Десетине милиона долара потрошено за поправљање имиџа Српске у Америци

Према истраживању невладине организације "Босниан Адвоцацy Центер" из Сарајева, из септембра прошле године, Република Српска је од 2006. године потрошила око 40 милиона долара на лобирање у САД.

Република Српска 07.11.2022 | 17:42
Десетине милиона долара потрошено за поправљање имиџа Српске у Америци

Може ли се поправити имиџ Републике Српске (РС) у САД, гдје је Милорад Додик, који ће ускоро постати предсједник Републике Српске, на такозваној црној листи.

Како преноси <спан стyле="цолор: #3598дб;">РСЕ, то је, између осталог, задатак за канцеларију из америчке државе Тексас којој је Република Српска током 2022. године трошила десетине хиљада долара на мјесечном нивоу за правно представљање у САД, што показују документа доступна на сајту тамошњег Министарства правде.

Овај посао у име Владе Републике Српске од 2019. ради адвокатска канцеларија "МцГиннис Лоцхридге" базирана у Тексасу.

Како се види из писма намјере од 2. фебруара, а које су потписали Мартин Луц (Лутз), адвокат из "МцГиннис Лоцхридге"-а и Златан Клокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Владе РС, договор гласи да се канцеларији до краја године исплаћују 63 хиљаде долара мјесечно за правне услуге.

"Радићемо са изабраним представницима Републике Српске, савјетовати их и представљати што се тиче међународних правних и политичких питања, у случају да то Влада РС захтијева", наводи се у писму.

Како наводе на свом сајту, ова адвокатска канцеларија постоји већ 90 година, послују у четири града у Тексасу, и раде са појединцима, малим предузетницима, али и великим корпорацијама. Такође истичу да представљају клијенте не само у Америци, него широм свијета.

Како је потврђено за Радио Слободна Европа (РСЕ) из Представништва РС у Вашингтону, у овом аранжману ништа није промијењено и након што су актуелном члану Предсједништва БиХ из овог ентитета Милораду Додику почетком године уведене санкције америчког Министарства финансија због "дестабилизирајућих коруптивних активности" и "покушаја урушавања 'Дејтонског мировног споразума'".

Из америчке амбасаде у Сарајеву није одговорено на упит РСЕ о томе како они гледају на лобирање РС у САД.

<стронг>Како адвокати заступају РС?

Према писму намјере, савјети америчких адвоката се односе на права и обавезе РС које проистичу из "Дејтонског споразума" и других докумената које је БиХ потписала, као и оне које се тичу, између осталих, Канцеларије високог представника у БиХ, Савјета безбједности УН, Европске уније, Савјета Европе.

Такође би требало да се баве међународним односима, усклађивању закона РС и БиХ са дејтонским уставним оквиром, али и са европском правном стечевином.

Адвокатска канцеларија може контактирати званичнике америчке извршне власти, те чланове Сената и Представничког дома, због питања која се тичу међународног права и политике, а да су повезана са Републиком Српском.

Споразум не укључује учествовање у судским споровима и арбитражама у које је укључена РС или њени званичници.

Осим тога, како се наводи у званичним документима, "МцГиннис Лоцхридге" одржава веб-сајт БиХ Даyтон Пројецт.

Овај сајт објављује вијести из РС и БиХ на енглеском језику, углавном преносећи садржаје других медијских кућа, укључујући и коментаре на дешавања у земљи.

Немају импресум, али на дну сваке странице наводе да се ради о "ресурсу за новинаре и истраживаче, у потрази за прецизним и благовременим информацијама о БиХ, њеним државним органима, ентитетима и конститутивним народима".

Истиче се да сајт презентује више углова гледања који се тичу БиХ, те да материјал дистрибуира "МцГиннис Лоцхридге" у име Републике Српске.

<стронг>Шта кажу у адвокатској канцеларији?

У одговору за РСЕ, адвокат Мартин Луц каже да фирма због правила професије не може јавно да расправља о било којим питањима која се тичу њихових односа са клијентом, осим када им клијент то наложи, те усмјеравају РСЕ ка Влади РС.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу, надлежно за представништва РС у иностранству, није одговорило на упит РСЕ о лобирању у САД.

Република Српска промовише своје интересе ван БиХ преко осам дипломатских представништава, која се налазе у Србији, Русији, Грчкој, Аустрији, Белгији, Њемачкој, САД и Израелу.

За њихов рад ће 2023. године у буџету бити издвојено 5,3 милиона КМ (око 2,65 милиона евра), док су ове године имали 180.000 марака више.

Осим тога, Министарство је у буџетској ставки "за стручне услуге" ове године издвајало 2,14 милиона марака (око 1,07 милиона евра), док ће идуће издвајати 2,2 милиона.

Представништво РС у Вашингтону већ годинама има буџет око 300 хиљада долара, каже за РСЕ шеф Представништва Обрад Кесић.

<стронг>Лобирање или нешто друго?

Кесић тврди да ни њихов рад ни рад ангажоване адвокатске канцеларије не представља лобирање, те да Република Српска нема своје лобисте у САД.

"Стално се представља да је то лобирање. Република Српска тренутно нема лобисте у Сједињеним Америчким Државама. Има

Представништво, има адвокате који се баве ексклузивно међународним правом и имају разне стручне савјетнике за економско-финансијска питања", појашњава Кесић.

Иако се Додик налази под санкцијама, то није била препрека овом споразуму, али и раду Представништва у Вашингтону.

Кесић истиче да су они везани за Владу РС и да њој полажу рачуне, те да нису везани ни за Додика ни за било којег другог појединца.

"Ми имамо тешкоће у комуникацији са Стате Департментом, зато што тамо постоји једна осјетљивост према званичном Сарајеву, али што се тиче саме администрације, Бијеле куће, Пентагона, Конгрес поготово, нема апсолутно никаквих препрека, имамо добру комуникацију", оцијенио је Кесић.

Савезне државе у САД имају различите дефиниције лобирања, али се углавном своде на то да лобирати значи покушати да се утиче на активности власти, за другу заинтересовану страну, у замјену за неки вид накнаде.

Према истраживању невладине организације "Босниан Адвоцацy Центер" из Сарајева, из септембра прошле године, Република Српска је од 2006. године потрошила око 40 милиона долара на лобирање у САД.

(БН/РСЕ)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Ф30

07.11.2022 17:11

Цик,Цик,Цик,Цик по годи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

07.11.2022 19:41

Пуно су платили да би добио санкције.

Name

Т72

07.11.2022 20:23

Да је Дзомбиц савјетовао било би 400 милиона

Name

Будимир

07.11.2022 22:01

Босански адвокатски центар Ма дајте нешта вјеродостојније Да вам повјерујемо Ваши ботови типа Ре ће бити пресретан за овакав текст

Name

Ђоле

07.11.2022 17:22

Па ови у РС немају паметнија посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лобисти

07.11.2022 17:27

Зато је толики буџет предсједника Републике Српске, да би се намирили сви тролови, плаћени аналитичари, торњаци...који се оглашавају за ситне или добро плаћене хонораре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@@@

07.11.2022 17:30

Бозе откуд толике паре с народ живи као стока. Брао за владу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.11.2022 18:49

Багра лоповска

Name

Сенцy

07.11.2022 17:31

Срамота,а људи гладују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта Фали

07.11.2022 17:32

Нека знају са ким имају посла, Блек Стена, Комадант Марк, Загор, Рамбо, Терминатор , Маверик, Кобра, ... , да се неби зајебавали пуно, а то нису никакве паре !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Водовод Мањача

07.11.2022 17:36

Од 2014 године нису се радови завршили поцео СНСД а ПДП никад да заврше , све већ плаћено из буџета , села немају воду тешка ситуација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

07.11.2022 17:41

КОЛИКО ОД ТОГА НОВЦА ЈЕ ДАТО ОБРАДУ КЕСИЦУ КОЈИ ЈЕ У ВРИЈЕМЕ ИЗБОРНЕ КАМПАЊЕ ИСАО ОД БАЊА ЛУКЕ ДО БЕИГРАДА И ГОВОРИО СВЕ НАЈГОРЕ О ОПОЗИЦИЈИ У РЕПУБЛИЦИ СРОСКОЈ,А ВЕЛИЦАО И ЛОБИРАО ЗА СНСД И ДОДИКА.ДА ЛИ ЈЕ КЕСИЦ ДИСАО ОВДЈЕ ДА УРАФИ ОНО СТО СУ БАЈДЕНОВИ УРАДИЛИ У АМЕРИЦИ КАД СУ УКРАЛИ ТРАМПУ ПОБЈЕДУ.КОЛИКИ ЈЕ ЕФЕКАТ ЊЕГОВОГ РАДА КАО ПРЕДСТАВНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ,НИЈЕДНУ ИНВЕСТИЦИЈУ НЕМАМО ИЗ АМЕРИКЕ,УВЕДЕНЕ СУ САНКЦИЈЕ ВИСОКИМ ФУНКЦИОНЕРИМА РС,АМЕРИЦКИ АМБАСАДОРИ ОВДЕ РАДЕ СВЕ ДА УНИСТЕ РЕОУБЛИКУ СРПСКУ,ДА ЛИ ЈЕ ОБРАД БИО ТАМО ИЗ СВОГ ИНТЕРЕСА ИЛИ ИНТЕРЕСА ЈЕДНЕ ПАРТИЈЕ,ИЛИ ЈЕ ПРИКУПИО НОВАЦ ЗА КУПОВИНУ ГЛАСАЦА У РЕОУБЛИЦИ СРПСКОЈ.СИГУРНО ДА НИЈЕ НИСТА УРАФИО ДА ПОДИГНЕ РЕЈТИНГ РЕПУБЛИКЕ СРОСКЕ.ЈОС ЈЕДАН ГЛОДАР БУДЗЕТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.11.2022 19:01

Смит фино реце да му је задатак да уцини да Даyтонске структуре постану прослост.Није ти јасно ста би то знацило?Јел Ти то јасно ста Свабе хоце?А Амери казу Даyтонски споразум остаје.КОлико само тај америцки став вриједи у милионима дасетинама милиона,стотинама милиона! Друго, Додик мозе реци Сварцсилинг ме хтио смјенити,али није добио подрску.Од кога?Итд.Нас Амери стите од осветницких насртаја Сваба.Свабе би од нас радо направили овдје рају.

Name

Пих

07.11.2022 17:42

А тек Турскааа Русијаа Мадјарскааа Грцка Македон8ха Црна гора Хрватска итд итд!!!!!!! Огромни будзетски новци корумпирани партијаси су за лобирања покрали отели до Израелааа итд итд! У историји незабиљезено

ОДГОВОРИТЕ
Name

АКТИВИСТА

07.11.2022 17:50

Ма ситница. То Баја оборене преко једног предузећа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

07.11.2022 18:19

НОРМАЛНО ДА ТРЕБА ПОТРОСИТИ ТРЕБА ДАТИ И ВИСЕ ДА НАС ПОДРЗИ БИЛО КО А НЕ АМЕРИКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

07.11.2022 18:26

То је сигурно ноторна лаж и навлакуса ове власти.Знамо добро да генерал без обзира на све ради по свом а најбољи доказ за то су ови избори.Ко ће после ове фарсе поправити имиџ РС.А већина те суме новца отишла је у приватне џепове и то је права истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

07.11.2022 19:05

Нема детерџента који може опрати Милорада Додика од криминала и неморала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

07.11.2022 19:12

Лажу ови из Сарајва. Нису људи наивни да троше паре кад их могу мазнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еснесдеовац

07.11.2022 19:21

Свака част за Милета, овако нешто могу само прави Државници и уређене Државе ! 40 милиона, нису никакве паре ,колико значи углед у Свијету, поготово углед који Република Српска има у САД ! Са Милетом до коначне побједе ! Коме се не свиђа, Пасош па преко границе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасош????

07.11.2022 19:36

Само једно питање за СНСД-овца Чији ћу ја то пасош показати ако одлучим напусти Републику Српску тако стабилну и самосталну “државу” ???? ?? Можда један од оних фотокопија “пасоша Републике Српске” које је једне прилике пред Боском дијелила врла нам предсједница Жељка Цвијановић ?

Name

Стана

07.11.2022 20:19

Обрад Кесић је велика лопујдра, који пљачка грађане РС годишње преко 500.000 км, да би обмањивао јавност у Бурлином интересу. Таква лопужа и битанга као тај Обрад се ријетко рађа. Неспособан за било шта озбиљно, али у лоповијању, пљачки , лагању и мудросерицама, ту је раван Бурли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

07.11.2022 20:50

Не пере се образ парама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

07.11.2022 22:17

Е јеси га и оправио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

07.11.2022 23:01

И на крају ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

08.11.2022 06:58

како ниста? Имамо "генерала" за предсједника Републике Српске.

Name

Лаки

08.11.2022 10:13

Меже се има се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обичан градјанин

08.11.2022 11:00

Како је овај лобиста муцкарос извлаци паре народске из РСа за Додикове интересе . Не помазе за скидање са црне листе тако мозе постати још Чрња и ставити на листу и цијелу породицу родбину и пријатеље. Ко већ се РС одвојила од БиХ и самостално дјелује. Ето посла за испитивање Додиних интереса.

ОДГОВОРИТЕ