Градоначелник имао право да смањује плату радницима

Представници Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске потписали су почетком прошле године са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем колективни уговор којим су му омогућили да по свом нахођењу, може смањивати плате запосленима у Градској управи и до 30 одсто, када он оцијени да нису испуњени очекивани резултати.

Република Српска 20.10.2022 | 09:03
Градоначелник имао право да смањује плату радницима

То је било дефинисано чланом 12, који је оспорен пред Уставним судом Републике Српске од стране Синдиката управе Републике Српске који у градској управи Требиња такође има своју организацију.

Они су у својој апелацији навели да колективни уговор није у складу са Законом о раду јер јер прописује мања права и неповољније услове рада од оних утврђених законом избацивши успут и инструмент дисциплинског поступка.

Суд је то потврдио, а у својој пресуди навео како су Ћурић, али и синдикална организација изашли из законских оквира.

“Потписници колективног уговора су за непостојање одређених резултата одредили казну другачију од казне прописане законом. Уговарајући дестимулативни дио плате утврђује градоначелник без дисциплинског поступка, потписници су уредили односе супротно закону”, наводи се у одлуци која је у посједу портала ЦАПИТАЛ.

Ћурић је у одговору на апелацију негирао тврдње правдајући се да је хтио да избјегне регистровање дисциплинског поступка у персоналном досијеу запослених.

Признање Ћурићу како би се избјегао поступак

Синдикална организација градске управе је навела како права радника нису умањена јер му се плата може смањити само уз његову сагласност.

“Омогућено му је да призна да је учинио повреду дужности или да није постигао резултате или да о наведеном одлучује дициплинска комисија”, стоји у њиховом одговору.

Предсједник Синдиката Управе Републике Српске Божо Марић који је поднио апелацију каже да је од почетка било јасно да ће овај колективни уговор бити оспорен.

“Не можете давати градоначелнику ингеренције које нема и од себе правити робове. На овај начин су се покушала легализовати овлашћења која градоначелнику по закону не припадају. У подређени положај довели су све запослене испод њега”, каже Марић.

Са друге стране, предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске Бранко Зеленовић каже за ЦАПИТАЛ да не види како су радници овим уговором подређени.

“Није то баш тако. Поред дестимулације дефинисана је и стимулација радника, за неког ко добро ради и има резултате”, каже Зеленовић.

Према његовим ријечима, организација коју води никад не би дозволила да се нешто ради на штету радника.

“Чим се појави било који вид угрожености радниика, ми ћемо стати иза наших људи”, рекао је Зеленовић.

(Цапитал Фото: Цапитал)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Дијагноза

20.10.2022 07:23

Комплетна власт Републике Српске је изван нормалних законских оквира од доласка на теон великог Баје. То је прћија пар индивидуа који раде шта им воља. Докле ће, ко доживи причат ће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без коментара

20.10.2022 08:31

Ранкин синдикат само нек је њој добро са платом од 5.000 КМ и топлим оброком ницега се Ранка и Зеленовиц не одрицу у своју стету само на стету радника. Секта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека

20.10.2022 08:51

И треба им тако. Мислили су да це посао добити само машући заставицама а нису били свјесни да су са тиме постали њихове марионете. Сад са њима може под да брише а они ће да ћуте и да га уздижу и величају. То што сте тражили сте и добили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Нека

20.10.2022 11:09

Потпуно се слажем. Сви радни односи у државном фирмама су незаконито засновани јер знамо како то иде тамо. Али тад се радници нису бунили, јер нас менталитет казе: буни се само кад теби није добро, а кад ти другог оштетиш, онда ником ниста.

Name

брецало

20.10.2022 09:18

Јели себи сманијо плату јели сипа гориво из свог дјепа јели вози своје ауто или је из будзета узео паре па купијо ауто, који су то муфуљузи

ОДГОВОРИТЕ
Name

*

20.10.2022 10:24

Обзиром да има двије соларне електране нешто нисам сигурна.

Name

сомеоне

20.10.2022 09:26

само рези, па на изборима дописи себи колко ти фали гласова а себи обавезно подигни плату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

20.10.2022 10:10

Па ако лосе раде смањити. То је нормално.