Гледаћемо да напредујемо према ЕУ што брже

Председник Александар Вучић рекао је данас да је Извештај Европске комисије о напретку Србије реалан и у највећем делу тачан, а да се Србија усаглашава са визном политиком и да ће гледати да се усагласи и по осталим питањима како би могла што брже да напредује према ЕУ.

Србија 28.10.2022 | 17:48
Гледаћемо да напредујемо према ЕУ што брже

Он је рекао да ће нова министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и Влада Србије имати велики посао да ураде до децембра и да, како је рекао, "покушамо да убедимо ЕУ да смо заслужили још неко отварање кластера", али да није сигуран да ће то да се деси.

Вучић је одговарајући на питања новинара, након што је са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен обишао радове на изградњи гасног интерконектора Србија - Бугарска у близини Нишке Бање, рекао да је Србија отворила 22 од 35 поглавља, а затворила привремено два.

"Што се тиче самог извештаја ЕК он је био реалан, рационалан, у највећем делу тачан, чак и из нашег угла, немам реч да кажем по том питању и то сам већ рекао јавности у Србији. Дакле, да ли је Србија земља која није увела санкције Русији? Тачно је. Нити имам шта да се жалим, нити да кукам и говорим да је нешто неправедно према нашој земљи. Све што је написано, тачно је", рекао је Вучић.

Додао је да је тачно и то да има проблема у дијалогу са Приштином за шта, истакао је, Србија ни 0,1 одсто није одговорна.

"Али, ја то нити коме могу да објасним нити ће ко да ме слуша зато што су наше и почетне и крајње позиције различите, бар са 22 земље ЕУ и ту долазимо до оног првог проблема, а то је да када овде говорите о територијалном интегритету у Србији онда то људи посматрају на много другачији начин због свега кроз шта смо прошли са КиМ", рекао је Вучић.

Председник је истакао да Србија и данас поштује територијални интегритет Украјине.

"То никада није довођено у питање, само се понекад питамо зашто није увек поштован интегритет Србије, али различите су то данас оцене", рекао је Вучић и додао:

"У сваком случају, разумели смо поруку председнице ЕК. Усаглашавамо се са визном политиком, гледаћемо по свим осталим питањима како што брже можемо да напредујемо према ЕУ, а ја мислим да ово што ради председница Фон дер Лајен је велики и важан сигнал за грађане Србије".

Иначе, на питање од чега зависи будућност Србије у ЕУ - да ли искључиво од политичких питања пре свега због односа са Русијом и решења са Приштином или и од реформи и усклађивања става чланица о проширењу, председница ЕК је одговорила да се процес проширења заснива на заслугама и да је то у рукама земље која жели да се придружи ЕУ, али и да је важно ускладити се са спољном и безбедносном политиком ЕУ зато што то "иде руку под руку".

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ауу

28.10.2022 16:19

Које лази корумпираним Европа и Европски закони не одговарају само њ8хови партијски лудилооо народ оде сам у Европууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха

29.10.2022 06:27

Срби никад не ЕУ И НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

29.10.2022 09:01

ЕУ даде 160 милиона Евра, шта су нам то Руси дали? Кажу неки, продају нам јефтинији гас. Да али продају, што нам за почетак не дају гас вриједности 160 милиона за џаба. Волимо више попуст од Руса, него џабану од запада. Инфантилно. Западу окрећемо леђа и опет нас помажу. Видјећемо како ћемо проћи, ако први пут окренемо леђа Русима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балкане мој

29.10.2022 09:01

Теско народу.Ко зна,мозда је и добро сто нам се брисе историја.Неки не заслузују ни да заврсе у њој.

ОДГОВОРИТЕ