Превелики апетити: Сви би мјесто у Влади Српске

Један предсједник и два потпредсједника Владе Републике Српске, 16 министарстава – очигледно недовољан колач за апетите свих коалиционих партнера који би требало да формирају власт у Српској.

Република Српска 12.11.2022 | 19:14
Превелики апетити: Сви би мјесто у Влади Српске

„Ми смо се договорили да се мандати подијеле сходно изборним резултатима. О томе ћемо детаљније разговарати, сада имамо један начелни договор“, поручио је Милорад Додик, предсједник СНСД- а.

Према тренутним сазнањима, Зора Видовић руководиће и даље финансијама Републике Српске, а Петар Ђокић остаје на челу Министарства енергетике и рударства. Ђокићеви апетити су били мало већи са захтјевима да буде потпредсједник Владе и три министарства, али од тога нема ништа, с обзиром да два потпредсједника не могу бити из истог конститувног народа као и предсједник Владе.

Како сада ствари стоје, Сребренка Голић и Златан Клокић задржаће се на челу тренутних министарстава. Ален Шеранић се спомиње у јавности као нови министар породице, омладине и спорта. Иако се спекулисало да ће се Антон Касиповић вратити на позицију министра просвјете, он тврди да уопште неће бити у будућој Влади. Позицију министра правде би могао да заузме извјесни Милош Букејловић из СНСД – а у Добоју.

Фотеља министра унутрашњих послова је изгледа била најзанимљивија. У јавност је доспјела информација да је у њу хтио да засједне Ненад Стевандић, а поред тога да добије још једно министарско мјесто.

 „Ја заиста нисам тражио мин унутрашњих послова, нисам тражио ниједно. А да вам кажем нећу ни тражити министарство унутрашњих послова.“, рекао је Ненад Стевандић, предсједник УС. 

Као будући министар унутрашњих послова спомиње се Синиша Каран, тренутни генерални секретар Владе Српске. Недељко Чубриловић би могао да се врати на мјесто министра саобраћаја, док ће се пољопривредницима у будућем сазиву вјероватно позабавити Горан Бурсаћ из СНСД – а. Позицију Срђана Рајчевића би требало да заузме професор Факултета политичких наука у Бањалуци, Жељко Будимир. На чело министарства привреде највјероватније долази Дико Цвјетиновић из НПС – а. Једино што је за сада сигурно је да ће Радован Вишковић опет сјести у фотељу премијера.

„Једина новина коју смо видјели, а то је модел пресликан из Србије, а то је да је садашњи предсједник који треба да буде именован ограничио мандат премијеру.“, каже Тања Топић, политички аналитичар.

Костадин Васић је потенцијални кандидат за министра рада и борачко – инвалидске заштите РС. Имена министара Здравља и социјалне заштите и Трговине и туризма морају испоштовати национални кључ, а Сенка Јујић и Денис Шулић се спомињу као потенцијална имена за позицију министра управе и локалне самоуправе.

 „Влада ће бити скуп људи без икаквих биографија, неспособњаковића који ће имати задатак само да прате инструкције узурпатора који ће бити и стварни премијер и стварни министар сваком ресору.“, поручио је Небојша Вукановић, предсједник Листе за правду и ред.
„Од ове Владе се не може ништа очекивати, јер су они кроз 16 година показали шта им је логика. А то су тендери, јавне набавке, узимање новца у приватне џепове.“, каже Игор Црнадак, потпредсједник ПДП - а.

Милорад Додик је рекао да би се око формирања власти могло разговарати и са Покретом Држава, те СПС – ом и ДНС – ом дају подршку СНСД  - у за избор 4 делегата у Дому народа. Али није познато како би они могли ући у Владу Српске у којој је већ поприлична гужва.

(БН/ фото: БН)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

&&&&

12.11.2022 19:28

Господо. Узмите мало мотику. У руке. А не само лијепа. Одјела и скупа аута. Радите нешто само се сликате. И дебеле Плате. Спустите се на земљу. Ало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

13.11.2022 14:56

Бурсац по мени ни двије овце не мозе цувати.Пасалиц је доктор наука.Друго,има јос квалитетних кадрова који би Мин.пољопривреде могли водити!

Name

Ооо

12.11.2022 19:46

Отрест ће тебе рудоња ко младог мајмуна чим му не будеш требао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспорац

12.11.2022 19:58

Багро једна, па цијела влада Швајцарске има само шест министара а ви шака јада па шеснаест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

13.11.2022 08:51

Мала бара, а много крокодила, а угојили се.

Name

Приједорчанин

13.11.2022 12:30

Треба формирати владу са 100 министарстава и ето рјешења за све џабалебароше.

Name

Ре

12.11.2022 19:59

Ма каква потрошачка корпа, поскупљења, бјежанија у Њемачку, здравство, школство, струја, корупција, криминал, дрога, пљачка миграната итд. Само се прича и бори за фотељу. Ето такву смо власт бирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кокан

12.11.2022 20:00

Петар Ђокић каже да се они не боре за позиције и фотеље! Петар Ђокић  - Министар енергетике И рударства; Срђан Тодоровић - народни посланик и директор Фонда за заштиту животне средине; Петко Ранкић -  народни посланик и потпредсједник НСРС; Велибор Станић - народни посланик и директор  Ш.Г. Бања Лука; Огњен Куљић - народни посланик  И директор Електрохерцеговине; За себе обезбједио позицију министра у Влади Републике Српске, а свим посланицима дупла функција. То му је све мало и хоће да буде трећи потпредсједник Владе, те да се због њена мијења закон о Влади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владан

13.11.2022 08:34

Овај народ и не заслужује ништа боље. Али већ се види шта је добио, неписмени наставници уче дјецу, факултети дно дна, директори предузећа мафијаши и развратници, пљачка се на све стране, али гласа се да тако остане. Е, то сте и добили, народе мој. Петар да буде министар, и Костадин и сви поменути...

Name

Економија

12.11.2022 20:50

Костадин Васић министар??? Јадна ли си републико, пакуј кофере паметни народе, дно смо дотакли..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимир

12.11.2022 21:31

Па он је твој,теби је помогао,можеш га пљувати

Name

??????

12.11.2022 22:02

КОЈА ЈЕ ОВО СПРДАЦИНА ОД ВЛАДЕ. ЈЕЛЕНА И ВУКАНЕ НДМОЈТЕ КАСНИТИ

Name

Миле бн

13.11.2022 08:51

Најгора влада убједљиво само их треба подржати костадин конобар перо полицајац и други овај народ не заслужује боље само ме брину као ови мало иоле интелектуалци који су подржали ову власт

Name

Ненад Нешић и Горан Селак

12.11.2022 21:14

Има ли шта за нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

ААААУУУУУ

12.11.2022 22:08

Екипа,која ће нас уништити за кратко вријеме све са Републиком српском ?!!!113посто,ће нарасти на 1000 013%,са Зором Видовић,а,ЕПРС,неће ни постојати. Штета за робове,који добровољно прихватише ту титулу,због запослења без ког ће остати,не надајући се ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелен

13.11.2022 04:41

Колико ми је познато УКЦ за гориво у својој котловници користи мазут, а о спаљивању мед. одпада нема ни говора, неизводљиво је ради техницких разлога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух боли глава

13.11.2022 05:47

Заболи глава...Касиповиц задњих дана зове и гања,Сребра исто...а стекли услове за пемзију. Мили требају послусни Фолиранти Имају намеру бити и у пензији побластени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенац

13.11.2022 05:48

Са оваквим министрима бит ће мо у рангу Зимбабве Бурундиа Габона и осталих велесила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

13.11.2022 06:45

Ево ко се стварно бори за фотеље, а не опозиција којој су у јавности ови исти наметнули. Ево грађани мало гледајте черупање ваших плата, пензија, борачких...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Понизење

13.11.2022 07:32

Не срамотите се са министром за борце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

13.11.2022 10:22

Па до наредних избора моћи ћемо сви у владу јер ће свако нормалан ко буде могао отићи главом без обзира из овог кошмара

Name

Мики

13.11.2022 11:50

ТЕШКО ОВОМ НАРОДУ. ОНИ СЕ БОГАТЕ,А ОВА СИРОТИЊА СВАКИ ДАН СИРОМАШНИЈИ. СЕЛА ПУСТА,А ДЈЕЦА НАМ ОДЛАЗЕ И ОДОШЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало људи

13.11.2022 14:42

Будзет овог Јада је за Додика И ове његове дзабалебаросе. За народ неце ниста остати. Нека тако И треба бити кад сте на изборима глупи. Тацно је да садасња опозиција ниста не нуди као И владајуци Али су овдје потребне одмах промјене глупацо

ОДГОВОРИТЕ