Одговарајући на питање каква ће бити њена политика према Босни и Херцеговини, проф. др. Зијад Бећировић, директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане, казао је да је Пирц Мусар пријатељ БиХ.

"У сваком случају се може рећи да је нова предсједница Словеније Наташа Пирц Мусар пријатељ Босне и Херцеговине и региона. Међутим, морамо знати домете Словеније у међународним односима и као чланице ЕУ-а и НАТО-а. У сваком случају њеним избором Словенија је направила цивилизацијски искорак, који је започет априлским изборима на којима је тријумфирао Роберт Голоб и његов покрет Слобода", истакао је Бећировић.

До тада под премијерским водством Јанеза Јанше доведено је у питање пријатељство Словеније према БиХ што се до сада никада није дешавало у историји и незамисливо је.  

Шта избор Наташе Пирц Мусар за нову предсједницу Словеније може значити у контексту односа Словеније и Босне и Херцеговине?

"Члановима Предсједништва БиХ пројект "нон-папер" разоткрио је досадашњи предсједник Словеније Борут Пахор. Шефик Џаферовић и Жељко Комшић жестоко су се супротставили и информисали јавност.

Пахор је у основи био гласник Јанеза Јанше, да се та идеја тестира. Наташа Пирц Мусар изразила је забринутост за дешавања на Западном Балкану. Посљедња дешавања на Западном Балкану вјероватно ће јој наложити да се одлучи за турнеју по земљама западног Балкана", навео је.

(БН/Фактор)