Направили шампањац који се може користити у свемиру!

Француски бренд шампањца Г.Х.Мумм је направила футуристичку шампањску свемирску флашу! Флаша шампањца која се може користити у свемиру.”Мумм Цордон Роуге Стеллар” је први шампањац дизајниран само за свемир односно свемирска путовања.

Занимљивости 07.11.2022 | 15:32
Направили шампањац који се може користити у свемиру!

Долази у флаши од пола литра и има специјално дизајниран уређај за отварање и затварање од нерђајуц́ег челика који се савија преко класичне плуте.

Јединствена шампањска флаша  има вентил који се контролише прстом који, када је “укључен”, ослобађа “куглу” шампањца. Астронаути или свемирски туристи тада могу извадити пиц́е из ваздуха користец́и посебне чашице које подсец́ају на мале чаше за јаја.

“Овај пројекат је, наравно, веома стимулативан због своје високотехнолошке природе и 100 одсто француског идентитета, од дизајна до производње . Али то је такође веома узбудљиво јер технологија овде служи вишој сврси: шампањац сажима сец́ање на тероар, климу, предачки савоир-фаире и дегустацијске сензације за све оне који ц́е еволуирати далеко од Земље.” рекао је дизајнер Октав де Гол.

Обичне боце шампањца нису баш прикладне за нулту гравитацију. Сам шампањац различито реагује на свемирске услове, јер мехуриц́и не излазе на површину и тако не ослобађају молекуле ароме као на Земљи, мењајуц́и тако мирис и примарне ноте пиц́а.

Након пет година истраживања(која су започета 2017) и сарадње са “Центре Натионал д’Етудес Спатиалес”, француском владином свемирском агенцијом и приватно финансираном америчком свемирском компанијом Акиом Спаце, француски произвођач шампањца недавно је представио “Мумм Цордон Роуге Стеллар”.

“Замислите посаду у својој свемирској капсули на путу за Марс пет месеци, чији чланови нису видели воц́е или поврц́е од свог одласка, више нису у директном разговору са Земљом. Затворени су у једну или две собе, спавају у врец́ама за спавање окаченим на зид… И једног дана, једномод њих је рођендан, чекају Божиц́ или Нову Годину. Како обележити овај тренутак?” упитао је Октав де Гол.

“Са шампањцем који смо развили, они ц́е имати тренутак дружења и хуманости. Не ради се о опијању, ризиковању пијанства, вец́ о поновном стварању ритуала који познајемо на Земљи, где га је за сада немогуц́е реализовати.”

Осим футуристичке боце која долази у заштитном омотачу од алуминијума аеронаутичког квалитета, Г.Х. Мумм је такође створио веома посебан шампањац дизајниран за уживање у нултој гравитацији. Главни винар компаније, Лаурент Фреснет, одлежавао је ликер д’екпедитион у храстовим бурадима, а затим је пет година чувао готов шампањац “сур латте”.

Резултат Фреснетовог рада је смелији и пикантнији шампањац, са јачим воц́ним нотама и живахнијом киселином од верзије Мумм Цордон Роугеа намењене земаљској конзумацији. Међутим, вреди имати на уму да ц́е ове интензивне ароме и укуси бити много мање интензивни када се искусе у свемиру.

Г.Х Мумм тренутно није изашао у јавност са  ценом свемирског шампањца, јер ипак “Мумм Цордон Роуге Стеллар” шмапањац јер је намењен искључиво нултој гравитацији.

<ифраме цласс="ентеред литеспеед-лоадед" титле="YоуТубе видео плаyер" срц="хттпс://www.yоутубе.цом/ембед/ВКxеаУкмФр4" wидтх="560" хеигхт="315" фрамебордер="0" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен" дата-лазyлоадед="1" дата-срц="хттпс://www.yоутубе.цом/ембед/ВКxеаУкмФр4" дата-оригwидтх="560" дата-оригхеигхт="315" дата-лл-статус="лоадед" дата-мце-фрагмент="1">

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар