Чампара о Скy апликацији: Већ је дошло до врха СДА

Да ли ће Скy апликација довести до врха СДА. Па ко је Мехмедагића поставио на ту функцију ако не врх, онда предсједник те странке Бакир Изетбеговић. Добро је што га је поставио, може човјек погријешити, али што га брани и даље то је срамота. Свако ко има било какве везе са криминалом мислим да треба бити ухапшен”, поручио је Чампара.

Босна и Херцеговина 09.11.2022 | 23:02
Чампара о Скy апликацији: Већ је дошло до врха СДА

Аљоша Чампара, федерални министар унутрашњих послова гостујући у програму Н1 говорио је о Скy апликацији, која је открила бројне примјере комуникације између криминалаца и криминалних кланова, што је дубоко компромитовало државне тужиоце попут Олега Чавке, Диане Кајмаковић и Дубравка Чампаре.  

Чампара је казао да ниједна мафија не може бити јача од држава те да је не може побиједити. 

“Увијек имате неке инцидентне ситуације и увијек имате неке појединце који су на другој страни закона тако да то постоји и у правосуђу и полицији. Међутим, ја мислим и тврдим да су већина људи који су дио тог правосудног система поштени људи, али наравно да је Скy апликација, њено дешифровање и откривање мапирала одређене криминалне хоботнице не само у БиХ већ и у региону. И видјели смо да су људи који раде у институцијама од полицајаца, тужилаца, савјетника, другог државног апарата се нашли у тим Скy апликацијама”, навео је Чампара.

Подсјетио је да је у протеклих годину око 100 особа ухапшено захваљујући откривањима у Скy апликацији.

“Према информацијама које ја имам прво су западне земље, чини ми се, Француска, откриле Скy апликацију и онда је то она уступила Еурополу па онда они другим полицијским агенцијама у које имају повјерења и ту прије свега говорим о МУП-у Кантона Сарајево под надзором Тужилаштва БиХ. Федералној управи полиције нису дали, могуће је да не вјерују, један дио ради МУП Републике Српске, СИПА и Гранична полиција БиХ”, нагласио је.

Међу откривеним људима који су повезани са Скy апликацијом пуно је полицајаца из разних полицијских агенција. Интересовало нас је каква се порука тиме грађанима БиХ шаље?

“Овдје је феномен да постоје институције које не раде свој посао како треба и појединци из њих који сарађују са криминалним организацијама. Ускоро иду и прве оптужнице за то, имамо доказе. Ненормално је да један полицајац сарађује с одређеним наркодилерима да им доставља информације или савјетници у министарствима попут Цвијетића или оног који је прекјуче ухапшен у Франкфурту који је прије радио у ОСА-и и код кога су нађени документи те обавјештајне агенције и куда иду криминални токови дрога, дојављивао је то.

Када су тужилаштва видјели какви су токови новца у Скy апликацијама то су била шокантна сазнања. Док год имамо приватизоване институције обавјештајне и полицијске који не штите грађане већ појединце из странака и политичаре и док год имате фалсификаторе диплома који се налазе на челу тих агенција, прије свега говоримо о Осману Мехмедагићу, директору ОСА-е који је фалсификовао око четири дипломе и то сви знамо годинама.

Предсједник СДА (Бакир Изетбегоивћ оп.а.) га још брани и говори да је он патриота. Он је патриота који је фалсификовао дипломе и који са криминалцима сједи по кафанама и пије кафе. Немам доказе, али многи су их видјели. Мехмедагић сједи са криминалцима, овима који су сада ухапшени и који се налазе у кућном притвору, пропјевали су и постали сарадници Тужилаштва БиХ”, навео је Чампара.

Скy апликација је, према његовом мишљењу, већ довела до Мехмедагића.

“Јер је он тај који је у сталним комуникацијама са двојицом људи који су у кућном притвору. Да ли ће Скy апликација довести до врха СДА. Па ко је Мехмедагића поставио на ту функцију ако не врх, онда предсједник те странке Бакир Изетбеговић. Добро је што га је поставио, може човјек погријешити, али што га брани и даље то је срамота. Свако ко има било какве везе са криминалом мислим да треба бити ухапшен”, поручио је Чампара.

Појаснио је да је сваки доказ набављен путем међународне правне помоћи заправо законит доказ иако то адвокати бројних ухапшених негирају.

“Посао адвоката је да брани клијента иако знају да нису управу. Међутим, овдје је спорно то што се скроз жели зауставити процес и рад на предмету Скy, представљајући доказе као незаконите или дискредитацијом тужилаца. Разумијем ја и те криминалце јер је ту ријеч о десетинама милиона КМ. Вјероватно ћемо у Скy апликацији видјети још доста људи јер је у БиХ користило преко 2.700 људи. То је фрапантан податак јер се у 90 посто случајева користило за криминалне активности.

Мислим да је тренутно само мали дио дешифрован, то ће још јако дуго трајати и очекујем да ће се то наставити и позивам и охрабрујем све институције да истраже сваку особу у БиХ. Овом се мора стати украј”, закључио је Чампара.

(Н1 Фото: Аваз) 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Граха дилер са знацком

09.11.2022 22:42

Кад пада ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

09.11.2022 23:09

Каква апликација. Па није то ништа ново. Народ то зна већ годинама.

Name

Ре

10.11.2022 01:42

Закљуцам би могао бити. Овај Чаапара ради по принципу; прогласитцу свиу лоповима да мене не апсе

Name

Да да

10.11.2022 05:16

У бих ништа није независно осим савеза милетових социалдемократа

Name

Ре

10.11.2022 06:25

Никад. Не да њега Миле.

Name

Црни

09.11.2022 23:23

Па што господин министар није рекао да су и он и брат имали СКY апликацију....како о томе ни ја била ријеч......него момци слушају што је заповјеђено......а како су СКY апликацију имали само срби и бошњаци.....а преко хрвата иде сва дрога....без њих не може ништа....како нико са царине нема СКY......аха....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенац

09.11.2022 23:25

Да ти није алије и сда не би се ни знало за тебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.11.2022 09:30

За многе данас се мозе то или слицно са другим именима реци.

Name

Ма да.

10.11.2022 02:08

А Човића нигдје? Додик се спомиње ријетко и испасти ће да је Изетбеговић највећи криминалац??? Дајте, не серите! Од њих тројице,, Бакир је најпоштенији! Увијек овој двојици попушта без обзира увриједе које шаљу према Бошњацима, Боснацима и БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борба

10.11.2022 05:08

Замислите како је обичним полицајцима радити када сефови полицијских агенција сурадјују са дилерима дроге страсно И недопустиво то ни у Сомалији нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чампа

10.11.2022 06:58

Чампа Чампара. Како то да мафија није јаћа од државе кад вам французи дешифрују апликацију. Шта ти и твоји радите убице полицајаца још нису осуђени. Ти се бавиш личном мржњом комплексашу један.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

10.11.2022 07:28

Напокон неко да јавно проговори о овоме,а не само Васковиц на свом блогу.Једино сто ме забрињава у свему овоме је сто це због неке (не)намјерне стампарске греске у поступку ови бити ослободјени...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

10.11.2022 07:32

А јаа институција и дрзаве Набија се цијена за постизборне калкулације Министар ФМУПа прица о другом великом функционеру као сто се прица у кафани Оцигледно да је Мехмедагиц тег око врата Изетбеговицу и увијек у раскусуривању је тема Мехмедагиц Али оцито да му исти пуно и вриједи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

10.11.2022 07:42

Па почни хапсити јебо га ти шта их жалис они би тебе давних дана спетљали да су имали засто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаро

10.11.2022 17:43

А Соколац,када це то?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

11.11.2022 06:15

Ко им је инсталирао апликацију

ОДГОВОРИТЕ