У Шангају отворен 5. Светски форум лауреата

Пети светски форум лауреата (WЛФ), један од највећих окупљања науке и технологије на свету, отворен је јуче у Шангају. Више од 60 научника из 20 земаља и региона учествовало је на форуму на онлајн и офлајн начин.

Свијет 07.11.2022 | 13:28
У Шангају отворен 5. Светски форум лауреата

Тема овогодишњег форума је „Наука напред: Стварање светле будућности“. Форум се одржава у недељу и понедељак. Међу учесницима је 27 добитника Нобелове награде.

Осим Светске асоцијације лауреата (WЛА), овогодишњи форум организују и Кинеска асоцијација за науку и технологију (ЦАСТ) и Кинеска медијска група (КМГ).

Светски форум лауреата је основан 2018. године, ради унапређења основне науке, јачања међународне сарадње и подршке научницима младе генерације, наводи се на вебсајту.

Форум је у протеклих неколико година постао важан начин за повезивање врхунских светских научника и значајна платформа за дијалог на високом нивоу у глобалним научним круговима.

„Сарадња и отварање су незаустављив тренд,“ рекао је Чен Ђининг, новоименован секретар шангајског Комитета Комунистичке партије Кине (КПК), на церемонији отварања форума. „Шангај ће изградити висококвалитетну креативну платформу и пружити услуге научницима из целог света,“ рекао је Чен.

„Кинеска научна и технолошка заједница ће инсистирати на заједничкој вредности целог човечанства, и на научној и технолошкој идеји. Пружићемо помоћ више кинеских научника да учествују у мрежи глобалне иновације,“ навео је председник ЦАСТ-а.

Шен Хаисијунг, директор КМГ-а, изјавио је да се на форуму окупљају врхунски научници.

„Кинеска медијска група ће боље пренети научни дух,“ рекао је Шен.

Рогер Корнберг, председник WЛА-а и добитник Нобелове награде 2006. године, навео је се свет брзо мења, и да нам наука може помоћи у решавању изазова у будућности.

Два научника су на церемонији отварања добила награде Светске асоцијације лауреата.

Немачки биохемичар Дирк Горлич је освојио награду WЛА-а за медицину, а Мичел И. Јордан је добио награду из рачунарских наука и математике.

Новчана награда за сваку награду износи 10 милиона јуана (око 1,39 милиона америчких долара), наводи се на вебсајту форума.
Награда WЛА-а је међународна награда за науку која је основана у Шангају 2021. године. Наградом управља фондација WЛА-а.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар