Запослени овластили градоначелника да им смањује плату

Представници Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске потписали су почетком прошле године са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем колективни уговор којим су му омогућили да по свом нахођењу, може смањивати плате запосленима у Градској управи и до 30 одсто, када он оцијени да нису испуњени очекивани резултати.

Република Српска 19.10.2022 | 17:03
Запослени овластили градоначелника да им смањује плату

То је било дефинисано чланом 12, који је оспорен пред Уставним судом Републике Српске од стране Синдиката управе Републике Српске који у градској управи Требиња такође има своју организацију.

Они су у својој апелацији навели да колективни уговор није у складу са Законом о раду јер јер прописује мања права и неповољније услове рада од оних утврђених законом избацивши успут и инструмент дисциплинског поступка.

Суд је то потврдио, а у својој пресуди навео како су Ћурић, али и синдикална организација изашли из законских оквира.

“Потписници колективног уговора су за непостојање одређених резултата одредили казну другачију од казне прописане законом. Уговарајући дестимулативни дио плате утврђује градоначелник без дисциплинског поступка, потписници су уредили односе супротно закону”, наводи се у одлуци која је у посједу портала ЦАПИТАЛ.

Ћурић је у одговору на апелацију негирао тврдње правдајући се да је хтио да избјегне регистровање дисциплинског поступка у персоналном досијеу запослених.

Признање Ћурићу како би се избјегао поступак
Синдикална организација градске управе је навела како права радника нису умањена јер му се плата може смањити само уз његову сагласност.

“Омогућено му је да призна да је учинио повреду дужности или да није постигао резултате или да о наведеном одлучује дициплинска комисија”, стоји у њиховом одговору.

Предсједник Синдиката Управе Републике Српске Божо Марић који је поднио апелацију каже да је од почетка било јасно да ће овај колективни уговор бити оспорен.

“Не можете давати градоначелнику ингеренције које нема и од себе правити робове. На овај начин су се покушала легализовати овлашћења која градоначелнику по закону не припадају. У подређени положај довели су све запослене испод њега”, каже Марић.

Са друге стране, предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске Бранко Зеленовић каже за ЦАПИТАЛ да не види како су радници овим уговором подређени.

“Није то баш тако. Поред дестимулације дефинисана је и стимулација радника, за неког ко добро ради и има резултате”, каже Зеленовић.

Према његовим ријечима, организација коју води никад не би дозволила да се нешто ради на штету радника.

“Чим се појави било који вид угрожености радниика, ми ћемо стати иза наших људи”, рекао је Зеленовић.

(Цапитал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Сунце

19.10.2022 15:21

Колико зла поједини људи носе у себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЗ

19.10.2022 16:21

Овај је приправник за Милана Новитовица директора РУ цивилне застите.Ста тај ради својим запосленим и како их малтлетира и како проводи тортуру над њим, то нема ни у приватном сектору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аћим

19.10.2022 16:25

Не зна се ко је већа будала, они или он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

19.10.2022 16:25

Колико лудих у црвеној секти. Ово није нормално. Дуполизци му дали проти законито право па само они који нису црвени испаштају. Па он није ни за сеоски вашар а не тамо гдје га је манијак из бакинаца поставио. Лопурде црвене секте, долази вам крај слободе и бахатости па онда пуњење затвора црвеним лоповима

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

19.10.2022 16:51

И твоје време истиче мајмуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

19.10.2022 17:08

Ово има само код Вас....далеко било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

19.10.2022 17:16

Како је могуце да се вецина народа једноставно преда фукарама ?У свим друственим сегментима...На тај нацин им само помазу. После казу, морали смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

19.10.2022 17:39

Нагори је младен ђуревић,опозвани нсчелник општине Вишеград.Нема горег,он је на челу колоне најгорих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опи

19.10.2022 17:46

Тако им и треба,кад само гледају да се лижу и грле ...а кад Миле дође да се смију и грле...нек цркву кад их не занима нико сем њих самих...

ОДГОВОРИТЕ