Швајцарци на берзи преварени, сада РС нуде нагодбу

Швајцарска консултанстка фирма „Сyнергy Wеалтх Манагемент“, која је тужила Републику Српску тврдећи да је преварена приликом 300 милиона евра вриједне емисије обвезница РС на Лондонској берзи, понудила је данас нагодбу наводећи да је спремна да прихвати и много мањи износ од 2,9 милиона КМ колико тужбом тражи.

Република Српска 14.11.2022 | 19:53
Швајцарци на берзи преварени, сада РС нуде нагодбу

Ова фирма је крајем јуна поднијела тужбу против РС тврдећи да није испунила Српска обавезе према њима, односно да није платила договорени износ.

С друге стране, Српска тврди да никаква обавеза не постоји јер уговор са том компанијом никада није потписан.

У Окружном привредном суду у Бањалуци данас је одржано припремно рочиште у овом спору, а занимљиво је да је пуномоћник швајцарске фирме предложио договор наводећи да су спремни да се „поравнају и на много мањи износ од оног који су тужбом тражили“.

Мухић: Нећемо одустати од накнаде, али смо врло расположени за договор

„Без обзира на то што уговор није потписан, документација коју смо приложили уз тужбу указује на врло богат однос двије стране. Наш клијент ни по коју цијену неће одустати од накнаде, али је врло расположен за договор“, рекао је адвокат Фаик Мухић.

Казао је да би његов клијент пристао и на понуду коју му је раније дала министарка финансија Зора Видовић.

Власник „Сyнергy  Wеалтх Манагемент“ Мађид Душан Пајић раније је за ЦАПИТАЛ тврдио да му је Зора Видовић понудила исплату 300.000 евра, односно пет пута мањи износ од договореног, што је одбио.

Мухић је рекао и да су они и даље става да је између швајцарске фирме и РС настао пословни однос који је подразумијевао да тужилац пружа услуге финансијског консалтинга приликом емисије обвезница на Лондонској берзи и да то РС није могла реализовати без помоћи међународних експерата.

За то је, додаје, његов клијент очекивао и договорену накнаду.

„Тужилац је довео у везу тужену и банку Социете Генерале и био у контакту са одговорним лицем те банке од краја 2019. до априла 2021. године. Став тужене да нема никакву обавезу према тужиоцу јер нису потписали уговор не стоји, јер одређени уговори производе правно дејство иако су у усменој форми, а нарочито ако се види да је понуда тужиоца била прихваћена и да се по њој поступало“, рекао је Мухић.

Влада одбила да достави податке о консултантима којима је дала новац

Казао је и да ће бити врло интересантно видјети ко је умјесто његовог клијента добио хонорар за ове услуге те затражио од суда да Влади РС нареди да достави документацију у вези са тим, с обзиром на то да њиховој канцеларији нису хтјели да је доставе.

„Ми ту документацију нисмо добили, али би из ње било видљиво да су послови на које се позива тужилац извршени и ко је добио новац за то, као и када је са тим посредником склопљен уговор“, навео је он.

Обвезнице на Бечкој берзи купиле домаће банке

Швајцарска фирма тврди и да се РС без ангажмана искусних међународних консултаната и лобирања не би могла задужити на међународном тржишту на којем се представила као „проблематична“.

У прилог тој тврдњи навео је да су обвезнице Српске на Бечкој берзи прије неколико година купиле искључиво банке из БиХ.

Власник „Сyнергy  Wеалтх Манагемент“ Мађид Душан Пајић у тужби, између осталог, тврди да је током сарадње са Министарством финансија и Владом РС свједочио врло негативном утицају обвезница емитованих на Бечкој берзи на финансије РС и њену финансијску репутацију.

Међутим, истакао је да би овакав спор сигурно трајао дуго, што његовом клијенту није економски интерес због чега је изразио спремност за договор мимо суда.

Српска је у одговору на тужбу навела да оспорава и правни основ и висину тужбеног спора.

Међутим, представница Правобранилаштва Републике Српске Невенка Улетиловић данас није могла да се изјасни о приједлогу тужиоца наводећи да јој за то треба и став Министарства финансија РС које заступа.

Рекла је да је и Српска припремила бројне доказе, а међу којима је, такође, емаил преписка.

Рочисте ће бити настављено почетком идуће године.

(Цапитал)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Оооо

14.11.2022 19:18

Црна земљо отвори се!! Бруке невидјене лопови коза ностра балканскаа харааа!! Урусили систем пљацкастољеца! Изнад закона покривени партијама на власти покраденим изборима ид рата се избори краду до данас фарсааа циста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

14.11.2022 19:36

Моћете ли иког преварити осим свог народа. Или је и ово превара. Нико вам не вјерује.

Name

Преваранти

14.11.2022 20:20

Ови наси политицари оцевидно варају и пљацкају свој народ па сад поцело и по свијету,,ја бозе далицес икад поцет да казњава лопове.

Name

Милан

14.11.2022 20:24

Још ниси прежалио изборе, ахахаха!

Name

Јоле

14.11.2022 21:00

Гдје Ненад Нешиц преварант који треба бити у затвору да он ово рјеши. Пере новац од дроге и опљачкао Путеве РС.

Name

Ре

15.11.2022 08:22

У тим преварама је и сераниц уцествовао.

Name

Ре Милан

15.11.2022 08:49

Фрањо Мајданчић довежен хеликоптером Сфора да би Додик могао добити владу и онда слиједи потоп, у Српској банци пропало 300 и више милиона из трезора Бобар банке нестало 10мил а има прича о покојном Гаврилу Бобару и његовом псовању власти а нико више неприча о паљевини ИРБ и сад још четири године тужиоци ће ћутати јер несмју на власт а и ово што су подигли се развлачи а људи гдје год сједнеш само гледају да бјеже одавде а тако се РС неће сачувати нажалост а три пута сам избјегао неће ми бити тешко и четврти ,само ће бити тешко онима кои нису никако а невјерују и спрдају се са избјеглицама како је то а имаће прилику ако успију стићи.

Name

Истина

14.11.2022 19:34

Е Бозе ста раде,гдје год споменес ко си и одакле си само покупис срамоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

липа

14.11.2022 19:44

Занимљиво би било видјети које су то домаће банке (које више не постоје) купиле обвезнице у Бечу а нису хтјели овдје. Ко су шефови банака и ским шурују! Да имамо имало мозга и поштења у тужилаштву, ово би већ било истражено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истину

14.11.2022 21:11

Тразити у Стразбуру

Name

ок

14.11.2022 20:38

Какви Свајцарци ?? То су неке насе битанге које настоје да опљацкају и оно мало сто је остало .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.11.2022 04:20

Па видиш да је прави швицарац Мађид Душан Пајић.

Name

Лопови

14.11.2022 22:28

Лопови у рс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

14.11.2022 23:17

Иза лоповлука стоје Милош Стевановић и Игор Додик, а овај Међед је само Међед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

14.11.2022 23:43

Гдје је год нека муљавина, ту је и Фаик Мухић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

15.11.2022 02:54

Овако се паре извлаче из земље, легалним путем тако да нико касније не може рећи да је оплачкано. Миле докторирао на пијаци све живо зна, боли га нека ствар за РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

15.11.2022 06:40

Омиљени метод рада владе је поравнавати послове на "домацем али корумпираном" суду..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозо

15.11.2022 08:20

Ова Додикова пљачка Републике Српске ће ући у анале највећих пљачки у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимир

15.11.2022 12:28

Браво Божо,нек си му се наговорио Божо експерт,добитник нобелове награде за економију

Name

разумио

15.11.2022 08:38

Вазно да је РС показала "финанцијски капацитет", ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ