Функција премијера се претворила у ноћну мору

Иако се очекивало како ће одласком Бориса Џонсона те доласком Лиз Трусс на мјесто премијерке Велика Британија ући у "мирнију луку", чини се како ову државу тек очекују турбулентна времена, нарочито након одлуке да Трусс поднесе оставку на премијерску функцију.

Свијет 20.10.2022 | 22:00
Функција премијера се претворила у ноћну мору

Од доласка на функцију премијерке у септембру, Лиз Трусс се суочила с низом проблема који су се односили како на вањскополитичку сферу и рат у Украјини, тако и на унутрашње проблеме који се тичу енергетике, финансија, а нарочито стопе инфлације.

Доласком новог министра финансија Кwасија Кwартенга, Трусс је покушала "продрмати" британску економију те је, у договору с Кwартенгом, изнијела економски план који је укључивао и низ одлука које се односе на порески систем.

"Трусс се обавезала да ће смањити порезе, посебно за корпорације и оне који највише зарађују у земљи што ће, како је рекла, помоћи да се Велика Британија претвори у економију високог раста", пише магазин Тиме.

Међутим, умјесто тога, Трусс је успјела проузроковати финансијски земљотрес на тржишту,. Смањење пореза смањило је вриједност фунте, а реаговао је и Међународни монетарни фонд који је навео како су потези Трусс непромишљени.

"Премијерка је најавила највећи пакет смањења пореза у посљедњих 50 година. Чини се да јој је план позајмљивати велике суме новца по све већим стопама, ставити државни дуг на неодрживу стазу раста те се надати да ћемо почети биљежити економски раст. Ово је изузетно драматична промјена у смјеру креирања економске политике", навели су британски аналитичари.

Због хаоса на тржишту, Трусс је морала реаговати те је министар финансија Кwартенг смијењен с функције док је на његово мјесто стигао Јеремy Хунт, особа која је представљена као човјек који би требао спасити Лиз Трусс од потпуне политичке пропасти.

(Агенције  Фото:АФП)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

БЈВ

20.10.2022 20:28

Драго ми је кад видим да постоје смене људи који нису струцни да раде посао којег су се прихватили и да се на тај нацин мозе несто променити. Постоје и људи карактерни, који су свесни својих могуцности, знања и ако погресе, у стању су да буду људи и да признају греске и дају отказ. Ови механизми постоје свугде у свету, тј. у вецем делу нормалних дрзава. У насој це бити само ако нам на власт додју Јелена и паметни, карактерни људи попут ње, као сто су Петровиц, Станивуковиц, Бореновиц, Вукан и веци део опозиције... У супротном прогутаце нас Додиково лудило, његова похлепа, необразовање и нељудскост, који су у њему и у вецем делу његових обозаваоца... Уздам се у промене!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гтдрмр

20.10.2022 23:09

Ајд не свирај к....

Name

ре

21.10.2022 06:33

Све набројане води кући,ако су ти добри.Мени нису и не уваљуј их само зато што ти тако мислиш.

Name

Фуј

21.10.2022 06:37

Сачекај мало, па зар они нису били на васти у прошлом сазиву Савјета министара. Мектћ, Шаровић и Црнадак су били министри а садашња опозиција је имала власт у Паралменту БиХ. И код нас је власт промјењива али нешто не видимо резултатие или да је било другачије. Сви су они исти, само се боре за фотеље и моћ. А ти и такви ботови са обје стране сте они који их доводе на власт и ту их одржавају.

Name

ре

21.10.2022 06:57

Енглези би требали кандидовати Висковица,он не би одступио ни кад би га лордови за диплому вукли!!!!Или Петра Дјокица, он је тамо у Лондону студиро!!!Ма боље ипак Висковиц ,он је на последњем тв наступу демонстриро да зна ста је новац !Казе,новац мјења облик "новац крузи "спознао је премијер и подуцава нацију са задовољним осмјехом!!!Која је све интелектуална елита запосјела Владу стј !Додусе , ниста гори нисмо ,у том погледу ,од сусједа тј бивсих република сфрј!

Name

@Фуј

21.10.2022 08:08

После твоје тврдње да је власт код нас промјењива, јасно је да ниси бас најителигентнија особа. Али ипак не могу да не примјетим да сви ти људи које си набројао нису ни Јелена ни Вукановиц. А морам напоменути, иако мозе изгледати да браним набројане, да док су они били власт јесу крали али су нам бар институције функционисале. Нико, цак ни они који су нас покрали до коске послије рата, није овако унистио све око себе и нас док се Милорад није појавио са својим сектасима. Само будала не разумије да сви људи нису исти, али будалама је узалуд било ста објасњавати.

Name

ре @Фуј

21.10.2022 10:51

Не ,будалама треба свакодневно објасњавати и утврдјивати и потврдјивати да то сто раде је будаласање!!Јер лоповска секта је ваздигла будале ,дајуци им саке опљацканог новц ,пустила је будале да насрцу на нормални народ и кроје и мјењају опсте мисљење !Будале мисле да је све сто је криминал ,фалсфикат,све сто је просто је уствари добро за Српски народ и да је то цак патриотизам!!То јест добро само за Секту снсд ,која форсира будаласање ,док обавља стравицне послове униставања економије ,образовања ,правосудја ,здравства!!!И онда јос казу ,да су они Устав и дрзава ,а мислеци народ непријатељ!

Name

Сими

21.10.2022 00:38

Дуго је И трајала. ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

имре

21.10.2022 00:44

Пропада девилска држава.Све има свој крај,као и доживотна робија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Локално

21.10.2022 05:59

Највазније је остати на европском путу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

21.10.2022 06:50

Могао би наш Пера, Лондонски ђак, он нема на којем мјесту и министарству нио био, таман има искуства и само му треба понудити, прихвати би он то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Такви су

21.10.2022 10:25

И тамо. Резултати су оцигледни.

Name

Рамбо

21.10.2022 08:38

Поредити онај сазив министара и цлана предсједниства са овим сада,је у нај мању руку неумјесно!Политика овог сазива и цлана,су били конфликти и нерад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

21.10.2022 13:48

Боље би нам било да се позабавимо својим проблемима но сто ликујемо како су енглези и њемци пропали посто њихова пропаст није ни близу насој и они це пребродити кризу а ста цемо ми?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда без реда

21.10.2022 23:21

Никад се не зна ко це пребродити кризу а ко пропасти!!!Историја писе о пропастима великих и моцних ,који су се нереално просирили и насли у понору!!!Велики системи знају бити неприлагодљиви!Све се гради годинама а нестаје у тренутку!!!!