Јовановић: Доналд Трамп је поразио републиканце

Американци су у уторак изашли на изборе на којима су одлучивали о 435 места у представничком дому, затим о 35 сенатора (од укупно стотину њих) и 36 гувернера, и то тачно две године након што је Бајден ушао у Белу кућу.

Свијет 14.11.2022 | 18:20
Јовановић: Доналд Трамп је поразио републиканце

Пише: Милан Јовановић

Уочи избора Трамп је најавио победу. Његова Републиканска партија (ГОП) у ове изборе ушла је као опозиција у оба дома Конгреса и очекивања су била да ће убедљиво потући демократе на сва три фронта. Међутим, извојевали су само тесну победу за доњи дом, док Сенат остаје под контролом демократа.

Републиканци нису били успешни ни у трци за гувернере, што отвара питање предстојећих председничким избора. Очекивана републиканска изборна победа на тзв. средини мандата требало је да буде увод за велики повратак Доналда Трампа на изборима 2024.

Најутицајнији републиканац у земљи Доналд Трамп директно је одговоран за лош резултат. Постоји низ примера који показују да су на изборима боље прошли умерени републикански кандидати и припадници старе, традиционалне струје, који су направили отклон од Трампа, него они кандидати који су били везани за њега.

С друге стране, блистава победа на Флориди Рона Десантиса пружа ГОП прилику да се обнови тако што ће се ослободити вођства које изазива поделе. Десантис је Флориду, некада тзв. сwинг државу, успео да претвори у једно од најјачих ГОП упоришта.

То га чини најозбиљнијим потенцијалним противкандидатом Трампу у борби за републиканског председничког кандидата за изборе 2024. Десантиса многи виде као алтернативу Трампу зато што није толико непопуларан на левици и центру.

Његов резултат подсећа на убедљиву победу Џорџа Буша у Тексасу за гувернера 1998, која га је одмах учинила фаворитом за председничке изборе 2000. г.

Рон Десантис је привукао највише пажње, али он није једини. Ту су још и Мајк де Вине из Охаја, Крис Сунуну из Њу Хемпшира, Грег Абот из Тексаса и Брајан Кемп из Џорџије.

Од Трамповог преузимања странке 2016. године велика стара партија је изгубила Конгрес и Белу кућу. Трампов домет изван партије и даље је мали и све више умањује способност ГОП да предложи нова решења и одговори на нове изазове с којима се Америка суочава.

Трамп је променио и радикализовао Републиканску партију, док традиционална и умерена фракција унутар ње полако нестаје. Зато је велико питање хоће ли републиканци успети да искористе моменат и ослободе се токсичног Трамповог утицаја, који штети не само републиканцима већ и целој Америци.

Потцењени Бајден ће се након ових избора сматрати председником који је постигао велика политичка достигнућа током своје прве две године мандата. Остаће записан као председник који је ујединио читав демократски свет против руске агресије на Украјину и неко ко је жестоко бранио демократију код куће.

Председничка трка за 2024. годину је стартовала и пре него што је одлучено о резултатима ових „мидтерм“ избора.

(Курир   Фото: БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Види овога

14.11.2022 17:42

Било би боље да у своја писанија унесеш мало више реалности. Нећеш ми рећи да је сенилни Бајден који има мање од 35% подршке, побиједио Трампа. И ови као и они избори прије двије године су брутално покрадени од стране квази демократа. Имају и Амери свог Додика и СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

липи

14.11.2022 19:50

Стање на терену не одговара твојој теорији, тако боље да је отпишеш. Није ово РС да се може красти како хоћеш!

Name

ре

15.11.2022 10:05

Како би се налемао овог сиптарског увлакаца и србомрсца!

Name

Адвокат

14.11.2022 17:54

Није се родио ни у Америци, ни изван Америке тај који ће Америку преврнути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

14.11.2022 18:09

Хајд нек неко објасни овим насим проруским будалама. Ни демократи нису вјеровали да це овако проци. Кад је оволика инфлација, онда у америци изборе губи онај ко је на власти. Увјек. Ал бајо мој, у насој пубци српској ... то ти нема везе .. Баја ти добива изборе како хоце... имуна на све кризе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.11.2022 18:24

Цио свет казе Трамп је губитник једино код нас побједио. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

14.11.2022 20:59

Разлика између Демократа и Републиканаца је иста као између ХДЗ-а и СДП-а у очи рата у бившој СФРЈ !

ОДГОВОРИТЕ