Расте извоз руске нафте уочи ембарга Европске уније

Извоз руске нафте морским путем порастао је током протеклог мјесеца јер су земље пожуриле да се снабдију уочи ембарга Европске уније на увоз тог енергента из Русије који ступа на снагу у децембру.

Свијет 18.10.2022 | 21:27
Расте извоз руске нафте уочи ембарга Европске уније

Према извјештају њујоршке агенције Блумберг, Турска, Индија и Кина су појачале куповине руских барела током протекле четири недјеље до 14. октобра.

Испоруке у те три земље, које су достигле врхунац од 2,2 милиона барела дневно у јуну, биле су током минуле четири седмице мање у поређењу с јуном за отприлике 350.000 барела дневно, и износиле су око 1,85 милиона барела, преноси Раша тудеј, додајући да су испоруке Турској наводно ове године порасле на највиши ниво.

Поред тога, количина овог горива на танкерима чије крајње дестинације нису назначене већ се умјесто тога наводе њихове транзитне коте као нпр. Порт Саид, Гибралтар, или пошиљке носе ознаку „за наручивање“, повећана је за око 450.000 барела дневно.

Према подацима “Блумберга”, те пошиљке углавном завршавају у Индији или Кини.

Аналитичари кажу да ће, када буду откривене крајње дестинације тих танкера, руске комбиноване испоруке нафте тим земљама вјероватно надмашити претходни рекорд на годишњем нивоу.

Укупан извоз руске сирове нафте је такође порастао у извјештајном периоду, премашујући три милиона барела дневно у просјеку, што је највећи обим испорука нафте из Русије од средине августа.

Скоку извоза су допринијеле повећане испоруке Европи, пошто земље у том региону изгледа желе да напуне своје складишне капацитета прије 5. децембра, када на снагу ступа ембарга ЕУ на увоз руске нафте морским путем, наводи амерички медиј.

Извоз руске нафте у европске земље, не рачунајући Турску, порастао је за 14 посто на 714.000 барела дневно у седмици закључно са 14. октобром.

Према рачуници “Блумберга”, заснованој на подацима руског министарства финансија, приход земље од продаје нафте морским путем скочио је за девет милиона долара на 134 милиона долара у недјељи завршеној 14. октобра. Просјек за четири недјеље, закључно с тим датумом, такође је порастао за око два милиона долара на 145 милиона.

(Тањуг   Фото: схуттерстоцк.цом/Флy Оф Сwаллоw Студио, илустрација)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Србо

18.10.2022 19:40

Миле увезао 5 мил барела и напунио робне резерве ,замислите биће 60 фенига литра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.10.2022 09:12

Цвјета посао са нафтом и плином. Компаније имају ектра профите. Ради тога млади гину у рату у Украјини. Сиротиња плаћа све. То је свијет данас.

Name

Супер

18.10.2022 19:47

Руси продају Кинезима, Кинези Сигапурцима, Сингапурци Британским Нафним Корпорацијама, они нама, дивота !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

18.10.2022 20:30

Русији боље овако,као више заради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нафта це увјек

19.10.2022 08:32

Себи да надје пут.Како функционисати без тога? Ко то мозе? Нико!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Санела

19.10.2022 08:46

Ено Фадил Новалић се сјетио како да се домогне пара искориштавајући незапослене особе на бироу рада..Направио је да их пола одустане и још дао задњи рок..И што остане да његова мафија искористи да узме себи..Још је добар полицији и банкама...Да није злоупотреба дијелио би људима на лицу мјеста на бироу.Као да је то велика пара..Дају на увид личну карту као на гласању..Али биће Фадилу велика пара што остане,лоповчина..Фадил Новалић лоповчина био и остао..

ОДГОВОРИТЕ