Кина обец́ава да ц́е се посветити климатским променама

Министарство екологије и животне средине Кине објавило је „Кинески прописи и акције за решавање климатских промена за 2022. годину” на конференцији за новинаре у четвртак.

Свијет 28.10.2022 | 09:00
Кина обец́ава да ц́е се посветити климатским променама

Документ покрива пет области: ново ангажовање Кине у решавању климатских промена, мере за ублажавање климатских промена, како да се прилагодити климатским променама, унапређење система политике и подршке, и активно учешц́е у глобалном управљању климатским променама.

''Кина је одувек придавала велики значај решавању климатских промена и постигла је позитиван напредак, при чему је емисија ЦО2 по јединици БДП-а значајно опала и преокренула брзи раст емисије ЦО2'', наведено је на конференцији.

Ли Гао, директор Одељења за климатске промене, рекао је да је, према прелиминарним прорачунима, кинеска емисија ЦО2 по јединици БДП-а у 2021. години опала за 50,8 одсто у односу на 2005. годину, а да је удео нефосилне енергије у потрошњи енергије достигао 16,6 одсто.

„Успешно смо покренули највец́е светско тржиште за трговање емисијама угљеника које покрива емисије гасова стаклене баште, што је веома импресивно достигнуц́е“, рекао је Ли.

Стручњак је објаснио да се Кина озбиљно бави  климатским променама, али да сложени климатски услови у Кини и свеукупно крхко еколошко окружење је чине рањивом на штетне ефекте климатских промена, а и екстремне временске прилике биле су честе у неким деловима Кине овог лета.

Ли је рекао да ц́е Кина унапредити прац́ење климатских промена и рано упозоравање и управљање ризиком, ојачати мрежу за посматрање климатских промена и процену ризика.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Илија цворовиц

28.10.2022 12:57

Сто се мање посветите,то боље за становнике ове планете...

ОДГОВОРИТЕ