ЕРС даје три милиона КМ савјетницима за реорганизацију производних предузећа

“Електропривреда РС” издваја 2,9 милиона КМ за израду и спровођење програма реорганизације производних предузећа, који раде у оквиру овог холдинга. Управо та сума је проблематична јер указује на то да се отварају врата иностраним консултантима, који не познају локалне прилике, а биће задужени за реорганизацију једног од најуноснијих сектора у Српској, упозоравају упућени у ову тему.

Република Српска 05.11.2022 | 08:50
ЕРС даје три милиона КМ савјетницима за реорганизацију производних предузећа

У питању је наставак процеса реорганизације „Електропривреде РС“, који је започео прије неколико година и који је у првој етапи обухватио дистрибутивна предузећа.

Сада слиједи реорганизација производних предузећа, три хидроелектране и двије термоелектране које су у саставу ЕРС.

Како би се тај процес покренуо “Електропривреда РС” је расписала тендер за набавку консултантских услуга за израду и спровођење програма реорганизације сегмента производње електричне енергије и производње угља у систему МХ ЕРС-а.

Тражи се искуство у пружању консултантских услуга у југоситочној Европи

Заинтересовани консултанти пријаве могу предати до краја ове године, а вриједност уговора је 2,5 милиона марака без ПДВ.

Од понуђача се, између осталог, тражи доказ да су у претходне три године успјешно реализовали пројекте који се односе на моделовање инвестиција у електроенергетском сектору у реструктурирању електроенергетских или комуналних компанија у БиХ и познавање законодавног оквира и анализе пословања производних електроенергетских предузећа са термо или хидро производним портфељем.

Збирна вриједност тих пројеката не смије бити мања од два милиона марака без ПДВ-а.

“Одабрани консултант треба да запошљава или да има на располагању девет радника одређених образовних профила”, наведено је у тендерској документацији.

Тачније, да би добила овај посао фирма мора имати водитеља пројекта, дипломираног економисту или инжењера електротехнике са више од десет година искуства у пружању консултантских услуга у југоситочној Европи и са минимално 20 пројеката у области енергетике.

Такође, мора имати минимално једног стручњака за реструктурирање, са најмање 10 година искуства од чега минимално двије године искуства на извршним/менаџерским позицијама у јавним електроенергетским компанијама у југоисточној Европи.

Од њега се тражи и искуство у вођењу и реструктурирању јавне електроенергетске компаније са производним портфељем који је укључивао термоелектране на угаљ и хидроелектране.

Консултанти ће бити ангажовани на годину дана

Изабрана фирма мора имати и минимално три стручњака за рударство, инвестиције и експлоатацију, затим по један стручњак за моделовање електроенергетског сектора, два стручњака за енергетику и реструктурирање те један стручњак за рударство, процесе и ефикасност.

Сви они морају познавати један од три званична језика у БиХ.

У тендерској документацији је наведено да одабрани извођач има рок од једне године да обави посао за који је ангажован и да са послом треба започети седам дана од дана потписа уговора.

“У случају кашњења у вршењу услуга до којих би дошло кривицом одабраног понуђача, он ће платити казну од један одсто наручених услуга, за сваки дан кашњења до уредног завршетка услуга, са тим да укупан износ уговорне казне не може прећи 10 одсто вриједности уговора”, прецизирано је у тендерској докумнетацији.

Отварају се врата страним консултантима

Економиста Дамир Миљевић каже да је интересантно да “Електропривреда РС”, као највеће и најзначајније предузеће у РС није у стању сама да изведе програм реорганизације већ треба да ангажује консултанте.

“С обзирома износ новца који је у тендеру то ће очито бити инострани консултанти. Очигледно иду на то да нема домаћег знања за такав процес, што можда јесте, а можда и није тачно. Ја сам увијек скептичан када неко слети у неку земљу па даје рјешења. У питању су људи који не знају ситуацију, али дођу и препишу туђе неке рецепте и примјене то овдје”, рекао је Миљевић.

Подсјећамо, реорганизација ЕРС која предвиђа раздвајање производних од дистрибутивних предузећа и смањење броја радника покренута је 2019. године, а прво се ишло на реорганизацију дистрибутивних предузећа.

ЦАПИТАЛ је раније писао да је одлазак 775 радника из дистрибутивних предузећа, уз исплату отпремнина, коштао ЕРС 31 милион марака, али да то није коначан износ јер слиједи реорганизација производних предузећа и ново смањење броја запослених.

(Цапитал/ фото: РиТЕ Гацко)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Синдикат

05.11.2022 08:00

Бице у за повецање цијене рада на 180

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орвел 1984

05.11.2022 10:51

Реорганизација је припрема за приватизацију а јуце се Бајин цовјек у Бриселу обавезао на зелену агенду која знаци гасање термоелектрана и уводјење карбонске валуте

Name

Хм

05.11.2022 08:02

Измишљене ствари....новац ником не даје мира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

05.11.2022 08:04

Како се нико не сјети за реорганизацију наших политичара, политика у БиХ да направи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

05.11.2022 08:07

Реорганизација и онда приватизација Нијемцима како рече Вукан и зато је Шмит аминовао тзв изборе као фер и поштене!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

05.11.2022 08:08

Реорганизација , како што више отети од биједе и у крајњем случају испоручити страним или чак домаћим лоповима за којекакве услуге . Гули , багро народ , а многи су и заслужили . Ово је само почетак невиђене пљачке , која је давно испланирана , а чекало се само да се обаве формалности у вези такозваних избора . Формалност је обављена и растурање и уништење може да почне , а многи још спавају и нису ни свјесни шта их чека . Многима ће оних стотињак марака што су се јефтино продали изаћи на нос , живи били , па видјели .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.11.2022 09:33

Толико је негативне енергије у ваздуху, толико црнила и безнадја, да је стварно постало неподносљиво зивјети у БиХ

Name

Симке

05.11.2022 08:11

Класична припрема за продају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

05.11.2022 12:51

Истјерати све партијски и родбински запослене који су и тако бекорисни у управи и канцеларијама

Name

СТАТИСТИЦАР

05.11.2022 08:12

ЦЕКАЛО СЕ САМО ДА ПРОДЈУ ИЗБОРИ.РЕОРГАНИЗАЦИЈА ЈЕ ДАВНО ПРЕДВИДЈЕНА,АЛИ СУ СТРУЦЊАВИ НАЈАВЉИВАЛИ ДА СЕ МОРА ОТПУСТИТИ ВИСЕ ОД ПОЛОВИНЕ ЗАПОСЛЕНИХ У ЕЛЕКТРОПРИВРЕДИ.НЕЦЕ НИ ДОМАЦИ НИ СТРАНИ КОНСУЛТАНТИ ОСТАВИТИ НЕСТРУЦНЕ ЉУДЕ НА ПОСЛУ,А ГОДИНАМА ДУ ВЛАСТИ У ЕЛЕКТРОПРИВРЕДУ XАПОСЉАВАЛИ ЉУДЕ КАО ГЛАСАЦКУ МАСИНУ БЕЗ ОДГОВАРАЈУЦИХ КВАЛИФИКАЦИЈА.СТРУЦЊАЦИ СЕ РАЗИСЛИ,ДТСРИЈИ ДУ ОТИСЛИ У ПЕНЗИЈУ А МЛАДЈИ СТРУЦЊАЦИ ОТИСЛИ У СВИЈЕТ.ДА ЛИ СЕ ВЛАСТ ПРИПРЕМАЛА ДАВНО ЗА ОВАЈ ПОТЕЗ ВИДЈЕЦЕ СЕ,ТРЕБАЛО ЈЕ ИЦИ УКОРСК СА ИДДУСТРИЈСКОМ РЕБОЛУЦИЈОМ,БИЦЕ НАЈГОРЕ ПО ЗАПОСЛЕНЕ.С И ЗА ПОТРОСАЦЕ ГДЈЕ ЦЕ БИТИ УСПОСТАВЉЕНА ЕКОНОМСКА ЦИЈЕНА КW СТРУЈЕ.КОГА ЈЕ ПИТАО НОВИ ВЛАСНИК ТБИТЕРА КАД ЈЕ ОДЈЕДНОМ ОТПУСТИО 80 ПОСТО РАДНИКА.НИКОГ.ЕКОНОМСКА ЛОГИКА ПРАВИ РЕЗОВЕ.ВИДЈЕЦЕМО КАКО ТО ИЗГЛЕДА НА НАС НАЦИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

05.11.2022 08:19

У Електро Бн опет напримали ухљебе,старлете. Истерали СДС а примили младе снсд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.11.2022 09:35

Да Бог да до краја зивота ту раде и да дозиве приватизацију од странаца и да им снсд и сателити до гроба остану да им гуле козе с ледја

Name

Ре

05.11.2022 10:51

Не лажи,нико из Електро никада није истјеран због политичке припадности.Ја сам СДСовац и радим у Електро.Не спомињемо те ствари на послу и то је то.Мрзим лаж.

Name

Србо

05.11.2022 08:21

Толики стручњаци у ел, привреди а немогу то урадити, немој запошљавати ухљебе са купљеном дипломом, претреси канцеларије и да ти људи раде бар 5 сати а не да дођу и читаву седмицу не ураде ништа а тако је у свим предузећима па и у мојој жељезници ,људи у кан имају мало обавеза и задатака и неће да узму отпремнину а овамо радници извршне службе све више добијају радних задатака и немогу се уопште пријавити за отпремнину и да напусте фирму, значи да као радник немам иста права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миха

05.11.2022 08:23

Дзаба дају милионе да би неко рекао да је 1/3 вишка радника (администрације) које се упорно нагомилава у свакој изборној години. Па само у овој години је у РиТЕ Угљевик примљено преко 300 новозапослених у стални радни однос а гдје су стотине оних са ПП уговорима. А да апсурд буде већи у задњих 2-3 године су исплатили десетине милиона КМ у истом том РиТЕ Угљевик да би радници пред пензију отишли раније и да би се смањио број радника. У нормалним државама ко је ово урадио би завршио на дугогодишњој робији а код нас се још и награђују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.11.2022 09:41

Зивио снсд и овакве политике и стратегије, гледамо истребљење постених, цасних и струцних људи са ових простора. Да Бог да да Змај од Сипова дуго подсјеца људе који су интелектуални и људски домети ове мафијаске власти. Да Бог да да јос дуго година зивотарите од оваквих плата и пензија, ниста боље нисте ни заслузили и да зивите у овој црној рупи бескицмењака и улизица који су ради ситног интереса продали вјеру за вецеру.

Name

Пр

05.11.2022 09:02

Ако,ако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

05.11.2022 09:55

Није то рорганизацијуа већ припрема за продају јер купац неће да плаћа скуп билмеза и лопова на челу са Петровићем и другим умјешаним!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

05.11.2022 09:57

Стручњак Лука осмислио нову финту..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

05.11.2022 11:10

Сва ечектропривреда је направљена у СФРЈ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран 92

05.11.2022 11:27

НИКОМ НИЈЕ ПАЛО НА ПАМЕТ ДА ИСПИТА ОДГОВОРНЕ КО ИХ ЈЕ ТАКО ОРГАНИЗОВАО ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАТО

05.11.2022 11:28

ИЗБАЦИТИ СТРАНАЧКЕ ЗАПОШЉЕНЕ ЛИКОВЕ И СТВАР РИЈЕШЕНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замјена теза

05.11.2022 11:30

Ста се десило са Фејс тв и инцидентом са Сенадом Хадзифејзовицем, је ли РАК одрадио ста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Села Мањаче

05.11.2022 12:36

Села Мањаче немају воду тачније Горњи Лусици .

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

05.11.2022 13:23

Добар домацин све заврси за добру плату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово је../

05.11.2022 17:43

Поцетак краја Електропривреде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана

05.11.2022 19:05

У МРАК ТЕСКИ ИДЕМО...