Свјетски кувари: Ово су најгора српска јела

Странцима је генерално једна од замерки на српску кухињу што је "превише јака" и калорична, а очигледно има и оних којима не пријају комбинације укуса које људи с нашег поднебља обожавају.

Свијет 11.11.2022 | 20:31
Свјетски кувари: Ово су најгора српска јела

Срби се поносе својим традиционалним специјалитетима попут сарме, чварака, подварка и пихтија, али они очито нису по укусу професионалаца.

Познати гастрономски сајт "Тасте Атлас", који се бави истраживањем најпопуларнијих јела у свим земљама света, као и њиховим оцењивањем, дао је негативне оцене нашим најпознатијим специјалитетима.

И мада није конкретно објашњено шта то овим специјалитетима "фали", због чега су понели непопуларну титулу, ево којих 10 српских јела су по мишљењу професионалаца најгора, кренувши од најмање "лоших":

10. Подварак

Подварак се прави од киселог купуса, црног и белог лука, са месом (свињетина и сланина) или без. Традиционално се припрема и једе током касне јесени и зиме (када се укисели купус). Многи Срби верују да има још бољи укус ако се подгреје следец́ег дана, а неки га чак користе и као лек за мамурлук због киселог укуса и повеће количине белог лука.

9. Чварци

Чварци се праве од свињетине. То су комадићи меса исеченог на коцкице који се прже у сопственој масноц́и док се не истопе. Током кувања, неопходно их је често мешати, а неретко се додаје и млеко како би добили боју карамела. Наравно, додаје се со (што више, то боље), а у неким крајевима се додају и бели или црни лук. Обично праве у касну јесен или зиму, често током свињокоља, а једу се као предјело, уз хлеб, кајмак, лук и, незаобилану, ракију.

8. Проја или пројара

Проја је врста погаче која се прави од мешавине кукурузног брашна, соли и воде. Чим се у ово јело дода млеко, умуц́ена јаја, путер или уље, то више није кукурузни хлеб, вец́ врста погаче или пите која се зове пројара. Након што се испече, проја се обично сече на коцке и служи топла. Требало би да буде хрскава са свих страна, а пошто је мало сува, препорука је да се једе са сиром, јогуртом, павлаком, пасуљем, киселим купусом, сармом или чварцима.

7. Свадбарски купус

Нема свадбе под шатром без свадбарског купуса! То је традиционално јело које се састоји од киселог купуса, лука, паприке, ловоровог листа, бибера и меса (свињетина, телетина, јагњетина и сланина). Познат је по томе што се јако дуго спрема, лагано се крчка у земљаној посуди по неколико сати. Сматра се да што се дуже кува, то ц́е имати бољи укус, посебно ако се поново загреје следец́ег дана.

6. Српска салата

Српска салата је заправо мало сиромашнија шопска салата која се прави од парадајза, краставца, сирове или печене паприке, лука и сланог сира. Српска салата је скоро потпуно иста, али без сира. Поврц́е се помеша, затим зачини сољу и бибером и пре служења само мало покапа уљем и сирц́етом. Ова салата је посебно популарна лети.

5. Рибља чорба

Рибља чорба се најчешће служи на посним славама, то је традиционално јело које се некада кувало у великом котлу на отвореној ватри. Обично се прави од разних слатководних риба као што су сом, штука и шаран, а од зачина је крцата млевеном црвеном паприком. Често служи са домац́им резанцима.

4. Попара

Попара, балканска верзија каше од хлеба, можда је најпракртичније јело које се спрема када имамо вишак старог хлеба, а не бисмо да правимо прженице. Једе се у многим земљама широм региона, па тако постоји много различитих начина припреме. Два кључна састојка су хлеб, исечен на коцкице или исецкан на мање комаде, и течност, обично млеко или вода. Течност се обично меша са путером, биљним уљем или свињском машц́у како би јело било што калоричније и обезбедило потребну енергију.

3. Слатко

Слатко највише подсећа на кандирано воће. Прави се од воћа које је укувано у шећеру тако да се направи сируп. Може да се спрема са разним врстама воц́а као што су дуње, коре лубенице, трешње, малине, јагоде, купине, смокве, грожђе, шљиве, суве шљиве, па чак и латице руже, док се сирупи на бази шец́ера често зачине ванилом, лимуномовим соком, циметом или каранфилиц́ем. Слатко је знак је гостопримства које се традиционално нуди као топла добродошлица гостима. Увек се сервира у малим стакленим чинијама и гости по обичају треба да уживају само у кашичици овог кандираног воћа.

2. Насуво или резанци са маком

Омиљени војвођански специјалитет, који се тамо зове насуво, су једноставни резанци с додатком мака. Праве од широке, танке тестенине која је преливена огромним количинама растопљеног путера и посута маком и шец́ером. Некада се сматрало богатим и укусним оброком, а данас представља јефтино, али омиљено јело.

1. Пихтије

Пихтије су српско јело које се прави од свињских изнутрица и делова као што су глава или папци. Месо се кува заједно са бибером, црним луком, шаргарепом и ловоровим листом док не постане толико мекано да се одваја од костију. Заједно са масном течношћу у којој се кувало, месо се ставља у чиније или плехове, па се остави да се охлади и стегне аспик. Овај желе од меса се служи нарезан на коцке као предјело, уз хладно кисело поврц́е и чашицу ракије.

(Курир.рс/ Тастеатлас.цом   Фото:Профимедиа)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Петар

11.11.2022 19:45

Лош покушај да се Српска кухиња представи у најгорем свијетлу. Нпр. Српска салата није исто што и Шопска и не разликују се само због сира у Шопској већ и љуте паприке у Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто

12.11.2022 08:17

Гледам свабе једу супу заљевају пивом,а да ти неказем ста јос једу ко свиње а овдје супља западна прица.Сутра оцекујем најгора Руска јела.

Name

Ало

12.11.2022 15:50

Ви стварно вјерујете у оно што Курир објављује?!

Name

Добој

12.11.2022 21:02

Нека се удаве сопственим говнима и бургерима из Мц Доналдса, а нама насе најбоље и друго нам не треба ???

Name

Гурман

11.11.2022 19:53

Ста они знају. Нек се дрзе МцДоналдса и пржене пилетине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.11.2022 20:55

Ајде бре Мц Доналдс је измислио свет у односу на нас.

Name

Директ

12.11.2022 00:00

МцДоналдс није ниста измислио, посто пљескавице су постојале и прије Мека.

Name

Комсиница

11.11.2022 19:55

То су врхунска јела. У нормалним количинама. Баш нас брига за мишљење тих кувара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родоољуб

11.11.2022 20:04

Странци не знају шта ваља. Они могу и даље да се хране хот догом .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

11.11.2022 20:07

Ма шта знају бјелосвјетки "стручњаци" шта је храна, не бих се одрекла ниједног јела са овог њиховог списка низашта на свијету. Њима остављам све ливаде нека пасу ионако једу неке травуљине, вештачке сиреве и то им као здрава храна, нека хвала нека нама наше теадиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

11.11.2022 20:16

Смета им све што је српско. Ништа ново и необично за србомрзце. Сви странци кад дођу воле та јела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејани

11.11.2022 20:59

Без лагања, имају право. Као дијете нисам никада волио свадбарски купус и тако нека јела. Ако је добро сто се онда не служи по ресторанима. Сарма и прасе или јагње на ражњу је зато краљевски оброк, али има бас лоше и неукусне хране..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

12.11.2022 01:27

Без лагања, "Дејани"! Ниси се ти баш нагледао понуда у ресторанима, јер ниси мрднуо даље од ражња, а и то ти неко мора сервирати под нос. До тада грицкај некакво пластично ГМО ђубре и вјеруј којекаквим "експертима" без имена и презимена.

Name

Ре

12.11.2022 07:15

Па друже лоше хране има свуда у свијету, да узмемо нпр. Американце којих је 80 посто гојазних и предебелих зато јер само једу брзу храну а ништа квалитетно или здраво

Name

Ре xx

12.11.2022 14:38

Тако је , опет политика умјешала прсте . Србска ,јела су разноврсна и има их заиста доста . Има шта дасе понуди . За разлику од ових свјетски назови кувара ,и оно мало што имају у понуди , преписују једни од други .!

Name

Па ја

11.11.2022 21:37

Од ових побројаних једино уживам у чварцима и свадбарском купусу. Ових других нисам љубитељ. Пардон ту је и српска салата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана Марија

11.11.2022 22:12

Они и њихово мисљење уопсте нису битни,има ли њима несто насе да ваља,по њима ми би се требали одреци насе традиције,свега сто је насе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

11.11.2022 22:36

Пихтије разумијем, па и купус, то су укуси и о томе се не расправља, али чварци? По мени је глупост оцењивати нечију храну, јер се укуси стичу годинама кроз живот али и ко кува је јако битно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кјара

11.11.2022 23:01

Па ста! Ко не воли не мора да једе. Бас се исекирах! Овде јос само фали ајвар и ракија. Па,зивели,добри моји!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хиллy

12.11.2022 01:17

Сто зна та белосветска багра зивим у америци 27 година И нисан се одреко насе балканске кухиње а посебно Србске .Ма бре сто неспомену Пасуљ са ребарца Сува разне врсте кобасица сунке пецене јагњетине прасетине па Ладетина ниста укусније на свету а код њих тортиља буррито пица ахита хамбургер са листон зелене салуте аа да не заборавим Каља са сувим месом ма дај сто казе Изет Фазлиновиц ма бре само цисто говноо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шејтан

12.11.2022 09:23

Свијет се посилио.Зар може бити да храна није добра..Превише ситом ништа није укусно

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКВИ ИДИОТИ

12.11.2022 12:51

ОВО ЈЕ ОБЛИК ХИБРИДНОГ РАТА ПРОТИВ СРБА И ПРАВОСЛАВЉА. ПРАВИ ИДИОТЛУК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

12.11.2022 17:46

С обзиром да данас сви бјеже у град, ускоро ће се ова јела гадити и нашим младим генерацијама, а о неспособности да сами себи спремимо храну тек да не причам. "Спремиће ми мама или жена.", или још горе "наручићу доставу." Ко не зна себи да спреми храну, глуп је и неспособан да преживи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

12.11.2022 19:07

Бига ми циста лаз! Овде свабе у Њемацкој обозавају наса јела,све сто су пробали били су одусевљени!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дража

13.11.2022 18:54

Све саме глупости Српска кухиња је одлична , Ништа ја ту не бих дир’о Чиста домаћа храна, је здравље Наравно и понека домаћа шљивовица Здрави били

ОДГОВОРИТЕ