СНСД-ов министар не одустаје од стикера - милиони марака иду у приватни џеп

Неколико кантоналних МУП-ова тражило је састанак са државним министром комуникација и пвеза Војином Митровићем како би поново изнијели своје примједбе и сугестије на Правилник о регистрацији возила чија реализација из више разлога није могућа.

Република Српска 14.11.2022 | 16:58
СНСД-ов министар не одустаје од стикера - милиони марака иду у приватни џеп

Извори Журнала откривају да министар разматра примједбе, да ће неке и уважити, али да од спорних стикера са РФИД технологијом не одустаје. 

Игнорисао примједбе МУП-ова

Митровић је, како је Журнал већ писао, од Управног инспектората при Министарству правде БиХ добио рок од 90 дана да усклади Правилник који је на снагу ступио 1. августа. 

Занимљиво је да у преамбули Правилника, објављеног у Службеном гласнику БиХ, стоји да га доноси министар комуникације и веза БиХ у сарадњи са органима надлежним за унутрашње послове, иако је тај исти министар, без образложења, изигнорисао већину примједби и сугестија које су министарства унутрашњих послова изнијели на нацрт Правилника. Једино се МУП Посавског кантона изјаснио да нема примједби. 

Журнал је у посједу мишљења која су кантонални МУП-ови и МУП-а Републике Српске, те Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) дали још на нацрт Правилника.  

И док су из Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона става да стикер наљепнице треба потпуно укинути јер је досадашњи начин њиховог издавања, без могућности и средства за очитовање, потпуно беспотребан, нови Правилник предвиђа увођење стикера са РФИД технологијом. 

„Полицајац приликом контроле мора зауставити свако возило да би извршио увид и потврду о регистрацији и утврдио да ли она важи“, појаснили су свој став из МУП-а УСК.

Истовремено наглашавају да Министарство комуникације и веза БиХ од једноставне управне радње као што је „издавање стикера“, која траје пет минута, уводи сложену процедуру и додатне трошкове органима који врше регистрацију возила.

И у МУП-у ТК су били мишљења да ово треба брисати из Правилника јер се ради о додатно наметнутој обавези која пада на терет органа надлежног за регистрацију возила. 

Подсјетимо да поједине одредбе тренутно важећег правилника омогућавају и пренос овлаштења на станице техничког прегледа и стручне институције, а сав новац од наплате стикера ишао би приватној фирми која би била изабрана путем јавног конкурса и с којом би Министарство склопило уговор. 

Из МУП-а КС за Журнал кажу да су од Министарства тражили писано образложење о појединим одредбама усвојеног Правилника, као што су поступак одјаве возила, привремене регистрације моторног возила, те уговора о продаји и преносиве таблице, како би се обезбиједило законито поступање надлежних органа. Одговор до данас нису добили. 

У МУП-а РС су, такође, мишљења да је непотребно уводити документе са чиповима јер у БиХ постоје формални проблеми везани за рад цертификационих тијела, тако да се отвара могућности мијешања надлежности или преноса надлежности у области издавања квалификационих дигиталних цертификата.

Истовремено су упозорили да нови Правилник предвиђа и увођење потпуно новог документа који се назива „потврда о регистрацији и власништву“, а за шта не постоји законски основ у БиХ. 

Навели су и то да предложена измјена прописа доводи до потребе усвајања новог Правилника о цијенама докумената за регистрацију возила што за ризик има нови цјеновник докумената за грађане, али и да се, стоји у њиховом мишљењу, „измијени расподјела средстава на штету буџета РС“. 

ИДДЕЕА-и више не смета РФИД технологија?

Из ИДДЕЕА-е су мјесецима прије усвајања Правилника упозоравали да је незаконит и да неће бити примјењив, али и да је увођење РФИД кода економски неисплативо. О њиховом негативном мишљењу на нацрт Правилника Журнал је детаљно и раније извјештавао што можете прочитати на линку испод. 

Сазнајемо да су из ИДДЕЕ-е Министарству доставили и допуну приједлога за измјену важећег Правилника у оквиру којег су, између осталог, предложили да измијене почетак примјене Правилника како би се створили услови за усклађивање јединственог информационог система.

Предложили су и брисање, односно измјене и допуне одредби које се односе на набавку и расподјелу стикер наљепница за шта би, према важећем правилнику, биле овлаштене фирме које би биле изабране путем јавног конкурса на период до 10 година.

Ово би омогућило да вишемилионски износи од набавки стикера оду у руке приватне фирме с којом би Министарство склопило уговор.

Међутим, интересантно је да ИДДЕЕА у допуни приједлога више не спомиње укидање одредбе која се односи на РФИД код, који су раније жустро критиковали.  

Имена чланова радне групе

Из Министарства комуникације и веза БиХ доставили су нам и имена чланова  посљедње радне групе која је радила на Правилнику: шеф Одсјека за друмски и жељезнички транспорт Самир Џаферовић, стручни савјетник за међународну сарадњу Мирослав Ћерић, стручни сарадник за лиценце Драган Радовић и стручни сарадник за цјевоводни транспорт Саша Мијановић.

Мијановић је дипломирани инжењер машинства, а остали чланови групе су дипломирани инжењери саобраћаја.

На рачун Министарства су долазиле и примједбе јер су из радне групе изоставили представнике министарстава унутрашњих послова и ИДДЕЕА-е. 

Подсјетимо да су због овог случаја против министра Митровића кривичну пријаву поднијели из Транспаренцy Интернатионал БиХ, а министар је раније за медије изјављивао да је "ријеч о политиканству чији је циљ дискредитација". 

(Журнал.инфо)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Јаффа

14.11.2022 16:05

Јавне набавке су овима из власти међу 3 главне ствари, провизије су чудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шуњ

14.11.2022 16:11

Скандалозна изјава Милорада Додика: Ако ниси Србин, онда си издајник!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РеСу њ

14.11.2022 18:21

Јефтина реклама за опстанак на власти, ако ниси Србин , онда си издајник, да би се скренула пазња сто људу одлазе вани, афера вила на дедињу, покретна болница, индустријски кисеоник итд,

Name

липа

14.11.2022 19:56

Чуј јефтина реклама! Јел то и ти сматраш да у РСу смију само Срби да живе. Па то су исте ријечи као у Њемачкој 1933. Све ми сводимо на шалу, али ово није нимало наивно! Кад те сутра мобилизира, питат ћу те опет!

Name

Истина

14.11.2022 16:13

Има ли игдје,на било ком мјесту или функцији,ико да је просјецно нормалан и постено ради свој посао,па да се иста уради у корист народа и дрзаве.Ово је стварно пресло све границе и овдје је стварно немогуце зивјети и оним малобројним који имају солидна примања,осим политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.11.2022 17:13

Како би борци и народ РС осјетили дар своје РС, да није бурлини криминалаца који све живо покрадоше свих ових година у бурлином криминалу РС.

Name

Бацко

14.11.2022 16:15

Ста није јасно. Подрзали сте црвену банду нек вас деру сад . Повјеровали сте у њихове лази прије избора и у цему је пробле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

14.11.2022 16:21

Гулите данога вам мало било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бој

14.11.2022 16:26

Ридји криминалац. На фаци му се види да је лопина и преварант.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар

14.11.2022 16:29

Није завршен његов мандат?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

14.11.2022 16:32

Кад бирас глупана онда се и надјес у глупој и безизлазној ситуацији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рви

14.11.2022 16:40

Самим ципом у стикеру висе нема приватности сто је недопустиво,а уопстено стикери слузе да се народу узима новац приликом регистрације возила сто је ван сваке памети у еу су улинули стикере за путарину све иде преко оцитавања рег.ознаке а код нас морају министри заједно са игором да огуле народ до голе козе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боба

14.11.2022 16:52

Гласали сте, плаћејте незаситу аждају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ее тоо

14.11.2022 17:56

Се зове Гуљацина Игора дидика и пивластених министараа изнад закона гуљачина за Гинисаа! Пљацка стољеца лоповска приватизација тендер мафија јавне набавке корона пљацка итдитд за Гиниса!! Мафија хара!!!

Name

Татар

14.11.2022 18:26

Бежите бедо једна де сконтајте нешто корисно и паметно а немојте се разметати вашим будалаштинама

Name

сепртља

14.11.2022 17:14

Тразили сте ето вам га

ОДГОВОРИТЕ
Name

аћим

14.11.2022 17:49

Стикери не треба да постоје јер немају своју праву улогу.Пошто нема читача стикера, нема потребе за њима и само се народ џаба гули.Огроман је то новац.За то неком треба ј.... м...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папак Митровиц

14.11.2022 19:14

Фино је то смислуо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

14.11.2022 19:38

Не разумијем ко од тога има користи осим продаваца стикера тј.магле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Тачно

14.11.2022 21:16

Магла, за ово би у нормалном Свијету неко завршио на робији ! Нисам ни знао, читаво ово вријеме, да за "стикере" нема читача, мислио сам да Полиција има некакав читач бар кода, па када им је нешто суњиво да очитају са возила ! Значи, ОТВОРЕНА ПЉАЧКА , без пардона !

Name

БЈВ

14.11.2022 19:45

Фино је смислио а нико не устаје да се успротиви томе! Сви кукају, ицекану да неко други несто уради док се њима ј**е и гуле и козу са народа... Ово је страсно, колико смо ниско пали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.11.2022 19:46

Која фирма треба овдје да узме паре???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

14.11.2022 22:29

Која фарса. Па полиција треба а и може да провери регистрацију, само је унесе у свој програм и одмах избаци кад је регистрован ауто. Какви стикери и глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

14.11.2022 23:20

Хоћемо ми папчине и лоповчине. Војин је највећа битанга уз Бурлу одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЋО

15.11.2022 10:48

Што ће нам стикери кад су камере у сваком уласу и излазу из градова и општина и оне снимају нерегистрована возила. Ко је овде луд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

15.11.2022 12:01

Ма пустите ПАПКА не ради он то за себе други ће да беру кајмак!!

ОДГОВОРИТЕ