Додик свједок одбране бившем премијеру Српске

Остатак дуга који је остао од кредита који је преко ИРБ-а РС одобрен "Енерголинији", биће регулисан, рекао је у бањалучком Окружном суду Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, који је био свједок одбране Александра Џомбића, бившег премијера Републике Српске.

Република Српска 27.10.2022 | 12:17
Додик свједок одбране бившем премијеру Српске

Џомбић је оптужен за злоупотребу положаја при додјели 19.4 милиона КМ кредита преко ИРБ-а РС зворничкој фирми "Енерголинија" иако је знао да је корисник кредитно неспособан и да неће моћи да враћа кредитна средства.

Додик је и након свједочења испред Суда поновио да је увјерен да ће остатак кредита бити враћен.

"Ја сам и у Суду рекао да је било људи који су спреми да врате тај кредит, а да они кроз стечајни поступак остваре нека права, што значи да тај новац није изгубљен. Потпуно сам сигуран да тај новац неће бити изгубљен, као ни да није било малверзација у вријеме када је тај кредит одобраван", рекао је Додик.

Како је навео, садашњи пословни амбијент у том предузећу потпуно је различит од оног у то вријеме.

"Данашњи амбијент рада 'Бирча' говори да је то улагање  и напор који смо учинили било исправно. Оно је данас једно од најбољих предузећа без обзира што ради под условима стечаја", рекао је Додик.

Како тврди, вјерује да ће се стечајни поступак брзо завршити.

"Кад радите под стечајним условима, немате подршку банака, за многе операције и све је из текућег пословања и неке раније подршке коју смо обезбјеђивали да би то само живјело", рекао је Додик, додајући да ће предузеће опстати и наставити да ради.

Такође је навео да Литванци нису добро поступали са ресурсима предузећа и да је било информација о ненамјеском трошењу средстава, а на питање да ли ће они за то кривично одговарати, одговорио је да је то "ствар џавних органа".

"Када смо видјели да то не функционише, одлучили смо да уђемо у 'Бирач' и да преузмемо управљања, са намјером да се кроз стечај рашчисте односи и то смо урадили", рекао је Додик.

Навео је да нико није могао знати да ли ће неко злоупотријебити кредит.

"Нико није луд да неком да кредит, а да он то злоупотријеби. Није наше да се бавимо  тиме, то раде котролни органи, јер они су утврдили да је тако нешто учињено. Након тога ми смо предузели све ове мјере. Очигледно је да су намјере Литванаца управљањем 'Бирчем' били спекулативне зато смо и интевенисали  са одлукама које смо донијели", рекао је Додик.

Додик је у свом свједочењу у Суду истакао да групација "Бирач" и "Алумина" имају огроман значај за ту регију и цијелу Српску и најзначајни су приведни колектив.

Говорећи о спорном кредиту Додик је рекао да је то урађено да се ријеши проблем "Енерголиније",  а све је чињено да се спаси привредни колектив и радна мјеста, иначе би то предузеће било ликвидирано.

Подсјетио је да је предузеће некад било девастирано и услиједиле су мјере да се очува привредни комплекс.

"Купили су га Литванци којима су дате бројне привелегије како би се то очувало", рекао је Додик.

Додик је на питање републичког тужиоца Раденка Јанковића потврдио да зна да је кредит одобрен "Енерголинији", али да му није познато да ли је прво био одбијен захтјев.

У суду је свједочио и Радислав Стојановић, бивши руководилац синдиката у "Алумини", који је казао да је кредит био једино рјешење да се спаси производња и да се то није урадило "Алумина" би се угасила и "настао би хаос".

Навео је да је "Енерголинија" била "срце фабрике"  и  снабдијевала цијели систем, а да је стала, све би стало.

Истакао је да је у то вријеме цијена гаса била три пута већа и преласком на угаљ појефтинила је производња и то најмање за 50 одсто.

"Та година била је пресудна. Једина алтернатива је био прелазак на угаљ", рекао је Стојановић.

Истакао је да је за комплекс "Алумине" било везано око 5.000 радника и да је она стала они и њихове породице би остали без примања, а била би угрожена егзистенција око 15 до 20 хиљада људи.

Стојановић је на питање тужиоца рекао да вјерује да је већи дио одобреног кредита намјенски утрошен, те да му није познато колико је дуг са каматама остао иза "Енерголиније".

На данашњем рочишту због болести није се појавила Жељка Цвијановић, предсједник Републике Српске, која је, такође, требало да свједочи у Џомбићеву одбрану.

(Независне  ФОТО: МИОМИР ЈАКОВЉЕВИЋ/РИНГИЕР)

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

Изадје

27.10.2022 10:22

Изадје ли Дзомбиц из гепека и пада ли јос слуцајно низ степенице,пита друг?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комплекс

27.10.2022 14:47

Пада твојој бивсој под кољена. Луда за њим као и он за њом. И ста би ти сада? Одговарам за друга ?

Name

Бушач

27.10.2022 10:27

Прелијепа слика видјети га исфураног са руком у џепу у судници. Нека се навикава ,неће излазити дуго из Суда ускоро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конкретно

27.10.2022 10:29

На суду се одговара на постављена питања о кривицном дјелу а не дрзе политицки говори. Ста би било кад би било није ствар суда. Суд треба да утврди да ли је прекрсен закон и ко је то уцинио. Њихових лази и обмана је свима доста. Све сто покраду су урадили због бриге о народу и радницима. Гаде ми се. Доле секта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дурдубак

27.10.2022 10:30

Лопов брани лоповау лоповском суду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

27.10.2022 10:50

Па њега је требало ухапсити, он је са њима и тако само што је све корумпиран па неће нико да покрене поступак.

Name

??

27.10.2022 10:52

ХОЦЕ ЛИ ДОДИК СВЈЕДОЦИТИ И ОНИМА ЦИЈЕ СУ ФИРМЕ И ВЛАСТИТЕ КУЦЕ ОТИСЛЕ ЗБОГ КРЕДИТА И НАМЕТА КОЈЕ ЈЕ ВЛАСТ НАМЕТАЛА НЕ МИСЛЕЦИ О РАДНИЦИМА КОЈИ СУ РАДИЛИ И ОСТАЛИ БЕЗ ИЦЕГА И ОНИ И ЊХОВИ ПОСЛОДАВЦИ. БОГ ЦЕ ВАС ПИТАТИ ЗА МНОГО СТА

Name

Дон Кихот

27.10.2022 10:52

Ови левати одговарају за сићу а та мрцина Миле покрао буџетске милијарде и сад он свједочи.Санадер мала маца и гули робију.

Name

Владимир

27.10.2022 11:14

Састала се мафија и бране један другог Додик казе даце тај новац бити врацен садце опет све да поскупи да би могао са грбаце народа да огули те паре и намири овом олосу који је заједно са Додиком те паре макео и украо,,јојјј закуну имали те ,дали има правде за лопове.

Name

Дане

27.10.2022 11:22

Гдје си то напао из овога. Ово ми изгледа као добро објашњење. Кредит и приватне банке дају и опета се деси да ономе што су дали кредит не може да враћа. А приватне банке имају јако добар менаџмент ризика.

Name

ЛопоОв

27.10.2022 11:34

ЛоОпова увек посјети !!

Name

ре

27.10.2022 11:57

Нема у РС поред вође криминала реалног и правог суђења, док бурлини криминалци се не престану шетати и шепурити као богови у РС.

Name

Борац

27.10.2022 12:02

Како се лопови окупљају на једном мјесту. Свако се свакога боји,да не проговори.

Name

Боки

27.10.2022 10:32

Лопов лопова брани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРОМ

27.10.2022 18:57

Јес јес скупљају се ЛОПОВИ на једно место као Мухе на Говно колико је ододик ставио у свој буделар од тих Милиона

Name

МИЛОРАД

27.10.2022 10:40

КУЛТУРА НА ЈАКО ВИСОКОМ, ЗАВИДНОМ НИВОУ, ДОК СТОЈИ ПРЕД ЧЛАНОВИМА СУДСКОГ ВИЈЕЋА, ВРЛИ ГОСПОДИН ДРЖИ РУКУ У ЏЕПУ И ИГРА БИЛИЈАРА, САМО ШТО ИМ НЕ КАЖЕ : КО ВАС.ЕБЕ", КОЈА ЈЕ ТО СИРОВИНА И ПРИМИТИВАЦ, ТО ДА БУДЕ ПРЕДСЈЕДНИК РС, КАКАВ НАРОД, ТАКАВ И ПРЕДСЈЕДНИК, НАЖАЛОСТ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.10.2022 10:43

Александар Дзомбиц је лидер у финансијском сектору велика вецина људи из економске области це то потврдити. Велика стета за градјане РС је сто висе није министар финансија или премијер, доласком Зељке Цвијановиц и Раована Висковица стандард градјана у РС биљези све веци пад и потоп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.10.2022 12:20

Није ни Зора будала!Сви они знају одлицно радити да хоце ,односно да су постављени да раде ,а не да ....,,,,,,,,изврсавају зеље и наредјења!!!!Имамо јос увјек доста псметнох сколованих људи ,умјесто да селектујемо најбоље и да у свијет по задатку саљемо нсјбоље ,види насих представнистава и дипломатије и јада, Само млатимо политику и пропадамо!!!!

Name

Србо

27.10.2022 10:45

Кредит није враћен и нема малверзација и има људи кои би те паре вратили , овом је још пијаца у памети .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кројачица

27.10.2022 10:51

На данашњем рочишту због болести није се појавила Жељка Цвијановић, предсједник Републике Српске, која је, такође, требало да свједочи у Џомбићеву одбрану. Није стигла набубати шта ће рећи. Није стигао Миле да јој напише шта ће рећи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Млађи референт

27.10.2022 10:51

Српски барон Минхаузен свједок. Отвори се земљо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

27.10.2022 10:52

Ха,ха,ха,чизмица данас болесна а прексиноц није била?Ово је страсно,они се буквално спрдају са овим народом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.10.2022 12:25

Нека се дпрдају!!!Народ то заслузује!!!Ајд дје тај паметни народ!!!Ко овца сета,сто сета!!!Дје та опозиција и дје тај квалитетни кадар код ње да се ставом и пyмецу одупре!!!Спало на једног два цовјрка!!!Мирамо птопасти !!!!

Name

Маја

27.10.2022 10:57

Браћа по лоповлука..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

27.10.2022 10:58

Лопужа свједочи лопужи само у овој одрон држави могуће?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

27.10.2022 11:11

Е такав треба бити један предсједник републике Цовек све зна и ста је било и како је било и како це бити Све зна као да је он био премијер а не Дзомбиц Вјероватно је због тога свега и позван да свједоци и ако он нема никакве везе са свим тим

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

27.10.2022 11:12

Колико ли си ти , бандиту , омастио бркове у том Бирчу . Који циркус мајко мила , кадија те тужи , кадија ти суди и никада нико ни за шта није крив , а све уништено , отето и опљачкано , а зна се и гдје је богатство завршило , у чијим рукама и све ок. Па имаш ли , бандиту имало људскости и образа , сваки дан афера за афером и у све ти укључен и опет се свим силама бориш да задржиш власт , односно да задржиш опљачкано . Чуј , пејина унука болесна , када треба доћи у суд , а прије два дана блебетала на циркусу , заједно са Змајем од Шипова на тамо неком тобоже митингу . Да има и П од правне државе на хиљаде би вас давно било иза решетака . Нема спаса за ово друштво и народ , све док се не уведе закон за крађу као у Ирану , па би се јако тешко неко усудио да отима и краде , а милијарде су у питању и ником ништа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворницанин

27.10.2022 11:16

На данасњем роцисту није се појавила Зељка Цвијановиц због болести прије 2 дана била на протесту мора да је и њој др Дјукин дала боловање

ОДГОВОРИТЕ
Name

&&&&

27.10.2022 11:22

Миле. Бисерки зар вас није срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

27.10.2022 11:27

Некултурна сподоба, свједоци са руком у дзепу ццццццц....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.10.2022 12:56

Па кад је могао у цркви дрзати руке у дзеповима сто не би и у суду . Дрзи се оне народне " Отисао је он из села (?) али село из њега никада ." То је ипак ствар лицне (не)културе.

Name

Једноставно.

27.10.2022 11:43

Требали су само замјенити мјеста .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

27.10.2022 11:45

Да лажов сведочи на суду у корист било кога како му суд може веровати.Кад поштен човек сведочи то је нормално.Мислим да су они хтјели неком помоци дајући кредит без гаранција као што се Павловић случајно нашао ту кад су Милокраду требале паре за вилу да му помогне на лијепу ријеч без гаранција а овај му то поштено вратио годину дана касније дижуци кредит у његовој банци и не дајући ништа за узврат.У ту причу не вјерују ни дјеца у вртићу па неби ни судије требале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свје

27.10.2022 12:02

Свједок при вјенцању се такодјер казе кум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бацко

27.10.2022 12:13

Неце пропасти ко ни БАНКА СРПСКЕ БОБАР БАНКА МЉЕКАРА БАЊАЛУКА ФАРМЛЕНД ИТД ИТД... јос Електропривреда Алумина и Љубија онда гаси свјетло мотај каблове онда да видим оне сто га бране и куну се у њега Ко це инда бити крив

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадна мајко

27.10.2022 12:22

Миле Додиг највећи истребљивач под заклетвом даје исказ на суду.Треба вјеровати прецједнику да не лаже.Ха ха је ли га судија на почетку упозорио да мора говорити истину?!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

27.10.2022 12:23

Људи бозији мафијаска дрзава мафијаси владају у њиј.Дзомбица морају да ко фол бране кад су паре код Доде и уцитељице енгкеског. Морала је мафија удомити своју ненормалну дјецу проблематицну да увале у дрзавне јасле. Бозе спаси нас од ивих немирални људи морамо се бириту ми постени од ових мафијаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

27.10.2022 12:26

Врана врани очи не вади Само полако Богу се не жури

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

27.10.2022 12:31

Волио би да дочекам и тај дан да Додик бар једном каже да је неко од његових блиски сарадника погрјешио а камоли да каже да је крив , кад неко баш пуно забрља онга само смакне из јавности на неко мање видљиво мјесто, Чађо, Шкрбић, Глухаковић, Вујнић, Ковачевић или му да амбасадорско мјесто а неки се одричу држављанства по наговору .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милокрад

27.10.2022 12:36

Гдје год се муља, ту је и његово име. Заштитник РС, ал мало сутра…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вида

27.10.2022 12:43

Гдје ти је култура кримосу није то твоја судница

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фићо

27.10.2022 13:32

Опозиционари на апаратима! Живио нам нас предсједник Републике Српске Милорад Додик! ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.10.2022 07:24

Вас предсједник је водја мафијаске организације, хрватски слуга у БиХ, поклоник Сотоне, промотер криминала и корупције, цовјек који врси пузајуци геноцид над Српским народом.

Name

Криминалци зза криминалца

27.10.2022 13:39

Заједно су они дијелили плијен како сви који су судјеловали у плаћки ИРБРС СУ СВЈЕДОЦИ ЛОПОВУ . КАКАВ ЈЕ ТО СУД И ТУЖИЛАШТВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахахахахахаха

27.10.2022 14:34

Зар лијевчани могу бити свједоци на суду .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.10.2022 15:26

Казу "дјет је у Лијевцу цојек"!!!Ни дрва ни људи!!!

Name

Цуга

27.10.2022 14:51

Па погледајте људи Дидиково понасање као свједока.Ставио истафлер руку у дзеп и прица са судијом.Ово нема ни у камемом добу,а јамоли у Зимбабвеу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

27.10.2022 15:21

Реци бурло ко је наручио убиство Славише Крунића и ко је прикрио да је Чађо убио Николу Ђуровића јебем ти фамилију .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Главни мафијас

27.10.2022 19:47

и највеци лазљивац свједоци???

ОДГОВОРИТЕ