Зотов није одустао од рудног богаства Српске

Средином септембра повучена је одлука о докапитализацији Рудника жељезне руде „Љубија“, али је остало нејасно да ли ће докапитализација у будућности бити настављења. Евгениј Зотов, представник Америчко–канадског конзорција СЕ-ГЕДЦ Цорп, каже да није одустао од рудног богаства Републике Српске. 

Република Српска 08.11.2022 | 20:02
Зотов није одустао од рудног богаства Српске

Евгениј Зотов, контроверзни бизнисмен који се већ годинама појављује као купац Рудника жељезне руде „Љубија“, као свој аргумент, противницима докапитализације поставља питање зашто се руда продаје по цијени далеко нижој од тржишне. 

„Заинтересовани смо за најефикаснији и најтранспарентнији начин развоја ресурса жељезне руде. Треба одмах зауставити продају по цијени од 18 евра, када је данашња цијена по тони 100 долара, а достизала је и 230 долара. Ако неко брине за приватизацију, треба се питати ко дозвољава такву дјелатност са ресурсима жељезне руде“, каже Евгениј Зотов, акционар Америчко – канадског конзорција СЕ-ГЕДЦ Цорп.

Као рјешење, Зотов види стављање у погон сва три рудника, као и формирање промјенљиве цијене која ће пратити кретања на међународном тржишту.

„Кључни бенефит је најефикасније и најтранспарентније искориштавање ресурса жељезне руде сва три рудника. Данас, само један рудник ради, а два су затворена. Сви ресурси морају бити развијани по међународним стандардима. Треба заборавити фиксну цијену и имати формулу цијене која ће зависити од свјетског тржишта“, закључује Зотов.  

Раније најаве продаје државног удјела у „Љубији“, наилазиле су на оште реакције, а критике потеза Владе не изостају ни данас. Из опозиције сматрају да ће докапитализација бити настваљена, а цијелом процесу замјерају нетранспарентност. 

„С обзиром на то да је и прва докапитализација била договорена са Владом, ми имамо оправдану сумњу и разлог да мислимо да ће се то наставити. Само се бојим да се апетити не прошире на цијелу рудну индустрију Републике Српске. Мислим да ће то бити још један скандал у најави. Ја се бојим да ће то бити тако и да ћу бити у праву, мада бих волио да нисам, јер зна се како се тражи стратешки инвеститор за такве инвестиције. То је природни ресурс, то је наше природно богатство и овај начин на који се то ради указује на сумњивост и транспарентност цијелог процеса“, сматра Милан Радовић, посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске.

Упит Министарству индустрије, енергетике и рударства, упутили смо јос 18. октобра, али одговор на питање о томе да ли Влада остаје при ранијем ставу да докапитализације Љубије неће бити, нисмо добили.  

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

БОРАЦ БАЊА ЛУКА

08.11.2022 19:15

Која пљачка, продавати од 5 до 25 пута руду за нижу цијену. То је пропаст државе, колико се богате појединци из власти. Катастрофа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папапа

08.11.2022 20:00

Просли су избори ,могу сад како хоце

Name

д

08.11.2022 20:01

МНОГИ ТУ МИСУ ОДУСТАЛИ, КРУЖЕ ОКО ПЉЕНА.

Name

Милан

08.11.2022 20:29

Има Павић који је то дозволио, да Ацелор Митал купује по ниским цијенама.

Name

Ре

09.11.2022 09:03

Милане има рудоња да то све распрода. Јеси дупеувлакац. Павиц је са вама био у власти. Заједно сте крали.

Name

Ре

09.11.2022 13:14

Милане ти мора да си Дјукин слепац. Не видис даље од носа а и он ти је у рудоњиној задњици.

Name

БЛ 01

08.11.2022 19:41

Завршиће Зотов то до прољећа, наздрављајући са "Дједовом ракијом".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

08.11.2022 19:50

Где ће да одустане кад је у талу са Милорадом Додиком а не би ме чудило даср ту непојави и Павловић Гордан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

08.11.2022 20:53

Ту се влада пита колико и ја, о свему одлучује болесни вођа црвеног стада, а влада има задатак само да потпише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко зна колико се продаје

08.11.2022 22:02

И колико су се појединци уградили?!

ОДГОВОРИТЕ