Семберском сељаку треба подршка, а не празна прича

Ове године по први пут у историји Бијељине, за аграр је из градског буџета издвојено око 3,5 милиона КМ, а и даље остајемо једна од ријетких локалних заједница које на овај начин подржавају пољопривреду.

Република Српска 19.10.2022 | 11:55
Семберском сељаку треба подршка, а не празна прича

- На јучерашњој конференцији за медије коалиције „Договор за Бијељину“ чуо се низ бесмислица с циљем да се у други план стави градоначелников приједлог Одлуке о помоћи пољопривредницима и онемогући конкретна помоћ пољопривредницима којима је она пријеко потребна.

Људи који су међу одборницима и у Аграрном фонду задужени да мисле о добробити пољопривредника, сјетили су се само дан прије сједнице Скупштине града Бијељина да је износ средстава предложен градоначелниковом одлуком недовољан и да га треба повећати. Нажалост, наш буџетски оквир је ограничен и износ предложених средстава од више од 1,2 милиона конвертибилних марака је максималан могућ у овом тренутку.

Ове године по први пут у историји Бијељине, за аграр је из градског буџета издвојено око 3,5 милиона КМ, а и даље остајемо једна од ријетких локалних заједница које на овај начин подржавају пољопривреду.

Имајући у виду све ово, јасно је да јучерашњи говорници на конференцији за медије по ко зна који пут показују неразумијевање начина на који функционише буџет и лицемјерно покушавају да узму који поен код семберског домаћина.

Умјесто тога, коалицији која у свом имену има „Договор“ предлажемо да искористе своје личне и страначке везе у врху власти Републике Српске и БиХ, како би порадили више на примјени системских мјера које би дугорочно ријешиле проблеме пољопривреде, попут: укидања акциза на гориво, смањење ПДВ-а на вјештачко ђубриво, заштиту домаће пољопривредне производње.

Сем тога, буџет којим располаже Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је 30 пута већи од средстава која град Бијељина издваја за аграр, иако суштински није надлежан за то.

Зато  позивамо ресорно Министарство и коалицију „Договор“, уколико мисле да могу помоћи новчано пољопривредницима, да дио средстава са републичког нивоа усмјере у Семберију и обезбиједе по хектару обрадивих површина бар онолико новца колико је обезбиједио град Бијељина, али и да испуне законску обавезу да буџет за пољопривреду износи 6% од укупног буџета односно, за ову годину 250 милиона КМ, умјесто садашњих стотињак милиона.

Тако ће најбоље доказати локал и сваки други патритозам којим се бусају, саопштио је градоначеник Бијељине Љубиша Петровић.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Семберц

19.10.2022 10:27

Тако је Љубо! Зив нам и здрав био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глоцк

19.10.2022 11:56

Семберском пољопривреднику треба помоћ...семберски сељак је распродо све и зиви у граду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

19.10.2022 15:05

Много ти знаш ко је шта продо, семберски сељак не излази из пластеника.кад би сви функционери били одговорни као семб, сељак ми би били јачи од пола европе. Свака част за градоначелника, бори се за народ и пре и после и између избора

Name

XОXО

19.10.2022 17:07

Само напред Љубиша тари БАГРУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сејтан

19.10.2022 18:13

Треба сељацима висе подрске, подрска је мала.

ОДГОВОРИТЕ