Вучић задовољан разговорима са Макроном

- Предсједник Србије Александар Вучић рекао је након састанка у Паризу са француским предсједником Емануелом Макроном да су разговарали о Косову и Метохији, да је задовољан разговорима и да очекује Макронову посјету Београду почетком сљедеће године.

Србија 10.11.2022 | 17:25
Вучић задовољан разговорима са Макроном

Он је рекао новинарима медија из Србије да је имао веома добар састанак из угла билатералних и других односа.

Што се тиче увођења санкција Русији, Вучић је рекао да је то могуће једино ако над главом Србије буде висио "Дамоклов мач", што није случај.

Вучић је додао да је показао Макрону сва документа која потврђују ставове Србије у вези са посљедњим потезима Приштине, те споразум о таблицама "КС" које су статусно неутралне, као и да је пренио жељу да се ситуација стабилизује, али и фрустрације српског народа на Косову и Метохији.

Он је додао да је Макрон рекао много тога, али није све за јавност, те додао да га доживљава као искреног пријатеља Србије и вјерује да могу да "потписују велике ствари" када француски предсједник дође у Београд.

Што се тиче Приштине, Вучић каже да не постоји разлог због којег би био оптимистичан, те додао да је постојала могућност сусрета са премијером самопроглашеног Косова Аљбином Куртијем у Паризу, али не вјерује да ће га бити.

Он је подсјетио да су Срби са Косова и Метохије јасно написали у саопштењу шта су услови за повратак у приштинске институције, и да нема ништа од тог посла да се врате, док се не формира ЗСО и укине одлука Приштине о таблицама.

Вучић је рекао да је Србија издржала 270 дана најтежих притисака у савременој српској историји, али да није увела санкције Русији.

"Издржали смо, јер су закључци Савјета за националну безбједност Србије наша суштина да чувамо међународно јавно право, осудимо оне који га крше и уђу на територију других земаља, али исто тако да не уводимо санкције посебно не према онима који су нас заштитили и помагали у очувању територијалног интегритета Србије", рекао је Вучић.

На питање шта значи руско повлачење из Херсона за Србију, Вучић је рекао да не може да говори о томе, али да је очигледно да постоје неки разговори између Руса и Американаца који могу да воде неком рјешењу.

"Нама то показује колико морамо да будем свесни да сами морамо да креирамо своју будућност и о њој бринемо и у војничкокм смислу да сами о себи бринемо, ако хоћемо да чувамо своју војну неутралност и да сачувамо добар однос са свим пријатељим и на Истоку и на Западу", рекао је Вучић, додајући да је јасно колико је позиција Србије тешка.

Вучић борави у дводневној посјети Паризу гдје ће сутра учествовати на петом Париском форуму о миру, а сутра га очекује и радни ручак са високим представником ЕУ Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

(Срна Фото: Предсједништво Србије)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Реалиста

10.11.2022 17:25

Браво. То је државник а не ови наши мутавци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста 2

10.11.2022 19:17

Па нека и код нас у БиХ буде један предсједник, као да не може? Може само неће Православци и Католици, а зашто? Па исламофибија влада! То није аргумент против постојања БиХ и већинског народа а ова два народа га форсирају као главни и једини аргумет! Зато добиају гласове и изборе.

Name

АР

10.11.2022 17:32

Па И ја би био задовољан Обецао макрон да це га подрзати кад призна Косово И кад се престане уплитати у тудје ствари Знаци да престане играти игре а те игре су тобозњи миротворац а сто год је лоповлука он је ту први да куха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

10.11.2022 18:43

Знамо ста си ти рекао ал ниста незнамо ста Макрон теби реце

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

10.11.2022 19:00

БРАВО. СВЕ ДО РИЈЕЧИ ПРИХВАТАМ И РАДУЈЕ МЕ. ТО ЈЕ ДРЖАВНИЧКИ СТАВ. ЈАСНО СА СВИМА. И ХВАЛА ПРЕДСЈЕДНИКУ МАКРОНУ. МИ УВИЈЕК МИСЛИМО ЛИЈЕПО О ФРАНЦУСКОЈ. СМАТРАМО ИСКРЕНИМ ПРИЈАТЕЉИМА. МИ СТАРИ, КОЈИ ИСТОРИЈУ ЗНАМО. САМО ПРОМИЈЕНА МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА И ВОЈНА НЕУТРАЛНОСТ. ЈАЧАТИ ЕКОНОМСКИ И ВОЈНО, СВАКАКО. А МИР ОДРЖАВАТИ. ЖЕЛИМО ДА И РАТ У РУСИЈИ СТАНЕ. ЖИВИЈЕЛИ ДВА ПРЕДСИЈЕДНИКА. РЕПУБЛИКА СРПСКА СА НАРОДОМ, СТОЈИ НА ИСТИМ ПРИНЦИПИМА. СНАЖНИ КАРАКТЕРИ СЕ НЕ МИЈЕЊАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

11.11.2022 01:10

Свака цаст г Вуцицу, прави је водја свог народа, то је показао на дјелима, небави се ни криминалом ни корупцијом, бори се за мир,и привреду своје дрзаве

Name

БОБ РОЦК

11.11.2022 09:07

Висок наш цар ко јаблан међу борићима

ОДГОВОРИТЕ