Гдје је налази БиХ на путу енергетске транзиције?

Босна и Херцеговина није усвојила декларацију која је потписана на Берлинском процесу у Берлину у сриједу, којом су предвиђени кораци ка зеленој енергетској транзицији и напуштању прљавих фосилних извора енергије попут угља на западном Балкану.

Србија 05.11.2022 | 10:26
Гдје је налази БиХ на путу енергетске транзиције?

Споразум су потписали Србија, Сјеверна Македонија, Црна Гора, приштинске институције на Косову и Албанија. Декларација је усклађена с плановима ЕУ да у наредном периоду Европска комисија додијели милијарду евра за цијели регион, од чега би половина била искориштена за уклањање посљедица тренутне енергетске кризе, док би остатак био искориштен за краткорочне и средњорочне мјере у енергетској транзицији, односно за прелазак на зелену енергију у цијелом региону. 

Како смо сазнали и из њемачких и из бх. извора, до неусвајања декларације од стране БиХ дошло је због техничких, а не суштинских разлога. У Кабинету предсједавајућег Савјета министара БиХ нам је објашњено да још није дошло до сагласности унутар БиХ о свим мјерама које су предвиђене у декларацији. 

"Остала је могућност и позив да се БиХ придружи уколико у међувремену успије постићи сагласност о тексту", речено нам је у Кабинету. Неколико саговорника с којима смо разговарали нам је истакло да забринутост и недоумице постоје у оба ентитета, посебно кад је у питању затварање термоцентрала. Наиме, како нам је објашњено, велики број људи ради у термоцентралама и рудницима и наредних седмица и мјесеци се очекују разговори с представницима ЕУ о модалитетима транзиције и помоћи коју би БиХ требала да добије. 

Како сазнајемо, Њемачка ће у наредном периоду показати посебну пажњу да се споразум потпише и у БиХ, јер вјерују да у декларацији нема ништа спорно и да неће бити потребе да дође до великог кашњења, посебно јер би, како је истакнуто и у званичним изјавама у Берлину након самита, овај споразум био од користи свим грађанима. 

Подсјећамо да су у Берлину потписана три споразума која се односе на кретање с личним картама у цијелом региону и признавање више врста диплома како би се олакшала мобилност радника.

Такође, подсјећамо да је Емануел Зарацин, специјални изасланик Владе Њемачке за западни Балкан, боравио у Сарајеву и Бањалуци и разговарао са члановима бх. Предсједништва и њиховим особљем да се убрза унутрашња процедура у БиХ како би Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ, у Берлину могао споразуме парафирати, што је и учинио.

Иако је у јавности било спекулација да је разговор Додика и Зарацина у Бањалуци био напет, сазнајемо да је вођен транспарентно и у конструктивној атмосфери. 

У документима усвојеним на берлинском самиту је такође наведено да би пола милијарде евра намијењених за инвестиције било усмјерено кроз Инвестициони оквир за западни Балкан и да би се средства користила за инвестиције у обновљиве изворе енергије, гасне и електроенергетске интерконекције у региону те за веће инвестиције у терминале за текући гас ЛНГ. 

Сазнајемо да је предвиђено да декларација коју БиХ још није потписала постави обавезе које би земље западног Балкана испуниле до 2030. године у енергетској транзицији, а да је пакет подршке ЕУ конкретан доказ да је ЕУ спремна да финансијски и технички помогне да се транзиција оствари на социјално одржив начин. 

(Независне/ Илустрација/ Бyјус)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Муљаже

05.11.2022 10:02

За Земљину атмосферу нема граница ! Каква је корист ако у Е.У. не ложе Угаљ а остатак Свијета ложи !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

05.11.2022 10:53

Ложе и они, вратили су све термоелектране на угаљ, у Пољској САД прави нуклеарну термоелектрану а нас условљавају некаквом зеленом агендом. Ово што нама раде је слично што Русија ради Украјини а тиме и Западу, само у рукавицама.

Name

Ре

05.11.2022 11:19

Не требају нам паре ако се не може нико уталити. Па Србија има више термоелектрана и рудника од БиХ па потписала. Док се ми усаглашавамо прођоше сви возови.

Name

Добој

05.11.2022 11:38

Угаљ је насе природно богатство и захваљујуци њему и насим водама и сумама моземо конацно постићи сувереност насе дједовине. Томе треба да тезимо, а не да нам Њемацка инаце америцка колонија даје пола милијарде. Тај новац зарадимо у једној сезони извозеци струју њима глупанима који су се заради америцких интереса одрекли јефтиних енергената из Русије. Молим трули запад да нам висе на "помазе".

Name

Хм

05.11.2022 12:11

Банда западна потровала земљу а сад да мале и сиромашне земље се одрекну јефтине енергије. Колико пратим медије цини ми се да се врацају “чистој” нуклеарној енергији

Name

Сyднеy

05.11.2022 10:07

Занима ме само посто це се народу продават та струја из зелене агенде,Ето најбоље да босна затвори термоелектране и да увози из Европе струју из те зелене агенде па да онда 3/4 становниства мора вецерат уз свијецу посто нема од цега плацат струју по истој цјени као становници Берлина,Молите се бого да те тити е термоелектране трају и раде сто дузе јер кад се оне угасе угасице се и у многим домовима сијалице и прорадице свијеце и фењери

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Свијеће

05.11.2022 10:24

Само за расвјету, лаптоп, интернет, је данас соларна јефтина... проблем су велики потрошачи

Name

Ре Ре

05.11.2022 14:08

Супер, нека "држава" суфинансира соларне панеле за свако домаћинство, имаћемо свјетло и моћи типкати по тастатури, а шта предлажеш за веће потрошаче ? Ја мисли да би мини нуклеарне електране биле једино ријешење , оне не загађују ! Ти процијени, да ли сам озбиљан или се шалим ?

Name

Процјењењено

05.11.2022 23:22

Када те једном загади из било којега разлога а има их безброј, то ти остаје за сва времена. Свака нуклерна термоел. је темпирана прљава бомба.Неки би ти је радо и бесплатно изградили.

Name

Аса

05.11.2022 10:16

Зелена транзиција је апсолутна превара и идиотска агенда. Само ће паметни народи ван ЕУ опстати а они који попију жваку о некаквој транзицији ће јаукати за фосилним горивом и угљом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да није тако

05.11.2022 23:15

Маск би улагао у то, али не код њега те мантре не пролазе то је резервисано за измонтиране полтроне који угњетавају градјане..

Name

Wwww

05.11.2022 11:09

Налазимо се у биједи и сиротињи. То је то ко ГОД науче опљачка нас ОШ изборе ОШ суму нове. Ово фирми сто је остала. То смо ми

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

05.11.2022 12:25

Регион Домбаса, је у Свијету један међу нај богатијим регионом, што се тиче Угља ! Шта мислите због чега сва ова фрка , ако угаљ није тако битан ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

05.11.2022 12:58

На раскрижју путева повјесне збиље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

05.11.2022 22:47

Будућност је и даље за ТПП на угаљ али са врећастим фабрици филтерима.

ОДГОВОРИТЕ