Промоција књиге "Ко смо ми?" Гордане Ђукић

У Српцу је промовисана књига „Ко смо ми?“ у којој је ауторка Гордана Ђукић на 144 странице саткала занимљиве приче о сродницима, угледним породицама, које су у протекла два вијека дале посебан печат настајању и развоју србачког краја.

Република Српска 30.10.2022 | 10:59
Промоција књиге "Ко смо ми?" Гордане Ђукић

Горгана каже да је породица Сладић, из које она потиче, дошла у србачки крај из Лике. Прадјед је погинуо у буни 1858. године, а дјед у Првом свјетском рату. Отац је, захваљујући срећним околностима, преживио Други свјетски рат.

„Књига је обухватила све што је занимљиво о животу мојих предака од 1875. Године, од босанско-херцеговачких устанака, Првог и Другог свјетског рата, социјализма, комунизма до данашњеих дана“, каже Гордана.

Она додаје да јој је основни циљ био да своје претке задржи у трајном сјећању садашњих и будућих потомака.

О новој књизи Горсдане Ђукић, веома надахнуто и с пуно поштовања говорили су књижевници Бранка Санчанин и Жарко Шарић.

„Мемоарска проза је нешто посебно за људе који се баве писањем или имају порив да размишљају о освојим прецима и времену у коме су живјели, а Горданини јунаци су били угледни људи тога доба и велика инспирација за писање“, казала је Санчанин.

„Читајући ову књигу схватио сам да је ипак ријеч о добијеном књижевном дјелу. Њен родослов прате приче, фотографије и документи који описују не само породичну биографију, већ и биографију једног простора“, нагласио је књижевник Шарић.

Књига Гордане Ђукић даје одговор на питање „Ко смо ми?“, што је изазвало велико интересовање љубитеља писане ријечи у Српцу. Ауторка је, мада у позним годинама, скренула пажњу на склоност писању, са претхоодне двије књиге – „Небо пуно бисера“ и „Из дневника једног професора“.

(БН/С. К.) Фото: С. К.)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Шејтан

30.10.2022 11:46

Свако би требао да води рачуна о свом породичном стаблу ,па да се зна,ако се знају путеви њихових предака,занати и остало.Јер ,можда то стигне и наследнике..Све се врти у круг..Момак и не зна да је исти и ликом и душом са неким својим прадавним предаком.Или неким у крвном сродству .У истини сви људи на пленети су у крвном сродству и док год постоје један човјек и једна жена постоје и сви људи,и они умрли ...Човјек није настао ни од једног од мајмуна за које се зна..Човјек јесте склон еволуцији али предаци човјека су били бића за себе.Нису били мајмуни .А сад човјек еволуира у мајмуна и брука га..Не купају се ,не брију лица,голих гузица по граду..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни сејтане

30.10.2022 12:15

Ала се ти налупета. Мора да си пресаугао с ракијом.

Name

Аууу Шејтане

30.10.2022 13:44

Попити терапију обавезно,не прескакати!

Name

абц

30.10.2022 15:37

Дочекао Србац да има десетак књижевника. Сви су они живјели у бившој Југославији, али нико не написа тада ни слово?! Како се почеше "торови" смањивати, ја сада живим у мјесту у којем, гле чуда познајем толико књижевника, угледних директора, па чак и министра финансија?! Говори ли нам то нешто? А Србац, мјесто без будућности...

ОДГОВОРИТЕ