Кина се обавезује да ц́е и даље да брани мултилатерализам

Без обзира на то како се међународна ситуација мења, Кина је посвец́ена одбрани истинског мултилатерализма, настављајуц́и да унапређује глобално управљање и промовише глобалну сарадњу, рекао је портпарол Министарства спољних послова Кине Ванг Венбин у среду на редовном брифингу за медије.

Свијет 20.10.2022 | 09:27
Кина се обавезује да ц́е и даље да брани мултилатерализам

''Од 18. Националног конгреса Комунистичке партије Кине (КПК), Кина је увек стајала на страни јединства и сарадње, придружила се побољшању глобалног система управљања кроз реформу и уложила напоре у изградњу нове врсте међународних односа који карактеришу међусобно поштовање , правда и правичност'', рекао је Ванг.

Напоменувши да је Кина непоколебљиви бранилац садашњег међународног поретка, Ванг је рекао да ц́е Кина чврсто подржавати међународни систем са Уједињеним нацијама (УН) у својој основи, међународни поредак заснован на међународном праву и мултилатерални трговински систем са Светском трговинском организацијом (СТО) као темељем.

Он је рекао да је Кина у протеклој деценији постала други највец́и давалац доприноса у УН-у и очувању мира, испунила обавезе „приступа СТО“, значајно олакшала приступ тржишту и смањила укупан ниво увозних царина са 15,3 одсто на 7,4 одсто.

''Кина је такође активно учествовала у посредовању у 'жаришним питањима', као што су Корејско полуострво, иранско нуклеарно питање и Авганистан, и промовисала политичко решење'', додао је.

Као одговорна велика земља која промовише реформе и унапређење глобалног система управљања, Кина је заговарала „концепт глобалног управљања заснованог на принципу опсежних консултација, заједничког доприноса и заједничких користи“, промовисала је трансформацију Г20 у дуготрајну механизам управљања.

''Кина је иницирала оснивање Азијске банке за инфраструктурне инвестиције и Нове развојне банке и продубљивање сарадње Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике (БРИЦС)'', закључио је Ванг, преноси КМГ.

(БН Фото/КМГ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

+++

20.10.2022 08:26

Кинези и право хаха само знају експлоататисати радну снагу у нај горим условима гдје радно вријеме траје док не паднес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свако има право

20.10.2022 08:28

Да буде то сто је, да уреди своју земљу како сматра најбоље.Притисци уцјене, силом наметање потискује виталне интересе дрзава и друства у њима у корист отудјене групе људи од људског рода.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кина

20.10.2022 08:29

Кина је иницирала стварање Азијске банке и инфицирала свијет цороном. Мали зути. Пуно сам радила са њима јако погани људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

томахавк

20.10.2022 08:37

Кина брани диктатуру и помазе диктаторске резиме по свијету.Тако је то код народа који незна ста је истинска слобода.То се зло диктаторско сири по свету.

ОДГОВОРИТЕ