Постоји договор међународне заједнице и Додика

Мислим да постоји директан договор једног дијела међународне заједнице са Додиком у вези са државном имовином и промјеном надлежности у Вијећу народа Републике Српске. Неповољну одлуку о државној имовини Додик ће прихватити, каже у интервјуу за Мрежу Младен Иванић, бивши члан Предсједништва БиХ.

Република Српска 01.11.2022 | 22:15
Постоји договор међународне заједнице и Додика

Изборни резултат Иванић не прихвата и вјерује у правосуђе, а како каже, резултати су дио договора, а не воља грађана. Да ли нам слиједи наставак потпуне блокаде, политичког хаоса, такмичења у примитивизму, те да ли ће народ на улици одлучити ко је предсједник Републике Српске?

Ништа посебно се у БиХ није промијенило

Иванић каже да, што се тиче Срба, нема пуно велике у овим у односу на посљедња 3-4 избора.

“Подсјетићу да сам ја прије осам година побиједио, са истина малом разликом, али побиједио, а да је тада господин Тадић изгубио исто са малом разликом. Дакле већ тада је у Републици Српској било подијељено бирачко тијело на једне који подржавају Додика и друге који га оспоравају, који подржавају опозицију.

Што се тиче Бошњака, мислим да у суштини ништа спектакуларно није десило осим што је господин Изетбеговић изгубио. Остало је то ту негдје како је и било, са можда нешто мало јачим нагласком на уједињену опозицију.

А што се Хрвата тиче и то је већ тако. Ово сад нама само избори показују да се, ако ћемо гледати званичне резултате, ништа није промијенило у односу на оно што имамо задњих 7-8 година.

И то је катастрофално стање јер то значи да ћемо имати наставак свега овога ако ово остане како јесте. Тренутно изгледа да ћемо имати наставак свега што се у БиХ виђало задњих 7-8 година, а то је била потпуна блокада, потпуни застој, један потпуни политички хаос, једно такмичење у примитивизму, сукобима, галами и боојим се да ће остати тако.”

Иванић: Опозиција у Републици Српској је успјела показати да су избори били дубоко загађени малверзацијама

Истиче да је највећа карактеристика ових избора што се, прије свега захваљујући опозицији у Републици Српској, успјело показати да су избори били дубоко загађени разним малверзацијама, злоупотребама и да резултати уопште не одражавају мишљење људи него структура које су тренутно на власти.

“Потпуно сам увјерен да резултати избора нису оно што су грађани жељели, барам када је Република Српска у питању. Искрено мислим да се видјело да постоји толико злоупотреба. Прва ствар која је врло занимљива је да уопште нисмо добили тај извјештај о контролном бројању нигдје, барем га ја нисам нашао. Што га држе тајним?

Господин Арнаутовић каже да Додик бјежи 16.000, а овамо се покаже да је то званично 27. Сад да ли он лаже, а сумњам да као предсједник ЦИК-а лаже, или је ових 27 намјештено. Потпуно нелогично. Искрен да будем, мислим да је то прије свега договор двије структуре – СДА и СНСД-а.

“И СДА и СНСД су имали мотив да Додик остане жив"

Видјело се да пријети опасност да се и СДА и СНСД склоне, да не буду у власти. И да би се то спријечило и СДА и СНСД су имали мотив да Додик остане жив. Моје је дубоко увјерење да ту постоји нека врста договора. Као што сам потпуно сигуран да иза свега тога постоји прећутна сагласност једног дијела међународне заједнице. Која претпостављам да је неку врсту дила са Додиком направила.

Немој да нам он прави главобоље, хајде да ми са њим попричамо, ја мислим да је неко са њим и причао и да ћемо врло брзо имати прилику да видимо, препотстављам и око промјене карактеристика у Вијећу народа које постоји у Републици Српској и претпостављам да ће бити неких за Српску врло неповољних догађаја око државне имовине на које ће Додик да галами, да виче, али ће у суштини прихватити као што је то радио и свих ових година уназад.”

“Нека врста договора постоји”

Сматра да нека врста прећутног, а можда чак и директног договора постоји.

“Видјећемо, вријеме ће показати. Можда гријешим. Доста се најављују Шмитове нове одлуке и мени је било врло занимљиво да сте на дан протеста СНСД-а имали посјету високог представника из Њемачке који је разговарао најдиректније с Додиком. Нешто су постигли. Шта, видјећемо брзо.”

Иванић наводи да Додик виче против високог представника, а прихватио је све што је високи представник урадио.

“Не видим ја неку буну ни због промјена Изборног закона. Практичну, конкретну, осим шупљих ријечи. И то ћемо имати прилику гледати у времену које долази. Пуно галаме, пуно шупљих, празних ријечи, а иза сцене пуштање свега што од међународних институција буде долазило. Ја сам потпуно увјерен да је то политичка перцепција. Не бих рекао да Додик свима одговара, али једном дијелу да.

И кад кажем да постоји нека врста договора, мислим да је то прагматски варијанта била коју су они имали – овај човјек нам може правити проблеме, хајде да пустимо њега, са њим више свакако знамо како ћемо, него они који нам на први поглед неће правити проблеме али који су пуно самосталнији, темељитији у приступу него он.”

Ако будем одлазио однијећу и пола БиХ

О изјавама Милорада Додика да ће Република Српска бити независна и да ће однијети 49% територије БиХ каже:

“Било је изјава из Сарајева можете ићи и понијети само оно што је на опанцима. Кад неко тако каже, онда бих и ја рекао извини али неће тако бити, ако будем одлазио однијећу и пола БиХ. То бих чак и ја тако рекао. А друга је ствар ако неко то неизазван избаци сам. Ја мислим иначе да након свега што се дешава, нисам сигуран да ће опозиција остати једина у односу на све досљедна код неких промоција европских вриједности, говорим о Републици Српској.

Зашто би ми били толико наивни ако већ и међународне институције тобоже санкционишу и онда потпуно прихватају да разговарају са Додиком који све то ради, све то пријети? Што и ми не би почели водити такву политику ако је она исплативија? Мислим да ће ово све што се догађа јако пуно промијенити политичку сцену, посебно кад је Република Српска у питању, јер не можемо ни ми нити треба да будемо већи католици од Папе, да будемо досљеднији у промоцији неких вриједности.

Ја сам био шокиран кад сам видио шта се све догађало, да су међународни представници први пожурили да кажу послије избора да је све било у реду, да су забиљежене мање неправилности. Ако иоле држите до вриједности то не можете рећи. Али они су то рекли. Не мислим ја да је то нека велика тајна филозофија била. Они једноставно рутински, хајмо ми то рећи, идемо даље па ћемо видјети шта ће бити.”

“Додик је све говорио, али је у суштини све урадио што се од њега тражило”

Иванић каже да не зна чиме би међународна заједница могла бити незадовољна када је ријеч о свему што је Додик радио.

“Пријетио је да ће увести војску, није увео. Пријетио је да ће увести своју агенцију за лијекове, није увео. Пријетио је да ће увести своју управу за индиректно опорезивање, није увео. Говорио је да никад неће у НАТО, пристао је на годишњи АНП. Говорио је да ће изводити војску и људе да протестују ако дођу стране трупе. Стране трупе сваких 15-20 дана на Мањачи имају вјежбе. Додик је свашта говорио али је у суштини урадио све што су ови вањски од њега тражили. Не знам ниједну ствар у којој је он на крају био у сукобу с њима, осим у ријечима иза којих ништа конкретно није било.”

Није вјероватан договор опозиције и Додика

О договору тренутне власти и опозиције каже: “Сумњам. Ја мислим да кључни људи из опозиције који су сав свој политички имиџ градили да буду другачији од Додика, сумњам да су спремни да иду с њим. Ја у то не вјерујем.

Мислим да ће вјероватно бити искакања послије избора па ће неки људи из опозиције појединачно приступати Додику, али нека шира опција је по мени нереална. Овдје улазак у власти значи легитимизацију онога што Додик ради и губљење било какве опозиције. Зато ја то не очекујем.”

На питање на којим питањима Додик може рачунати на опозицију Иванић одговара: “На свим питањима у којима заиста постоје аргументи због којих би позиција Републике Српске могла бити угрожена.

И ако их он није изазвао. Ако их је он изазвао, нек се сам бори с тим, али ако постоје неки напади на егзистенцију, на уставну позицију РС-а и да су стварно темељити, озбиљни, реални, може рачунати на нашу подршку.”

“Њима је важно да скрену пажњу са себе”

Истиче да се на све доказе о изборној крађи које су изнијели догађа да “нико жив ништа не зна”.

“Видјећемо какав ће резултат бити али ја имам осјећај да то њима није ни важно. Њима је важно да скрену пажњу са себе. И зато имате читав низ тема, покушај да се отвара било шта само да више није прича о изборима.

Опозиција је спремна да трпи разне ударе, али знамо и ми како ћемо враћати. Мислим да ће се сада ући у једну озбиљнију фазу у којој ће бити и јако пуно нестандардног облика политичке борбе. Биће пуно институционалног, али и ванинституционалног.

Видљиво је да људи неће више то да трпе, да људи хоће да искажу свој став и ја осјећам да постоји спремност да се пуно више народа у ово укључи, да то не буде више само нека пука  борба преко медија.

Ово што се догађало на изборима, ако смо ишта успјели показати као опозиција, показали смо да је цијели процес био заиста до те мјере загађен злоупотребама да сам потпуно сигуран да уопште не одговара вољи народа”, каже Иванић.

Јелена Тривић је потпуно у праву што се тиче избора

Истиче да је Јелена Тривић јасно рекла да не признаје да је Милорад Додик предсједник Републике Српске и да ће користити све инструменте да каже да је цијели процес био превара.

“Да је у цијелом протесту њој смањиван број гласова, Додику повећаван, да ЦИК није довео свој посао до краја, а који је морао да доведе. Ја мислим да је она потпуно у праву кад има такав став.”

О повећању буџета Републике Српске каже да је то урађено за грађење култа личности и имиџа.

“Ми изгледа дефинитивно постајемо мјесто гдје је један човјек себи узео да је он симбол свега. И владе и скупштине и члана Предсједништва и свега.”

Наглашава да ће власт, ако се буду питале странке које су то досад биле, опет бити они.

“И дјелује да ће они то направити, неку врсту поново симбиозе. Претпостављам да би они најсретнији тако били. Можда ако се деси да опозиција из Федерације успије да направи власт на нивоу Федерације, да онда на ту опозицију буде притисак да се придружи. Ја се надам да би могло да буде неке врсте договора опозиције из ФБиХ и опозиције из Републике Српске.

То и јесте нека нада да се нешто може промијенити. Није гаранција, али је нада, шанса да се нешто може промијенити. Ако ови садашњи остану, шта се може промијенити? Имаћете само наставак свега што је било. Не вјерујем да би СДА изабрала опозицију као партнера. Превише су они блиски са Додиком. Најбољи сарадник СДА је Додик.”

(Рапорт)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Дане

01.11.2022 21:47

Све тацно

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРКО

02.11.2022 06:42

Ово је политичар , господин у правом смислу ријечи, све тачно. Свака част господине Иванићу!

Name

ДејанМ

02.11.2022 13:50

он то сигурно зна, уништио нам је економију приватизацијом у сарадјни са странцима. преписао све своје књиге прави човјек да нас води

Name

Радојица

01.11.2022 22:03

Једина стратегија опозиције је прича - Додик ово, Додик оно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РеРадојица

02.11.2022 05:44

Па Дидик преставља резим, нормално да це опозиција указивати на корупцију и криминал, да је било ко други на целу оваквог резима био би за критику, био то Додик ил неко други, нема нико ниста против његиве приватности

Name

Ре

02.11.2022 06:59

Хоће Додик дати државну имовину на Бих исто као што си ти дао ПДВ на ниво БиХ. Исти сте.

Name

Истина

01.11.2022 22:46

Ако се то уведе и донесе закон гореце бити него у социјализму. Треба народ на улицу дефинитивно изаци и ово отијерати у п.м. Доста висе терора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.11.2022 04:15

Народ је глуп и затуцен и сретан сто је Додик милијардер а народ плаца његове цехове.

Name

Најбољи је Калаба

01.11.2022 23:10

Не заборавимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста ка РЕ

02.11.2022 08:43

И ти си дио народа и морам ти реци да си у праву када је у питању дио народа којег цинис ти.

Name

Шаркан

01.11.2022 23:42

Питам за друга, како је изгубио преко 100.000 јел то исто све покрадено ?! Није коректно да се то прешути ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре шаран

02.11.2022 01:56

Питам за другарицу.Шта би било да се је Вукан кандидовао за члана председништва?Да ли би ,бисерка, имала икакву шансу?

Name

Легенда

02.11.2022 05:48

Додик смије сваста Смиту реци, а Смит ил се насмије, ил прецути, или ко фол увесцемо Санкције Додику, које Дидигу ниста незнаце, тако исто раде и САД, оцито се види да је договор и да су провидни

Name

Нада

02.11.2022 06:24

Додикова администрација близу 100000 пута 2,све за њега гласа углавном, он је то добро простудирао и плус доста села и мањих средина, но Бањалука се добро опаметила, велика средина, тешко је контролисати, и друга већа мјеста такође, па и Добој, ја верујем да су избори и то и задња два покрадени. Каква мафија и криминалци. Све о њима кажу тзв. приватне школе. Стварно уништавају народ скроз.

Name

Приједорцанин М.

02.11.2022 06:30

Без оштријег става и заокрета у протестима опозиција неће постићи ништа

Name

Ре

02.11.2022 06:45

Зар ти друг није знао да сте лопови?

Name

Фарса

02.11.2022 00:13

Од формирања бирачких одбора, чувања изборног материјала, самог гласања, убацивања гласачких листића, самог бројања преправљања записника све сам криминал

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.11.2022 08:35

Све је криминализовано! Институције су заробљене у рукама мафије! Народ ако се не дигне и ово растјера нестаћемо.

Name

Бацко

02.11.2022 06:53

Код Миле је она народна. На вукове вика а лија кокоси једе те тако и он прица о патриотизму и издајницима а он полако ал сигурно све продаје . Опаснији је од лије ал назалост има људи који вјерују дезертеру и ратном профитеру који полако ал сигурно унистава Републику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгиса

02.11.2022 08:33

Да ли неко зна колико у РС има тацно, ал тацно становника, а колико од тога пензионера, а колико а колико администрације, а колико радника у привреди

Name

Бас тако

02.11.2022 09:33

Знам их много који су насјели на његов лажни патриотизам и све му вјерују а ево гледам и слушам их сада како се распитују како отици у Њемацку и то ти исти. Својом бахатошћу, виком и спрдњом успио је навуци добар број на национализам и лазно србовање па у то је увукао и кћерку која је писала лажи против Јелене и која ће за те лажи ако бог да једном и одговарати. Страсне лажи су избацивали сваки дан пред Изборе и цути и Тузиластво и судови иако су предане кривицне пријаве и тужбе. Већ сада не спомињу ништа од тих монструозних лажи јер мисле циљ је остварен. Мисле власт је узета ( тј.покрадена) па више није ништа битно али лажи и подвале су остале. Мора ју одговарати једног дана јер су уништавали живот нормалним градјанима и правили раздор међју Србима у РС. Та фабрика зла подвала и лажи РТРС, мора бити демаскирана а производјаци најцрњих подвала Србима процесуирани. Опозиција ће истрајати на овоме и друштво се мора ослободити плаћених медија, којекаквих Цераница. Галијасевица и сл. протува.

Name

Ре тако баш

02.11.2022 19:55

Ма какве лажи. Све истина

Name

Јбг

02.11.2022 07:42

Човјек на црној листи и може са свима. Вас таквих какви сте неће нико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.11.2022 08:11

Анализа какву једино Младен може направити. Реална и тачна. Нажалост стање је лоше. А криза присутна са свих страна. А нема ко да ради. Фијаско. Још ће пола народа побјећи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шејтан

02.11.2022 08:13

Преседан са непоштеним изборима као незапаамћеним у свијету се прво десио у Америца када су демократе побиједиле Доналда Трумпа..Поштене и честите демократе су навукле милионе гласова путем поште.За Бајдена су гласали и Тутанкамон и Јулие Цезар ..Тако и у Реп Српској и фбих.У фбих Жељку Комшићу дали своје повјерење Хрвати који су одавно под земљом..Е мој Жељо није ни теби лаХко

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

02.11.2022 08:35

Аууу, још од 98

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

02.11.2022 10:39

Иванићу, доста је и тебе било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

02.11.2022 10:40

Ти прицас несто....па ти си унистио све за свога мандата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

02.11.2022 21:04

Дај не серите више, јадно је да наводна професорка назива олошом људе које је већина народа подржала значи да она јадница и тај народ назива олошем, умјесто да поднесу оставку та шака јада се поносно шепури а разлога за шепурење немају

ОДГОВОРИТЕ