У Берлину почиње самит земаља Западног Балкана

У Берлину се данас у оквиру Берлинског процеса одржава самит земаља Западног Балкана, а међу њима је и Босна и Херцеговина.

Свијет 03.11.2022 | 08:28
У Берлину почиње самит земаља Западног Балкана

Домаћин самита је њемачки канцелар Олаф Шолц, а присуствоваће шефови држава Западног Балкана, представници земаља чланица Европске уније и Велике Британије, као и међународних финансијских институција и регионалних организација.

БиХ ће представљати предсједавајући Вијећа министара Зоран Тегелтија.

Због геополитичких импликација руске инвазије на Украјину, фокус самита бит ће усмјерен на енергетску сигурност и зелену транзицију те опредијељеност региона да убрза имплементацију "Зелене агенде" за Западни Балкан.

Самит ће се бавити и иницијативама за унапређење развоја заједничког регионалног тржишта најављеним у оквиру Берлинског процеса у новембру 2020. године.

Берлински процес успостављен је 2014. године као платформа за све државе Западног Балкана (Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Сјеверна Македонија и Србија) за убрзање приближавања ЕУ и јачање регионалне интеграције и сарадње што је кључно за економски раст и мир на Западном Балкану.

У том контексту, фокусира се на области као што су развој инфраструктуре, пословање, регионалну размјену младих, помирење и науку.

Иницијатива је до данас донијела резултате у региону убрзавањем развоја одрживе саобраћајне инфраструктуре, потицањем зелене транзиције и регионалне сарадње, који су важна прекретница ка усклађивању са ЕУ и амбицијама проширења.

Тегелтија ће у име БиХ потписати Споразум о слободи кретања с личним картама на Западном Балкану, Споразум о признавању стручних квалификација доктора медицине, стоматолога и архитеката у контексту Централноевропског споразума о слободној трговини и Споразум о признавању квалификација високог образовања.

(Клиx Фото: Схуттерстоцк)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ја бруке

03.11.2022 08:04

Да нецете опет уводити нови пакет санкција Русији или засједате да дате подрску новој влади Републике Српске која је васа творевина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

03.11.2022 09:04

Сад им треба рокнит једну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

04.11.2022 14:05

Конацно несто лепо?

ОДГОВОРИТЕ