на одговорност све одговорне??? Како да не, па нисмо ми дрзава нити це мо икада бити... Ако су оне сподобе у скупстини најбољи представници народа такав народ и треба да нестане... Извините на суровости

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ЗВ

16.11.2022 09:08

То би могло тако да ми живимо у правној држави. Нажалост у овој нашој то није изводљиво.

Name

До

16.11.2022 09:10

Немаш потребу да се извињаваш све си добро рекао.

Name

Бравоо зв

16.11.2022 09:36

Скупстина све рекла о овом народу плус поглед обицни на прљави кспитал излозен јавноо дрскоооо плус рајнооо од Русије Србијее Турскее и итд итд све говири сам ту ријеци нису висе потребне дјела говоре о сваком од нас ко је сиротиња ? Раднуци пензионери и све социјалне категитијее знаци нема правне дрзаве нути закона за све једнак с друге стеане вилеее ранцеви оредузецаааа компанијее визни парк дестинацијее луксуз за Гинуса!! Али само за корумоиране политицаре и прљаве приватникеее роб9власнике и одстету тразити остецени могу до деветог кољена тразити јер су остецени од политицкотајкунске мафијеее зло 21 вијека !! Потковали од до! Покуповали све прљавим капиталом!

Name

Ре

16.11.2022 09:38

Прије пар дана комшију позивали на некакво сликање ,отишао човјек иако му није ништа било јасно кад је стигао тамо ,тек онда утврдили да то није он и ником ништа а Проинтеру милион.

Name

ЈПС СУМЕ РС

16.11.2022 08:30

ЗАСТОЈ ЦЕ ТРАЈАТИ ДО ТАДА КАДА СКОНТАЈУ КАКО ДА МОГУ НАСТАВИТИ ДА КРАДУ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љепциц

16.11.2022 09:32

Па са овим се једино и мозе красти. Рад је закоцио. А у програму нигдје рекапитулације. Никакве прегледности сто је предуслов за контролу. Апликација гута податке и не приказује их... Ово је супер прилика за муцку... А плакацемо ми за Путтy- јем.

Name

Сумар

16.11.2022 08:31

Намјерно праве фрку да оборе систем,морају сад да илегално продају трупце без обиљезја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

16.11.2022 09:09

Ко год је имао ту част да се упозна са радом новог система, могао је примијетити да се ради само о дигитализацији података. Очекивано је да нови систем донесе олакшавање посла који се врло често обавља у тешким теренским условима. То се није десило. А муљати се може једнако са или без САП-а, Шумаре.

Name

Љепциц

16.11.2022 09:33

Јеси ли се прихватио Зебре па знас, или лупетас у празно?

Name

СУМЕ РС

16.11.2022 08:32

???? само фок сконтају на терену како ствари стоје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

16.11.2022 08:33

КОЈИ ЦИРКУС казе директори под притиском радника...Па ваљда су директори са великим платама изабрани да раде свој посао и рјешавају проблеме без притисака од радника,или се у овом случају боје великог Баје зато сто је Проинтер у питању?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каљуга

16.11.2022 08:36

ПРОИНТЕР БОГАТИЈИ ОД Р.СРПСКЕ..ТАКО И ТРЕБА НАРОДУ КАД ГЛАСА ЗА МАФИЈУ САМО ПЉАЦКАЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

16.11.2022 08:56

Тацно!

Name

16.11.2022 08:45

Пасалиц сути а милиони се поклањају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

16.11.2022 09:18

Јебес народ који воли БАЈУ.! Треба му дусу вадити и опет це му Баја бити добар.! Какав народ таква и власт.! Лопови и једни и други.! Лазна опозиција која се само за себе бори нема овдје промјена.! Лоповски систем.!

Name

Али

16.11.2022 09:39

Пасалиц и сви директири радее за мафију политицкууу тсјкунскуу наравно а радници без знања слузе само за сигуран глас на изборимаа пљацка дрзавнее имивинеее!! Јавнитајна харааа!!!

Name

ИСТИНА

16.11.2022 08:53

Само уништити све, нисмо боље ни заслужили!!!! Какав народ таква власт!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран 92

16.11.2022 08:58

Па људи моји, запослили сте подобне а не способне и сада очекујете да вам такав ради на рачунару ,е неће моћи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Мд

16.11.2022 08:59

Ја ту ником не вјерујем док сам не сједнем за сто и обрадим један камион и јавно изађем са својим ставом. Све ове лажи су трла баба лан да јој прође дан..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

16.11.2022 18:59

Обично смеће које не фукционише а за које је Милов малац дрнуо 17м.. Као неко ко је искусан радник у шумарству могу ти рећи да је ово срање од система идеално за жестоку пљачку а будале се ложе да се не може муљати.. Поздрав..

Name

Раде

16.11.2022 09:00

Вјероватно им недостаје дио великог колача а то систем не дозвољава због тога је халабука..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

16.11.2022 11:19

Директор са управницима и отпремачима рак рана шумарства..све покрадоше.

Name

Венди

16.11.2022 09:02

Има ових што крче шуму и сјеку са лугарима у талу,ево просара преполовљена,што ће вам сервер и техника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

16.11.2022 09:15

Битно је само док сконтаку како сада красти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

16.11.2022 09:17

Чему жалбе и кукњава?!!Јесте гласали???Јесте и сад уживајте предсједник НИЧЕГА по црвеном тепиху шеће,а народ му радосно плешће!!Проинтеру треба све и марку дати па таман хљеба не јели!!То сте и тражили према томе псссст језик за зубе!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

16.11.2022 10:20

Мени се чини да се намјерно квари нова технологија и софтер јер мање могу красти.по старом систему отпремница се писала на црно и то само ради полиције на путу.није било евидентирања отпремљених клада.

Name

Сумар

16.11.2022 09:25

Јос 5 милиона поправка и да науце радити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

16.11.2022 09:34

Само отимај гласали су за вас узмите им душу. Свака похвала за Проинтер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозициони позиционар

16.11.2022 09:36

Највеци проблем за примјену САП-а у Шумама је не покривеност шума мобилном мрезом и гдје има покривеност лос је пријем. А други проблем јесу људи неструцни и сто је систем направљен тако да у слуцају да погријесис број нема исправке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шумар

16.11.2022 10:29

Ајд друже није истина систем је направљен да се ради без мреже, а накнадно се подаци преносе. И има исправке само ти не знаш.

Name

Xx

16.11.2022 09:44

Јесте да су избори покрадени Али ви сте гласали за бурлу бити це јос горе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

16.11.2022 09:44

Ајтијевци бањолучки, све Игоров хаклер, до хаклера. Смијали смо се Шојићу, а цртали би га на мјесту Милорада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈПШ

16.11.2022 09:49

Радници, отпремачи на терену дижу фрку, не могу да краду више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савјетник

16.11.2022 11:46

Посто сте изгледа један од сједаца у администрацији ЈПС, узмите слободно зебру, разгулите на терен и показите како се то ради...

Name

Неко из масе

16.11.2022 19:05

Док радници широм ЈПШ имају огромне проблеме са овим срањем које не фунционише ви чешете ја*а јер сте узели паре од Игора Додика и за систем који је требао коштати 5,5м ви сте платили од наше грбаче 17м наших пара.. Нема већих глуперди и олоша у шумама од вас из Дирекције, лешинари и паразити који уништавају предузеће.. Кад вас зовемо око грешака које нам Зебра избацује не знате да објасните нити знате како се зовете.. Да је државе требало би вас све похапсити и расформирати дирекцију а шумарије вратити општинама а онда похапсити цео инспекторат па онда редом кренути по газдинствима и похапсити лопове.. У сваком газдинству се зна ко је лопов а ко будала која вуче и ко с ким и како краде и колико.. Али ви из дирекције сте лопови број 1..

Name

Србо

16.11.2022 09:53

Знају се подаци изгубити кад системи падну тако и у ИРБ , нешто често системи падају и институције горе да би човјек повјеровао да је случајно, тако и зеји изгори у ИС, Раоп ,зетови снаје кћери и синови наших водећих политичара сви паметни и успјешни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

16.11.2022 09:54

Без обуке људи и без адекватних техницких услова, свака иновација је сувисна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Критичар

16.11.2022 09:55

Док провале како могу зезнути тај систем да се може красти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.11.2022 10:00

Немогу отпремаци и дрвопрерадјиваци више красти и одма проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

МалацШумозналац

16.11.2022 10:26

Наш систем, наше плаћање, успостављење, одржавање-наша ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахах

16.11.2022 10:37

Отежало им крађу, ево мој комшија данима не зна шта ће од себе јер ће морати живити само од плате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумар Лопов

16.11.2022 12:38

Ево ја од како је уведен систем који не ради крадем десет пута висе... За мјесец купио себи новог Голфа...

Name

Социјалистима одузети шуме

16.11.2022 12:47

Највеће пропадање Сумарства Републике Српске је кренуло кад су га преузели социјалисти, низ нестручних директора се мијењало као на траци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЈВ

16.11.2022 15:13

Од промене нема ниста, цуј билмеза. Морају да се навикну... Морали сте ви узети три пута висе пара од планираног а плус не ради програм, срам вас било, дабогда на лекове тросили те милионе! Правите нормалан народ лудим, глуматате ту неке струцњаке и ста све не! Проинтер је обицна циркуска представа, где јуниор пљацка тамо где сениор не стизе... Ста овај народ цека да се деси, сто то нико не дизе протесте! Људи моји, па зар вам мозе бити свеједно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

16.11.2022 21:35

Шуме Српске је Неђо Илић давно опустошио са Додиком,не постоји тај софтвер који опране паре у шумама може оправдати више,пиши пропало,да је богдо какве државе и закона сад би сви на робији били али далеко смо од доброга бар реално гледајући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

17.11.2022 07:44

Знаци,треба да Проинтер надогради овај или направи нови програм,и наравно,узме нове милионе.У сумама,здравству,пореској,геодетској,и свагдје,јер нигдје програм не ради како треба.

ОДГОВОРИТЕ