Руси једину рафинерију уља у БиХ довели до милионских губитака

Једина рафинерија моторних уља у Босни и Херцеговини, која се налази у руском власништву, у милионским је губицима и суочава се са тужбама бивших радника.

Република Српска 15.11.2022 | 19:56
Руси једину рафинерију уља у БиХ довели до милионских губитака

Акумулирани губитак Рафинерије у Модричи износио је крајем септембра ове године више од 109 милиона марака (око 55 милиона евра), показује финансијски извјештај објављен на страници Бањалучке берзе.

Према подацима Синдиката, у рафинерији тренутно ради 186 особа, а било их је 540 у тренутку приватизације 2007. године. Од тада је рафинерија у већинском власништву руске компаније "НефтГазинКор", која се бави производњом и прометом нафте и нафтних деривата.

Отпуштања радника трају већ неколико година. Неколицина њих је тужила рафинерију, јер тврде да су им незаконито уручени откази.

Модрича је упозоравају бивши радници, деценијама била препознатљива по рафинерији која је сада готово пред нестанком.

Власници компаније нису одговорили на молбу Радија Слободна Европа (РСЕ) за коментар.

Проблеми почели приватизацијом

"Цијела општина Модрича живјела је од рафинерије. Чини ми се да нас је било 900 кад сам ја почео радити. Свима се помагало, давало за спорт и мјесне заједнице. Од приватизације је све ишло на горе и рафинерија више не може помоћи никоме", каже 55-годишњи Ђорђе Видаковић за РСЕ.

Он је један од осам радника који су у фебруару ове године тужили рафинерију због отказа уговора о раду.

Отказ је добио са радног мјеста за збрињавање отпадних вода. Како каже, без посла је остало и пет његових колега, а на њихова мјеста дошла су три нова радника.

"Дали су нам тестове, ваљда да виде знамо ли радити. То је фактички значило да једни друге истјерамо са посла. Нисмо пристали, потписали смо се и предали празне папире. Свима су дали отказ и примили тројицу који никад нису били на том радном мјесту", каже Видаковић.

Откази без упозорења

Милијана Сабљић до априла ове године била је запослена у кадровској служби модричке рафинерије. За РСЕ каже да је отказ добила без претходних разговора или упозорења менаџмента.

"Мени је само на руке дошла нова систематизација и видјела сам да мог радног мјеста нема. Додијелили су га човјеку који је завршио богословију, а мени нису понудили никакву алтернативу", истиче за РСЕ.

Наглашава да разумије потребу за смањењем броја радника, али не и то да се остане без стручних радника.

"Мајстори и инжењери су добили отказ или су сами отишли. Инжењер тамо ради за око 1.000 КМ (500 евра) и људи не могу да преживе уколико нешто не раде додатно", оцјењује она.

Радници без колективних уговора

У синдикату рафинерије тврде да се одређени број радника пријављивао за одлазак "уз стимулативне отпремнине", док је било и оних који су стјекли услове за пензионисање по разним основама.

"Такође, било је и радника који су проглашавани технолошким вишком. Један број радника је прераспоређен на друге послове у домену своје квалификације", казао је за РСЕ предсједник синдиката Златко Танасић.

Он наглашава да је до смањења броја радника дошло због заустављања производње на погонима који су били везани за прераду сировине из Рафинерије нафте у Броду.

Иначе, рафинерија у Броду, која је такође у руском власништву, прекинула је рад од јануара 2019. године. Разлог је експлозија на једном постројењу из октобра 2018, када је погинуо један радник.

Акумулирани губитак рафинерије нафте у Броду досегнуо је 779,4 милиона марака (око 398 милиона евра), показују финанцијски извјештаји.

Радници запослени у рафинеријама Модрича и Брод годинама немају колективни уговор. У Конфедерацији синдиката Републике Српске тврде да власници тих компанија на то никада нису пристали.

Предсједник Конфедерације Жељко Тепавчевић оцијенио је за РСЕ да то представља један од основних узрока проблема радника.

Како је дошло до продаје нафтне индустрије?

Модричка рафинерија продана је 2007. године, заједно са Рафинеријом нафте у Броду и мрежом пумпи "Нестро Петрол", за 236 милиона КМ (око 120 милиона евра).

Приватизацијске преговоре водила је Влада Републике Српске, а уговор о продаји парафирао је почетком 2007. године у Москви Милорад Додик, тадашњи премијер Српске.

Ове компаније данас су дио "Оптима групе", друштва за производњу и промет нафтом и нафтним дериватима које је основано 2008. године у Бањалуци.

Оснивач "Оптима Групе" је руска компанија ЊефтегазинКор, која је пак кћерка фирма руског државног предузећа "Зарубежњефт".

Говорећи о ситуацији у рафинерији уља у Модричи, премијер Републике Српске Радован Вишковић у јуну ове године новинарима је казао да то предузеће "нема неке посебне проблеме и да ради својом динамиком".

Кад је ријеч о ситуацију у рафинерији у Броду, Вишковић је рекао да су проблеми са којима се она суочава изазвани ратом у Украјини, који је Русија започела 24. фебруара.

Истовремено, осам бивши радника рафинерије у Модричи, који су тужили предузеће, чекају на припремно рочиште пред Основним судом у Модричи. Њихов адвокат Милош Ђурић за РСЕ тврди да је тужба покренута на основу "незаконитог отказа уговора о раду".

Упозорења на штетност уговора

На нетранспарентност и штетност уговора о продаји нафтне индустрије Републике Српске, још од 2007. године упозорава организација Транспаренцy Интернатионал (ТИ) БиХ.

Из ове организације су у вријеме приватизације навели да је руска државна компанија "Зарубежњефт", по тадашњим подацима, била власник само 40 посто "НефтегазИнКора".

По 20 посто тада су, како је истакнуто, држале компаније "Инвест-технологије", "Непат" и "Јуник Девелопмент", чија власничка структура је остала непозната.

Из ТИ у БиХ су става да је тиме "остављен простор за сумњу да већински власници рафинерије нису руске компаније".

(РСЕ   Фото:Цапитал)

Коментари / 55

Оставите коментар
Name

Критичар

15.11.2022 19:06

Нису је они довели него Додик. Све што се дешава у РС он ради и не може ништа без његовог знања. Све је то игра извлачења огромних пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

16.11.2022 04:57

Да ли је "власник" рафинерије Руска федерација или неки Руски тајкун, кога је Додик негдје ископао и пронашао, као и бројне друге, попут оног што је упропастио Алумину и Бирач? Дакле, што рече неко прије мене, нити су криви Руси, није крив ни један једини Рус, већ је за сво зло које се десило у нашој земљи крив једино и искључиво Милорад Додик!

Name

Браћа Руси

16.11.2022 05:24

Браћа Руси су наводно купили и РАОП, када оно РАОП у рукама Тегелтијиног зета. Браћа Руси су наводно купили и дом Младост на Јахорини, кад оно сад се води на народном посланику Станишићу.

Name

Ре

16.11.2022 07:46

Управо тако. Руси су на папиру, а позадина је нешто друго. Све је повезано са власти. Велике фирме су секташке, служе за прање пара. Они су зло за РС.

Name

Ре

16.11.2022 08:50

Зато Бурле вице зивела Русија.

Name

Амбасадор

15.11.2022 19:09

Брћаћа Руси гледају само себе, а ви остали ко вас ебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.11.2022 22:36

Руси и себе лазу и варају да себе не преваре. Ако бјез

Name

Дијаспорац

15.11.2022 23:57

Не лупај глупости. Ко је дао рафинерију Русима и ко их је довео. Наравно твоја симпатија Милокрад Секташ. Управо његов пајтос Гоци из Фоче у Бијељини у старо гвожђе сијече једину фабрику шећара у БиХ. Кад схватите да је Додик ваш и Републике Српске гробар, биће вам касно. Него пожури на контејер да не окасниш. Поздрав из Дијаспоре која више не шаље новац у Српску.

Name

реалност

16.11.2022 06:19

Руси опет криви? А отац Срба Милокрад Додик не ради другације.

Name

11903

16.11.2022 11:22

На нашу жалост дијаспорац је за све написано у праву, само што крезуби гласачи немају са чим да то схвате. Ако којим слyчајем нешто и схвате бит ће касно.

Name

Норац

15.11.2022 19:11

Нису то Руси , то су руски Жидови и Јевреји !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.11.2022 04:25

И људи гуштери, не заборави њих.

Name

Ре

16.11.2022 05:52

Ма ја, изговора не мањка!

Name

Реалиста

15.11.2022 19:12

Шта урадише Руски тајкуни али нема везе, то си наша браћа шта фали што нам узимају паре и праве нас просјацима заједно са нашом владом. Жалосно је што ова рафинерија има одлична моторна уља, знам,јер их користим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скј

15.11.2022 19:18

Није ваљо социјализам вец сте хтијели приватизацију. Сад узивајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.11.2022 20:56

Не, не. Нисмо хтјели национализам. Ал су га на залост свих Додик и крими алци направили горег него тад.

Name

Еу-Фан

15.11.2022 20:57

Бурло па добро развио привреду у РС!

Name

Ето вам Руса

15.11.2022 19:20

и односа према раду и радницима. Као наси новопецени тајкуни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

15.11.2022 19:20

Нису Руси,него ови наси будаласи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко су власници

15.11.2022 19:23

тих компанија које су упропастиле фабрику?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД владао

15.11.2022 19:24

И у вријеме приватизације и све до сада. Под њима је досла пропаст за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

15.11.2022 19:29

Рафинерија уља Модрича је приватизована у склопу Нафтне индустрије Републике Српске са вечином других фирми из тог система, и првенствено се кренуло у приватизацију Рафинерије нафте Брод али су захтјеви друге странаца то су руски партнери били да се у том пакету приватизује и Рафинерија нафте у Модричи, што је било мотивисано са најбољим намјерама и чак се дуже вријеме приватизација и у Бродској рафинерији показала успјешном јер су до тада неисплаћене плате у тој рафинерији од 2005.године до 2007.године у потпуности исплаћене радницима од стране руса и покеренута је била и домаћа производња нафтних деривата, и сви домаћи пословни партнери који раде и дан данас са обије рафинерије уредно се плаћају и ту нико није закинут ни за марку. Нажалост ови сада који критикују Рафинерију у Модричи зато што сад запошљава 200 радника и помињу са сјетом период када је та иста рафинерија запошљавала 600 радника је била рафинерија коју је водио покојни Милан Јелић и о коме су ови сад који коментаришу најпрљавије подметали у његовом раду, и срам да их буде јер им сад ваља Рафинерија из тог периода а изузетно подло су радили против тог руководства Рафинерије уља у Модричи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

15.11.2022 20:37

Јеси ли то ти зубоња Тегелтија?

Name

Идеално

15.11.2022 20:48

Дај идиоте о чему ти причаш, ко баба гатара. Први си написао коментар, то ти је и задатак, а први је и објављен...и већ у њему пишеш како ови што сад коментаришу против јелића и тог руководства, а били су против тог руководства. А нико још није ништа написао о томе. Изгледа да ти знаш истину, па ко велиш дај да браним лажима унапред...

Name

Заборави

15.11.2022 20:54

Миланцицу,непису овде само баустелци,има народа и са висом сколом,које ти покусавас едуковат по партијској линији,

Name

Милан Мазалица

15.11.2022 22:30

А дај нам реци Миланцицу,а ти све знас,портпарол,колико Руси нама остасе дузни пореза,ко им то опрости...и колико мтел приказује добит,а и све остале фирме варају дрзаву приказујуци малу добит, а сви возе мерцедесе,е ко им је то све дозволио..ти си мали мис мекињас!!!

Name

Ре

16.11.2022 13:25

Смраду дезертерски само лазес и доказивас који си дупеувлакац.

Name

Едис

15.11.2022 19:35

Ма немогуце !!! Руси да нас за..бу ? Наса браца. Мора да је лазна вијест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

16.11.2022 06:37

Васа браца сигурно нису. Васа браца вас углавном заобилазе и радије улазу у Србију.

Name

Ацо

15.11.2022 19:36

Браћа Руси?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

16.11.2022 06:39

Миле Рус :)))

Name

Маxо

15.11.2022 19:40

Хаха, никакво чудо: "Ко је са Русима тикве сијао о главу су му пуцале", далеко им моја кућа била???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаран

15.11.2022 20:16

Додикова приватизација...лијепобогами

Name

Дд

15.11.2022 19:57

Није то Газпром или нека озбиљна компанија ово су неки муљатори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

15.11.2022 20:06

Овим злотворима само Руси проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаран

15.11.2022 20:21

Додикова приватизација ..лијепо богами данас реце''ја сам бог има да буде како ја казем ...буква неотесана.....

Name

Мисо

15.11.2022 21:35

Битно да нико од 2007 са буџета није остао без посла него се сваки дан гомилају на државну грбсчу с то из привреде ти радници су небитно сви ми који смо били препуштени тој проклетих приватизацији ми смо колатерална штета.

Name

Ма

15.11.2022 20:20

Цуј страна улагања,ту је највеци лоповлук,тога код Тите није било,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

15.11.2022 22:03

Опет РС доња А покрала је браћа Руси.Ма немогуће.Не би они то

Name

Цоко моко

15.11.2022 20:56

Битно нека раде.два свестеника на добрим позицијама. А радници напустају у све вец обиму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоко моко

15.11.2022 20:59

Доктори на систематском примјерили најмладји радник у рафинерији Модрица има 33г. Ста реци коју поруку послати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија корупција

16.11.2022 07:15

Шта има да се рекне, фирма на заласку, на низбрдици, само што се није сурвала, сасула и расула у тифтике.

Name

Словенац

15.11.2022 21:05

Жалите се дудуку и брату путину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

15.11.2022 22:23

Пар пута сам погледао овај снимак заиста сам остао без рјечи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бацуске

15.11.2022 22:48

Ето вам сад руси које сте бранили кад су напали Украјину. Са једне стране вас пљачкају, а са друге стране вас Путин користи као адут,исто као и Србију,у препуцавањима са Америком и ЕУ. А у ствари га заболе лагано за вама,он тјера по свом. Да то није тако,и да цвјета узајамна љубав,давно би он наредио овим својим руским сецикесама да престану да пљацкају по БиХ и Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

15.11.2022 23:13

Цццц,русси..па то су ваша српска браћа..ви чега се такнете ви уништите..еадит,зарадит незнате..отет,опљачкат,убит,заклат,силоват??ту вама и руссима нема премца у свету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

16.11.2022 00:20

Њихова фафинерија и могу је ако хоце и срусит Нису је на силу заузели вец сте је продали и нови власник мозе радит ста хоце са својом имовином

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

16.11.2022 08:09

Ко продаде хрватском генералу имовину рафинерије Брод у Хрватској (нафтовод и плиновод).

Name

Зоки Модрича

16.11.2022 05:45

Никог ми из Рафинерије Модрича није жао, сви до једног гласају за те који су их сада угрозили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха-ха

16.11.2022 07:21

Гдје танко ту се кида.. За све додатне информације питајте друга М. Додика. У Лакташима је с кућом кад није гдје на печењу са подгузним мувама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цудите се

16.11.2022 08:06

Па од преузимања рафимеријс је то био јасмо. Само су наси људи као радници били колатерала а то је исто И у Нестро систему. Додик плус Дјокица плус Зељко Ковацевиц са изврситељима Љубом Гламоцоц И Натасом Калабиц је то урадјено. Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

16.11.2022 08:24

Додиков чедо постало пунолетно па отишло од куће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђак пјешак

16.11.2022 09:01

Власник није имао никакав економски интерес,ово је била стратеска одлука а БЛ послузила као преноцисте за интересе у ХР и ЕУ.У управљању потпуна синергија власти РС и власника,зато су елиминисани сви струцни ауторитети а ангазовани “одани и удани” без квалификација.Ако би се и десио квалификовани руски упосленик био би брзо елиминисан,назалост! Синдикалци цутите,у току сирока акција упосљавања нове странацке војске…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геицб

16.11.2022 11:22

Али ми волимо Русе, па макар нас и пљачкају. Ми то тако волимо. Ми волимо Путина, Лаврова, Додика, а од јуче је у српски пантеон ушла и Радуловићка, тако да се од јуче и њој клањамо. И како вријеме буде одмицало, биће све луђе и грђе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

16.11.2022 17:03

Њихов безбењак ради преко 10 година, Путинов цовек. Миран, нигдје се не појављује, али мислим да це једног дана покарати све редом.

ОДГОВОРИТЕ