Балканска рута биљежи повећан број миграната

- Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић рекао је Срни да је у овој години забиљежен пораст броја илегалних миграната на балканској рути, након периода смањеног прилива, што потврђује и податак од 20.170 регистрованих у БиХ.

Босна и Херцеговина 20.10.2022 | 10:39
Балканска рута биљежи повећан број миграната

Ујић је навео да је у протеклих мјесец дана дошло до повећања броја илегалних миграната у БиХ.

"У септембру је регистровано велико повећање и на дневној бази смо имали више од 200 илегалних миграната. Оно што предствља највећи проблем јесте што су у питању људи из неких других држава који се раније нису појављивали у овом броју", рекао је Ујић.

Он је појаснио да су прошле године на првом мјесту били људи из Пакистана, међутим, та земља је сада на четвртом мјесту са укупно 900 лица за ову годину.

"На првом мјесту сада су људи из Авганистана јер међународне организације не дозвољавају да се било ко враћа у ту земљу. Тамо постоје покрети и рат и нити једна држава у Европи тренутно не може да врати људе у ту државу", рекао је Ујић.

Он је указао да је забрињавајући тренд што су сада на другом и трећем мјесту државе чијим је грађанима Србија дозволила безвизни боравак, који легално уђу у Србију, а онда ту бацају документе и настављају пут илегално према земљама ЕУ.

"Прије свега ријеч је о људима из Бангладеша, Бурундија и Индије. Нама је највећи притисак управо из Србије и ти људи иду за Братунац и Бијељину. Ту имамо дневно групе од 80 до 90 људи који пређу преко границе и сједају у аутобусе и иду ка Сарајеву, Тузли, Бихаћу", рекао је Ујић.

Он је указао да је Србија добила 90 дана да усагласи свој безвизни режим са ЕУ и земљама окружења јер је једина у окружењу која има безвизни режим са тим државама.

Директор Службе за послове са странцима указао је и да поједни илегални мигранти иду ка Градишци и Дубици јер је у тим мјестима такође регистрован повећан прилив.

"Веома брзо смо регистровали 20.170 илегалних миграната у овој години. Морам нагласити да је ситуација под контролом и да у прихватним центрима немамо огроман број и има још мјеста", напоменуо је Ујић.

Он је изразио наду да ће се ситуација сређивати како Србија буде усаглашавала свој визни режим са ЕУ, те да је речено да ће то урадити веома брзо, најдаље до нове године.

Кад је ријеч о избјеглима из Украјине, Ујић је навео да с њима нема никаквих проблема јер су сви регистровани, прецизирајући да се ради о око 300 људи који се налазе у смјештајним капацитетима, напомињући да нема повећаног прилива Украјинаца.

"На данашњи дан имамо 2.828 људи у прихватним центрима, а наши капацитети су око 5.500. Велики број улази у земљу али и велики број изађе", додао је Ујић

(Срна Фото: Н1)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ицх

20.10.2022 09:16

Кад се наши исељавају,мора неко попунити овај простор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб Роцк

20.10.2022 11:43

Све у Русију послати!

Name

Има ли

20.10.2022 10:34

Наше браце Руса медју њима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

20.10.2022 11:15

У Братунцу најлаксе је преци,цсмци раде 24х,полиција корумпирана узима кес и окрецу главу,а љићуди без трунке радног стаза купују за кес станове,луксузна аута,моторе,а сви окрецу главу....Командир полицијске станице дудук највеци дозволио је дивљаство,наркоманију,сверц правеци се наиван и луд,а сви поред зиви виде ста се ради и ко ради.....Напали су полицајца сверцери миграната лицно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђ. Б.

20.10.2022 13:26

То су додикови гласачи из иностранства. Када за дудука могу гласати мртви зашто неби могли гласати и мигранти. Ето откуда се појављује податак да у БиХ има више гласача него становника, а на појединим гласачким мјестима дудук има више гласова него што има уписаних гласача. Да није жалосно било би смијешно!

ОДГОВОРИТЕ