Запад упозорио: Не шаљите своје људе на сјевер Косова

Приштина од Запада добила озбиљно упозорење да "ни не помишља" да на сјевер шаље припаднике својих безбједносних снага који би замјенили српске полицајце.

Србија 07.11.2022 | 11:31
Запад упозорио: Не шаљите своје људе на сјевер Косова

Српски полицајци су, подсјетимо, скинули униформе и напустили своје позиције.

Како пишу Вечерње новости, процјењено је да би присуство албанских припадника који би били задужени за ред и мир у српским срединама практично било не само неизводљиво, већ би тешко прошло и без озбиљнијих сукоба.

Након што су српски полицајци напустили приштинске институције, њихову улогу требало би да преузму мисије Еулекс и Унмик, односно Кфор, које ће ангажовати додатни број припаднике својих снага на сјеверу. Они би требало не само да физички обезбјеђују полицијске станице на сјеверу, већ и да брину о реду и миру у четири српске општине.

Из Кфора су већ поручили да су спремни да интервенишу уколико буде угрожена стабилност на сјеверу.

Замјеник генералног секретара НАТО Мирчеа Џоана позвао је Београд и Приштину да “покажу уздржаност и спрече ескалацију”, и нагласио да “Кфор остаје на опрезу и спреман је да реагује”.

Јуче се огласио и министар полиције привремених приштинских институција Џељаљ Свечља, који је обишао административни прелаз Брњак и полицијску станицу у Јасеновику.

Он је уз фотографије на којима се поред њега виде полицајци наоружани аутоматским оружјем, на друштвеним мрежама поручио да “сви припадници косовске полиције посвећено испуњавају своје дужности, обезбјеђујући мирно окружење и услуге за све грађане, како на граничним прелазима, тако и на цијелом Косову”

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МеНАГЕР

07.11.2022 11:45

Екстра потез напустање институција Прицат це се пар дана (а борба се води вец 15ак година) о патриотском потезу а послије це неко морати замјенити те људе С поцетка мозда ти странци а онда лагано и тихо преузимају Сиптари Патриотско предавање на тацни Али среца па су ту медији који це то представити као јос једну побједу српског месије

ОДГОВОРИТЕ