Млади живот угашен, надлежни "перу" руке од свега

Док се институције правдају и пребацују одговорност с једних на друге, још један млади живот угашен је, а снимак и даље није уклоњен.

Република Српска 04.11.2022 | 20:04
Млади живот угашен, надлежни "перу" руке од свега

Након што је објављени снимак разговора за посао, на којем је исмијаван, Младен Дулић из Лакташа пријавио је све полицији. Међутим одговор полиције је да је снимак шала и да је све на Тужилаштву, а тамо кажу да нема елемената кривичног дјела и да нису добили довољно доказа.

Угрожавање сигурности, омаловажавање, исмијавање, све то неријетко виђамо на друштвеним мрежама, а све ово може да изазове трагичне посљедице, што се и десило младићу из Лакташа Младену Дулићу. Из МУП-а кажу да полиција у тим случајевима не може да реагује, јер нема закона који то регулише. Док се институције правдају и пребацују одговорност с једних на друге, још један млади живот угашен је, а снимак и даље није уклоњен.

„Тачно је да је младић дошао и пријавио полицији угрожавање и да је тражио да се скине то с интернета. Полиција нема могућност да скине са мрежа одређену информацију коју неко већ пласира путем неких својих профила или слично. Ми смо обавијестили тужиоца о наведеном пријављивању, тужилац се изјаснио да нема елемената кривчног дјела, тако да полиција није имала могучност да даље поступа или било шта друго да уради када нисмо имали законску могућност и када је тужилац рекао да нема елемената кривичног дјела. Зато је и потребно да радимо на томе да то уградимо у наше законе да можемо да примјењујемо у будућем периоду“, истакао министар унутрашњих пословаДраган Лукач.

Да су им везане руке и да не могу ништа да ураде по питању спорног снимка и није потпуна истина. Познато је да МУП има приступ посебним платформама на друштвеним мрежама, преко којих могу да захтијевају уклањање поједих садржаја.

„Ако је сам садржај снимка такав да је потребно уклонити одмах, из разлога непосредне опасности по живот и тијело, полиција има и тада овлаштење да га уклони, односно своје механизме како да уклони одређени садржај, без обавјештавања, односно накнадног обавјештавања тужиоца. Већина онлајн платформи које ми познајемо, односно које ми користимо у БиХ, има одјељак који се односи на контакте са полицијским агенцијама, ми се обраћамо њима, имамо правила понашања и процедуре“, казао је инспектор Федералне управе полиције Саша Петровић.

Због случајева попут овог, повјерење грађана у институције све је слабије. Из Окружног јавног тужилаштва Бањалука казали су да нису имали довољно информација о снимку од полиције.

„Тужилац није имао на увид фотографије ни видео снимке из телефона Тришић Вељка, који је једини у том моменту био пријављен као лице које је снимало себе и оштећеног телефоном. Тужиоцу је презентовано од стране овлаштеног службеног лица да се радило о шали и да оштећени жели само да се позове лице по имену Тришић Вељко и да снимак и фотографије обрише из свог телефона“, наведено је у саопштењу Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

Тек следећи дан, након што је Тужилаштво обавијештено о дијељењу снимка на друштвеним мрежама, дјело је квалификовано као кривично дјело и починиоци су приведени и саслушани, а затим пуштени на слободу. Из ове институције наводе да је требало да службена лица тужиоцу презентују снимак са друштвене мреже, међутим, поставља се питање зашто Тужилаштво само није затражило снимак на увид.

(БН Фото:Информер) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ја

04.11.2022 19:46

А МОГУ АКО НЕКО ПРОДА ПРЕКО МРЕЗЕ ПА УТАЈИ ЊИМА ПОРЕЗ ЗА ТО СУ ОВЛСТЕНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Побогу

04.11.2022 20:54

Па тузиоци да ли сте људи, ви полуцајци такодје. Лукацу зар ниста друго ниси имао реци? Срамите се

Name

Петар

04.11.2022 19:57

У Републици Српској и правосуђе и МУП и све институције су спрдња јер све што раде је у интересу мафије, а против интереса народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.11.2022 20:25

Сви они су манипуланти и пљацкаси народа који су преварили на изобрима

Name

Душан

04.11.2022 20:20

По којем закону пумпађија прима захтјеве за оријем у радни однос?????То ради кадровска служба фирмеТо је злоупотреба положаја и свјесно довођоње момка у заблудуТо је кривично дјело шта се Лукач прави луд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоцак

04.11.2022 21:20

А да се ми скупимо па да ми њих снимамо!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љута гуја Мицо мој

04.11.2022 21:27

Због једне нељудске љустуре- гада,фукаре,оде овако дивно,вриједно,цестито и постено дјете! И сад се перу руке од свега!? Само ви перите,али знајте да их од Бога нецете опрати! Кад склапате оци и кренете у сан,сјетите се овог дјетета и помислите како је његовој мајци,оцу,сестри!? Крените од себе!, И не заборавите ове ријеци, ријеци које вам саље мозда и ово дијете : ПОСМАТРАЦУ МОГА ГРОБА, ЈЕДНАКИ СМО СКОРО ОБА!!! ЈА САМ ЈУЦЕ БИО ТАКАВ,А СУТРА ЦЕС ТИ ОВАКАВ!!! Бог све врати и једини је који не остаје дузан!!! Ником па неце ни вама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

04.11.2022 21:38

Кључно питање није закон него да ли је тај Тришић брат или рођак мужа Горице Додик!? Ако је то тачно квака лежи ту, а не у закону!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе

04.11.2022 21:41

Министре,полицијо,тузиоци,судије,адвокати, каква вам је свијест ??? Цујете ли себе? Хајд сто лазете нас,али сто лазете себе??? Осјецате ли и грам гризу савјести??? Имате ли ви дјецу??? Помислите ли кад лијезете или кад ујутро устајете на мајке настрадале дјеце??? Имате ли ви мајку??? Волите ли ју??? Јесте ли ви људи или сте балвани кад се овако бахато понасате??? Да ли би били бахати да се оваква трагедија деси васој дјеци??? Размислите !!! Теске су сузе мајки које су изгубиле дјецу!!! Бог је уз њих! А Бог је праведан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

05.11.2022 03:13

Све је то Додикова багра. Њима је добро, а ми ћемо да се исељавамо, јер нема будућности за нашу добру дјецу у овој држави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поу

05.11.2022 03:33

Децаку је цињено зло од људи линц који није могао издрзати, то није сала за њега, за некога јесте али тај је зао, разлика је у уму 20годисњака он не размисља као 40годисњак или 60годисњак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

05.11.2022 12:01

Како перу руке.Јели ово својеврсно признање да су их испрљали.

Name

Дража

05.11.2022 14:34

Жалосно да се институције РС само измичу и ограђују да нису надлежни, то не ради одговорна држава, Младен није из богате и познате породице па сходно томе и реакције надлежних , то народ смо тако види, док се то не промјени сви ће тражити што брже да оду негдје гдје је уређеније и гдје се исјећају поштовано ма ком слоју припадали , Моје искрено саучешће ожалошћеној породици , ненадокнадив губитак за Мајку и Оца и сву фамилију Осјећам се тужно као да је Младен из моје породице, плакао сам од првог момента , неописиво колико је жалосно ?☦️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста понизавања

05.11.2022 14:43

Онај кловн који је пренио информацију тужиоцу И сам тужилац су нај одгиворнији моменталана супензија И отказ једино на тај начин их научити памети.

ОДГОВОРИТЕ