Цијене нафте пале - Јак долар смањује потражњу

Цијене нафте пале су на међународним тржиштима испод 95 долара након подизања каматних стопа у САД-у које је подупрло долар и поново распирило страх од глобалне рецесије и слабије потражње за горивом.

Свијет 03.11.2022 | 17:25
Цијене нафте пале - Јак долар смањује потражњу

Јаки долар смањује потражњу за нафтом

На лондонском је тржишту цијена барела након поднева била нижа за 1.39 долара него у вријеме јучерашњег затварања трговине и износила је 94.77 долара. На америчком се тржишту барелом трговало по 1.76 долара нижој цијени, од 88.24 долара.

Тржишта је јуче подупро пад залиха у САД-у, који је засјенио подизање каматних стопа, поново за три четвртине постотног бода, и изјаву гувернера Јеромеа Поwелла да је још прерано за разматрање станке у подизању трошкова задуживања.

Поwелл је назначио да ће каматне стопе вјероватно досегнути вишу разину но што улагачи тренутно очекују, што је подупрло долар. Јаки долар смањује пак потражњу за нафтом јер смањује куповну моћ купаца с другим валутама. Више каматне стопе у САД-у поново су распириле и страховања од глобалне рецесије.

Почетком децембра на снагу ступа ембарго на руску нафту

"Све израженија страховања од успоравања раста неизбјежно ће утицати на глобалну потражњу за нафтом и могућност опетованог снижења прогноза у идућим извјешћима уопште се не чини тако натегнутом", рекао је аналитичар Тамас Варга из ПВМ-а.

Већи пад цијена запријечила су пак очекивања тијесног снабдијевања у надолазећим мјесецима. Почетком децембра на снагу ступа ембарго ЕУ на руску нафту због инвазије Русије на Украјину, а од фебруара бит ће забрањен и увоз нафтних производа. Производња Организације земаља-извозница нафте (ОПЕЦ) пала је пак у октобру, први пута од јуна, показало је Реутерсово истраживање.

ОПЕЦ је прошлог мјесеца производио 29.71 милиона барела дневно, показало је истраживање, за 20 000 барела дневно мање него у септембрз. Производња је била нижа за 1.36 милијуна барела но што је група била одредила.

Од овог мјесеца ОПЕЦ и његови савезници, укључујући Русију, планирају смањити производњу за два милиона барела дневно у поређењу с циљаним нивоом. Одвојени извјештај ОПЕЦ-а показало је да је барел кошарице нафте његових чланица јуче поскупио 31 цент, на 94.74 долара, пише Индеx

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боро

03.11.2022 17:12

Ко казе да је цијена нафте пала? УСД 88.88 и ту је досла одоздо а не одозго.Сада УСД расте,а цијена нафте не пада,мада је углавном постојала обрнута корелација измеду ова два,Ако овако настави наредних дана,цијена горива иде горе.

ОДГОВОРИТЕ