Предсједници Кине и САД су имали искрен разговор

Председник Кине Си Ђинпинг се јуче састао на Балију са америчким председником Џозефом Бајденом. Након разговора двојице председника, државни саветник и министар спољних послова Кине Ванг Ји одговорио је на питања новинара о наведеном разговору.

Свијет 15.11.2022 | 09:02
Предсједници Кине и САД су имали искрен разговор

Ванг је рекао да су двојица председника имала искрену, дубинску, конструктивну и стратешку комуникацију о кинеско-америчким односима у перспективи мирног развоја света.

Прво, ово је био састанак од великог значаја. Ово је први састанак који су двојица председника одржали лицем у лице у протекле три године, први лицем у лице састанак двојице председника након што је Бајден ступио на дужност председника, као и први контакт двају лидера након што су Кина и САД завршиле првобитне агенде на унутрашњем плану.

Друго, састанак је трајао више од три сата, при чему је примењено и симултано превођење, што је дуже него предвиђено. Двојица председника су имали свеобухватну, дубинску и искрену размену мишљења, био је ово разговор конструктивног и стратешког карактера.

Треће, састанак је био садржајан. Председници две земље су одвојено говорили о унутрашњој и спољној политици своје земље, кинеско-америчким односима, питању Тајвана, дијалогу и сарадњи у свим областима, важним међународним и регионалним питањима, што је покрило најважније аспекте билатералних односа и најактуелније регионалне и глобалне проблеме, рекао је Ванг. 

Четврто, састанак је креирао будући распоред у кинеско-америчким односима, који се тренутно суочава са озбиљним потешкоћама и налази се на кључној тачки. 

Овај састанак је од битног реалног значаја, али и има далекосежан утицај на односе Кине и САД у наредној фази и у још дужем периоду, оценио је Ванг.

На састанку је одређен јасан правац, како не би кинеско-амерички односи били ван контроле и како би се пронашао прави пут коегзистенције две велике силе. Одређен је оквир према коме ће две земље заједнички размотрити и установити водеће принципе за развој билатералних односа. Такође је покренут процес према коме ће две земље проводити у дело важан консензус двојице председника и целисходно управљати и стабилизовати билатералне односе, подвукао је Ванг Ји.

Ванг је рекао да је председник Си нагласио да је питање Тајвана централно питање у темељним интересима Кине, темељ на коме су засновани кинеско-амерички односи, као и црвена црта коју САД не смеју нити треба да прекораче. Кина је тражила од САД да се придржавају политике једне Кине и садржаја три међусобна саопштења, испуне обећање да неће подржавати „независност Тајвана“, како не би ситуација била доведена до непоправљиве.

Председник Бајден је поновио да САД инсистирају на политици једне Кине, не подржавају независност Тајвана, не желе да питање Тајвана користе као алат којим спречавају развој Кине, подсетио је Ванг.

Историја развоја кинеско-америчких односа показују да сарадња двеју земаља доносе обостране користи, а конфронтација штети обема странама. У изазовним околностима, јачање сарадње Кине и САД, као две велике силе, одговара интересима обеју страна, али и општим очекивањима међународне заједнице, рекао је Ванг.

Двојица председника су се сложила да ће одржавати честе контакте, те су обавезала дипломатске и безбедносне тимове двеју земаља да наставе са стратешким комуникацијама и проводе у дело њихов консензус. САД су показале жељу за што ранијом посетом државног секретара Ентонија Бликена Кини. Кина је то поздравила. Финансијски и трговински преговарачи двеју земаља ће такође имати контакте и координацију о макроекономској политици и трговинским односима двеју земаља, рекао је Ванг.

(КМГ Фото: КМГ)

Све у свему, на састанку су постигнути предвиђени циљеви јачања комуникације, дефинисања намера, подвлачења црвене црте, спречавања сукоба, одређивања јасног правца и дискусије о сарадњи, закључио је Ванг Ји.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ко би рекао

15.11.2022 08:26

Казу сенилан а он тражио да се уведе више партијски систем и да се одрже фер избори као на западу, јер ово је као трка са једним коњем. Само тада, као демократска земља, Тајван пристаје на уједињење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конотација

15.11.2022 08:36

Мозете ли замислити колико су разговори у политици искрени!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

15.11.2022 10:31

Неко се на yоу тубе на ,,схортс" спрда са Владимиром Путином..Као Путин нека фаца а Бајден као потрчко ..Путин је потрчко и добиће у Украјини колико му Јое Бајден одреже ,НИШТА..А послије код Бајде на рапорт ,завртање ушију..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха јес јес

15.11.2022 11:03

Није баш ни Бајден Путинов потрчко (већ крупног капитала из САД-с), али Русију није успио освојити Џингис Кан, Наполеон, Хитлер, па неће ни Бајден

Name

Нико није

15.11.2022 11:32

Ни кренуо у освајање Русије, запад не осваја више, прошла су та времена. То само њихов режим плаши народ свој, пропаганда, којој и ти вјерујеш,, заправо су они то освајачи и зато ће проћи као Хитлер и Наполеон. Путин чува Русију да је демократија не освоји, као и сваки диктатор.

Name

Никола

15.11.2022 11:37

Русија ако изгуби рат у Украјини онда је изгубила и Русију ..Америка ће од Украјине да створи најјачу војну силу и још нуклеарну .Наоружат ће је најсавременијим ПВО и бити ће америчка војна база..Па ће Украјина бити узета под директну заштиту НАТО са обавезујућим писаним актом..Русија може да се слика са Прииднестровљем за успомену а онда слиједи растурање руске државице на Балтику па ће у њу да уђу мировне трупе ЕУ и НАТО ..Русија ће изгубит иик Крим ..А онда слиједе немири у Русији јер ће бити отпора Путиновог режима...Русији се спрема судбина Србије..Руски народ у Украјини је већ доживио судбину Срба у Хрватској..Па ти се Музафере Путине купај ..Хаг је и Русија одрзавала симболично тако да се Путин мође осјећат као код куће.Тако је то кад издаш брата па дас Косово за Крим..Казни Бог .Лако је дават туђе..Русија је међу првима признала Хрватску а Србе рајцала на рат .Па Русија плати Ђјукановићу 300 милиона еура ..Не знају Срби да су Албанци платили Русима да не муте воду..А и Руси нису никаква сила..Могли су само Србе хандрит..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Нико није

15.11.2022 15:37

Запад не осваја?! Па не осваја у класичном смислу него скида и поставља владе, ствара квази државе (Косово) и са приватним компанијама узима ресурсе. То ко не види или је глуп или слијеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре Нико није

15.11.2022 16:34

Косово ако и није држава, у тој држави живи народ који стоји иза те државе. Дата им је држава јер је режим тај исти народ нападао, тј. Слоба. Ето тако некако, а исти тај режим смо ми Срби сами 5. Октобра срушили. Питам се само зашто, знаш ли ти можда?

Name

Ре класични стил

15.11.2022 16:53

Зар је погрешно смијенити режим у Москви и поставити, подржавати демократску владу коју ће чак и 99% Руса подржати и одржавати стотинама година? Видјели смо уназад 100 година за шта је добра диктатура, од Лењина, Стаљина па до распада СССР.