Ово су изуми НАСА које данас користимо готово свакодневно!

Иако је првобитна сврха ових изума била у сврхе летилица, неке од ових предмета данас често користимо готово па свакодневно у свом животу, не знајући да је њихов идејни творац америчка свемирска агенција НАСА.

Занимљивости 01.11.2022 | 16:36
Ово су изуми НАСА које данас користимо готово свакодневно!

Меморијска пена

НАСА инжењери правили су материјал за седишта у летилицама које ће абсорбовати турбуленције и штитити астронауте током снажин узлетања и слетања. Чарлс Јост, инжењер, осмислио је пену која се спорије враћа у првобитну форму након притиска. Данас, ова меморијска пена користи се за све, од облагања кацига, до пуњења душека и јастука.

Лаптопови

Портабл компјутери, без каблова и додатне опреме заправно су продукт НАСА научника. СПОЦ- портабл компјутер налик данашњем лаптопу осмислили су у НАСА, а касније, прилагођени су цивилној употријеби.

Ручни усисивач

Једно од најважнијих задатака астронаута приликом слетања на Месец било је да прикупи узроке земљишта овог сателита. За бушење површине потребна је снажна машина, довољно компактна да путује са њима у свемир. Управо зато, НАСА је, у сарадњи са Блацк & Децкер осмислила мали, преносни усисивач на батерије. Сличан данас користимо за прашину и усисавање мрвица са стола.

Сочива отпорна на огреботине

Давне 1972. године, Управа за храну и лекове (ФДА) донела је пропис да наочаре морају бити отпорне на оштећења, што значи да не смеју бити од стакла. НАСА је изумела абразивно отпоран слој који штити визир астронаутских кацига и остале опреме. Фостер- Грант је 1983. купила лиценцу и данас, скоро све наочаре, како за вид, тако и за сунце, имају оваква пластична сочива.

Инфрацрвени термометри

Иста технологија која се користи за мерење врелине на планетама и звездама коришћена је да се направи инфрацрвени термометар који је убрзо заменио термометре са живом.

Водени пиштољ

НАСА научник Лони Џонсон тражио је начин како да направи пумпу која ће уместо гаса бити напуњена водом. Тако је осмислио водени пиштољ током раних осамдесетих година прошлог века. Уређај је досад зарадио милијарду долара.

УВ наочаре

Током осамдесетих година 20. века, НАСА лабораторија добила је задатак да нађе начин да заштити очи астронаута. Открићем штетних утицаја УВ зрака, направљене су и наочаре са филмом који штити од овог зрачења.

Филтери за воду

НАСА је створил посебне филтере за воду 1970-их како би астронаути имали чисту воду у свемиру. У сарадњи са фирмом Умпqуа Ресеарцх Цомпанy у Орегону, НАСА је израдила филтере који користе јод за чишћење залиха воде из шатлова. Технологија, названа Мицробиал Цхецк Валве, добила је замах у прочишћавању воде за градска водоводна постројења. Утрла је пут за осмишљавање других начина за филтрирање ресурса за људску потрошњу.

Дохрана за бебе

Формула за бебе настала је током експеримената НАСА научника да одрже живот током дугих мисија на Марс. Они су открили природан извор омега 3 масних киселина које се налазе у мајчином млијеку и играју кључну улогу у исхрани новорођенчади.

Инсулинске пумпе

Екстерне инсулинске пумпе, које прате ниво шећера у крви и шаљу сигнале да се отпусти инсулин у тијело базиране су на НАСА истраживању које је примарно за циљ имало да се издалека прати здравтсвено стање астронаута.

NASA - 3НАСА - 3(Фото: Геттy Имагес)

ГСП

Сателитска навигација ГСП има тачност од 5 центиметара. Деведесетих година прошлог вијека, научници из НАСА су осмислили ову навигацију, коју данас користимо на компјутерима, смартфонима…

Рефлектирајуц́а ћебад

НАСА је такође измислила и рефлектирајуц́а ц́ебад за хитне случајеве, као што су они који реагују у хитним случајевима омотавају особе које су преживеле саобрац́ајну несрец́у и слично које се још називају и “свемирска ц́ебад“. То је зато што је рефлектујуц́и метални материјал од којег су направљени измислила НАСА да помогне у заштити и изолацији опреме, па чак и читавих делова свемирских станица. Постоји разлог зашто је изглед сјајне металне фолије неодвојив од свемирског програма.

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар