Ухапшени "шкаљарац" Миливоје Тодоровић пар сати прије хапшења добио путни лист у ГК Франкфурт

Миливоју Тодоровићу, припаднику „шкаљарског клана“, који је ухапшен у близини Франкфурта у понедјељак, 7. новембра, неколико сати прије хапшења издан је путни налог у Генералном конзулату БиХ у Франкфурту, ексклузивно сазнаје Инфорадар.

Република Српска 10.11.2022 | 10:21
Ухапшени "шкаљарац" Миливоје Тодоровић пар сати прије хапшења добио путни лист у ГК Франкфурт

"Инфорадар" посједује документе који потврђују да је Тодоровић добио дозволу за путовање према БиХ на чак 30 дана, иако конзуларна пракса, у случајевима када се се издаје путни налог због „губитка пасоша“ (а који суштински мијења пасош), налаже да то буде најмањи могући рок од углавном два дана, јер се путује у једном правцу.

Према информацијама овог портала добијеним из њемачке полиције, Тодоровић је ухапшен на малом аеродрому Хахн, око 100 километара удаљеном од Франкфурта, уочи лета за БиХ, са путним листом који му је неколико сати прије издан у Генералном конзулату у Франкфурту.

"Инфорадар" сазнаје да је овај припадник „шкаљарског клана“ још у петак, 4. новембра, у црном блиндираном аудију А8 долазио у бх. Генерални конзулат у Франкфурту да поднесе захтјев за путни лист. Три дана касније, у понедјељак, 7. новембра, по урађени путни лист је дошао таксијем, но иако је мноштво детаља упућивало на сумњиву особу, генерални конзул Вишња Лончар није извршила потребне провјере.

Тодоровић је допутовао у Франкфурт летом из Бразила са пресједањем у Француској. У Генералном конзулату је изјавио да је „приликом обиласка бутика и радњи телефонске опреме изгубио торбицу са посошем, а могуће и у таxију или у ресторану, и да је све пријавио полицији“, што потврђује и документ који смо добили од извора блиских МУП-у РС.

Себе је представио као трговца дијамантима.

Да би цијели поступак издавања путног листа особи која котира високо у хијерархији „шкаљарског клана“ био скандалознији, потврђује и информација да је неопходну процедуру провео конзуларни радник на основу ИДДЕЕА шифри које му је уступила генерални конзул Вишња Лончар (кадар ДФ-а Жељка Комшића), иначе особа склона скандалима, иако је то строго забрањено (када је ријеч о самој Лончаревој, у ГК Франкфурт је након текстова 'Инфорадара' недавно боравила трочлана инспекција Министарства спољних послова БиХ, по налогу министрке Бисере Турковић с циљем контроле законитости рада и финансијског пословања, а резултати се очекују ускоро).

Још је један детаљ изнимно битан у цијелој причи, а то је начин на који је Тодоровић платио путни лист, с обзиром на то да је ова врста услуге строго регулирана картичним плаћањем (дакле не кешом). Будући да је Тодоровић изјавио да је изгубио торбицу „негдје у таксију, бутику или ресторану“, поставља се питање како је могао да плати путни лист, односно, ко је то учинио.

Но то је већ питање за сигурносне агенције БиХ.

Из Тужилаштва Босне и Херцеговине су саопштили да „заједно са партнерским институцијама у Њемачкој координирају активности у вези са хапшењем Миливоја Тодоровића из Бијељине (1975)“.

„Ради се о осумњиченом који је под истрагом као високо позиционирани припадник међународног наркокартела, повезан са тзв. шкаљарским кланом, укључен у кријумчарење и недозвољен промет великих количина опојних дрога из Јужне Америке према земљама ЕУ и даље према региону Западног Балкана.

У оквиру предмета са дешифрованим 'Скy' и 'Аном' апликацијама, на којем ради Тужилаштво БиХ у сарадњи са партнерским институцијама из ЕУ, као и полицијским агенцијама у БиХ, овај осумњичени идентификован је као припадник организиране криминалне групе, који се углавном налази у иностранству, гдје координира рад особа укључених у кријумчарење опојних дрога, због чега је дошао у фокус истраге полицијских агенција из више земаља.

Тужилаштво БиХ, са партнерским институцијама, предузеће све потребне активности како би се у што краћем року организовало изручење осумњиченог у БиХ ради његовог даљег кривичног процесуирања“, навели су из државног тужилаштва.

Иначе, Тодоровић је на СКY апликацији имао кодно име Мр. Си. Према наводима медија, он је члан наркогрупе Бојана Цвијетића, ухапшеног у акцији 'Транспортер', а био је задужен за набавку кокаина у Јужној Америци и пребацивање ове дроге у Европу.

Његово хапшење само неколико сати након што му је, без икаквих проблема, издан путни налог у једном дипломатско-конзуларном представништву БиХ, отвара низ сигурносних питања, али и поставља питање дипломатског кадрирања по политичким линијама, односно квалитета и одабира дипломатских кадрова који нас представљају у Европи и свијету.

Тодоровић изручење у БиХ чека у затвору у Коблензу.

(инфорадар.ба   Фото:Инфорадар)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Зоом

10.11.2022 09:48

Овај писмен исто као и Мектић. Какав је министар такви су му и сарадници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

10.11.2022 10:03

Пара буси, гдје бургија неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

10.11.2022 10:29

Зато је и добио потврду,да га мирно могу ухапсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

10.11.2022 12:00

Ни комсицева странка није имуна на криминал и новац.

Name

Ћер Гали

10.11.2022 10:46

Сад ће они изаћи и изјавити да му је то дато и онда пријављено полицији да би се он опустио и мислио да је сигуран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Желимир

10.11.2022 12:28

Комшини кадрови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па јбг.

10.11.2022 12:38

Сви знамо да су нам по свијету Амбасадори и Конзули по политичкој линији и шта очекујемо. Али били Избори народе у БиХ. Били и прошли и све смо их оставили да харају даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

10.11.2022 12:56

Човјек уредно платио и добио аусвајс, можда је мало и почасти особље ГК, шта ту није јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

10.11.2022 13:06

У БиХ ће бити испоручен да би га ослободили одговорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

10.11.2022 14:40

Роďен у Бијељини????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клизеци

11.11.2022 06:51

Немогу да вјерујем да је Драган Мехтиц има нарко клан око себе. И ИМСЛИ СУРЕ СТРОГО ПОВЈЕРЉИВЕ ИНФОРМАТИВЕ ОВО ЈЕ СТРАСНО ДнО ДНА..

ОДГОВОРИТЕ