Триван: Службени гласник заслужио награду Сајма књига

Службени гласник је за девет месеци пословања ове године за двадесет пута повећао добит од предвиђене, рекла је Триван.

Србија 28.10.2022 | 21:26
Триван: Службени гласник заслужио награду Сајма књига

Директорка Службеног гласника Јелена Триван изјавила је данас да је та издавачка кућа заслужено добила награду Београдског сајма књига, да се налазе међу јавним предузећима која послују с добитком и да ће наставити са објављивањем капиталних дела.

Триван је рекла да је сајамска Награда за издавачки подухват године за десет књига „Сабраних дела Станислав Кракова“ заслужена јер се радило о великом издавачком подухвату. Пројекат је остварен са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“.

– Краков је био забрањен од Другог светског рата имајући у виду да је објавио књигу ‘Пламен четништва’, био је у изгнанству и осуђен је као народни непријатељ. Ми смо три године истраживали његов књижевни опус, сабрали његова дела и за то добили заслужена у награду – рекла је Триван.

Према њеним речима, Службени гласник је „за девет месеци пословања ове године за двадесет пута повећао добит од предвиђене“.

– Ми нисмо буџетски корисник, већ јавно предузеће које само ствара свој новац и улаже у културу. У тренутку кад су готово сва јавна предузећа у минусу, ми бележимо невероватан резултат. За државу, у смислу културолошком и финасијском, ми смо осветлали образ – истакла је Триван.

Подсетивши да је на Сајму књига Службени гласник присутан поред дела Кракова и са „Сабраним делима Франца Кафке“, „Прозним делима српских научника“ и другима, Триван је истакла да та кућа улаже „невероватне напоре у дела за које се други не усуђују, него иду на чисто комерицијалну ноту“.

– Настављамо да улажемо у капитална дела наша сопствена средства, као дуг који враћамо нашем народу и књижевности – навела је Триван.

Упитана за утисак о Сајму књига после двогодишње пандемијске паузе, Триван је рекла да се види да су „људи били жељни сајма“.

– У недељу кад је био отворен био је пун дан. Људи из региона долазе а ми заборављамо да је ово највећи сајам после франкфуртског, и да се не само српска јавност, него и регионална, ужелела Београдског сајма – рекла је Триван.

(Објектив/ фото: Принтсцреен)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цастле

28.10.2022 21:35

Сајам је фантастичан. Препоручујем посјетите Вулкан.

ОДГОВОРИТЕ