Ни у земљама Африке није изборни процес као у БиХ

"Изборни процес у БИХ завршен је тако како није могуће ни у земљама потсахарске Африке. Око 750.000 неважећих листића на бирачко тело које има око три милиона гласача, а високи представник каже да су то мање неправилности. То је невероватно..."

Босна и Херцеговина 07.11.2022 | 20:18
Ни у земљама Африке није изборни процес као у БиХ

Колумниста Курира Милован Јовановић рекао је за Н1 БиХ да је Кристијан Шмит један од најсрамотнијих високих представника у БИХ икада.

Анализирајући ситуацију у БиХ, Јовановић каже да је позиција високог предстваника неопходна као међународно присуство.

"Изборни процес у БИХ завршен је тако како није могуће ни у земљама потсахарске Африке. Око 750.000 неважећих листића на бирачко тело које има око три милиона гласача, а високи представник каже да су то мање неправилности. То је невероватно. Да се тако нешто десило у Баварској или Саксонији, сви би били похапшени, процесуирани и актерима би било забрањено да се баве политиком", наводи Јовановић.

Он понашање високог представника који долази из Немачке види као срамно.

"Време је да се поштено каже да је међународна заједница, односно да су њени најважнији актери бестидно издали мултиетничку, мултиграђанску, мултикултуралну, мултиверску БиХ. Окренули су главу од грађана БиХ и њихове будућности, јер у наредне четири године неће бити стабилности, повећања плата и пензија, неће долазити стране фирме, неће се живети боље, неће се зауставити одлив становништва, нити смањити незапосленост и сиромаштво. Међународну заједницу једино интересује да у БиХ не буде рата, а како ће грађани живети и да ли ће БиХ бити функционална и уређена земља, њих то нажалост не занима".

Он додаје да давање условног статуса кандидата БиХ представља вређање интелигенције.

"Берлински процес је у синергији са Отвореним Балканом. То у Берлину је био покушај канцелара Шолца да се процес прошрења, који је суштински заустављен, некако оживи и да се покаже да ЕУ није одустала од Западног Балкана, али да то у овом тренутку није могуће. Рат у Украјини је довео до тога да Шолц ресетује Берлински процес. Документи који су тамо потписани су већ покренути у оквиру Отвореног Балкана. Тако да то није ништа историјско. Оно што би било историјски и круцијално, поготово сада када се одвија рат на тлу Европе први пут после 1945, било би да ЕУ каже да ће западнобалканска шесторка у наредна два, три, четири месеца постати део ЕУ. Тиме би се овај регион ослободио негативних утицаја Русије, Кине и појединих земаља Блиског истока. Нажалост, то се неће десити".

Јовановић сматра да су "свима на овом подручју, док траје брутална руска агресија на Украјину, преко потребни мир, стабилност, економска, привредна, културна сарадња и разумевање".

"То економско повезивање, коме је председник ПКС господин Чадеж дао велики допринос, веома је важно. Потребно нам је такође и више људи у региону попут господина Љајића који је човек мира, дијалога, разумевања, толеранције. То је човек који прави мостове и добре везе не само између Срба и Бошњака, већ и Срба и Хрвата, Срба и Албанаца. Ми смо мали и нама је неопходан мир због нас и наше деце".

Колумниста Курира апострофира да се председник Србије Александар Вучић није мешао ни на који начин у изборе у БИХ, то јест у Републици Српској.

"Он има толико проблема и налази се у веома незахвалној и тешкој политичкој ситуацији. Он је више пута поновио да подржава целовиту БИХ, Дејтонски споразум и да му не пада на памет да се меша у изборе у БИХ", закључује Јовановић.

(Курир.рс)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Зелена демагогија

07.11.2022 19:54

Е мој Петковицу Милане јест те Адил Османовиц осрамотио у емисији на федералној ТВ. Мислис само паламудити. Спустио те на земљу јао задњег незналицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Www

07.11.2022 19:58

Све сте добро рекли отесе све нам отесе. И вољу народа. Све

ОДГОВОРИТЕ
Name

АМЕРИКА

07.11.2022 20:01

Зато сто сте најгори

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

07.11.2022 20:15

Политицари познају само свој лицни интерес и интерес повезаних са странком, нема ту градана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стање ствари

07.11.2022 20:30

БиХ је одавно потонула у безакоње и правну анархију. Само се ту јос сналазе нарко-босови који из хобија управљају дрзавним институцијама које то вец одавно нису!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

07.11.2022 20:59

НАРАВНО ДА НЕМА. НЕМА НИГДЈЕ КОРУПЦИЈЕ И КРИМИНАЛА У ОВОЈ МИЈЕРИ. ЛАЖНА ЈЕ ОВДЈЕ ДЕМОКРАТИЈА. НАРОД НЕ ИЗЛАЗИ НА ИЗБОРЕ НИ 5О %, А ОД ТОГА ВЕЋИНА БИРА. ПА ТРЕБА ДА СВИ ИЗЛАЗЕ НА ИЗБОРЕ, И ИД ТОГА ВЕЋИНА. И ДА БУДЕ СКЕНИРАЊЕ И КАМЕРЕ НА ИЗБОРИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

07.11.2022 22:42

Излазност у Републици Српској је много веца од 50 посто а ево и засто у неколико задњих циклуса за власт гласа око 400000 бираца а за опозицију 300000 око 200 000 хиљада зиви у иностранству од којих вецина никада нееце се вратити [Аус, САД .... и има остатак који неизлази на изборе тако да на изборе реално изадје око 80 посто који зиве у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

08.11.2022 03:32

Мали приценат изасло на гласање , и то мало висе невазецих листица, а мртви гласали

Name

Реми

08.11.2022 09:31

ВИКАН ИМАО ПОСМАТРАЦА У МОЈОЈ МЈ ЗАЈЕДНИЦИ ГДЈЕ ЈЕ ПУНО СТАРИЈЕГ И НЕПИСМЕМОГ СТАНОВНИСТВА КОЈИ НИЈЕ ДОЗВОЛИО НИКАКВУ ПОМОЦ ПРИ ГЛАСАЊУ. И БИЛО ВИСЕ ОД 15% НЕВАЗЕЦИХ ЛИСТИЦА.

ОДГОВОРИТЕ