Моззарт упутио вриједну донацију Пољопривредном факултету у Бањалуци

Компанија Моззарт свакодневно, кроз бројне донације и спонзорства, пружа подршку свим сегментима друштва. До сада су подржали и бројне образовне установе, а овај пут донација је стигла на адресу Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци.

Република Српска 01.11.2022 | 18:23
Моззарт упутио вриједну донацију Пољопривредном факултету у Бањалуци

На иницијативу студента докторских студија, уз подршку руководства овог факултета, обратили су се компанији Моззарт за донацију уређаја флуорометар, а позитиван одговор их је одушевио. 

-Ја сам био иницијатор набавке овог уређаја, професор је то поздравио као добру идеју, а добио сам и писма препоруке. Тада смо упутили молбу за донацију и веома смо захвални што нам је компанија Моззарт изашла у сусрет- каже Радош Зеленбабић, студент докторских студија Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци. 

Донирани уређај прво ће користити Радош за потребе свог научно- истраживачког рада у оквиру израде докторске тезе. Флуорометар ће му служити за испитивање хербицида чији се механизам заснива на инхибицији фотосинтезе и то при мјерењу садржаја хлорофила у биљкама и фотосинтетски активне радијације. Уређај ће бити од велике користи Факултету и студентима који ће моћи да га користе- како на вјежбама, тако и у практичној настави на терену. 

Циљ је да им уређај помогне при откривању ефеката хербицида који се не могу уочити голим оком ради евентуалне могућности смањивања или утврђивања минималних ефективних доза. Све то раде како би спријечили контаминације околине или нежељене ефекте које хербициди могу изазвати.

Жеља им је да пронађу начин да се номинална доза хербицида смањи или замијени другом супстанцом, која нема карактер хербицида, а да се задржи потребна ефикасност. Тиме би постигли еколошку и економску корист.   

Пољопривредни факултет је веома добро опремљен, има велики број лабораторија са квалитетном научном опремом. Овај уређај ће користити у лабораторији за аналитику и екотоксикологију пестицида и хербологију и њиме су додатно опремили кабинет, што представницима Факултета много значи.

-Овом приликом бих се захвалио компанији Моззарт што нам је изашла у сусрет и омогућила набавку уређаја који је за нас велики дар и који ће нам много значити, не само израду доктората колеге Радоша, већ и за редовну научно-истраживачку активност и друге радове студената.

Могућности овог уређаја заиста су велике, а, ако истраживач има идеја, онда флуорометар може да искористи на бројне начине- каже проф. др Синиша Митрић са Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци. 

(ПР)

Коментари / 0

Оставите коментар