Послодавци траже смањење пореза и владиних намета

На адресу Владе Републике Српске стигао је документ економских реформи Уније удружења послодаваца. Они предлажу смањење пореза али и непореских давања, реформу јавних предузећа, зрдавствених и образовних установа, али и укидање подршке запошљавања.

Република Српска 17.10.2022 | 20:04
Послодавци траже смањење пореза и владиних намета

У њиховом захтјеву наведено је и да Закон о раду треба прилагодити тржишним условима. Гдје је у свему томе радник и радничка права, питају из Синдикара Републике Српске.

Као најбитнију мјеру у приједлогу економских реформи упућених Влади, послодавци наводе смањење парафискалних намета. Ови намети, кажу, највише коче развој привреде у Српској, па су због тога задужили Владу да се позабави овим питањем.

У претходном периоду смањене су или у потпуности укинуте одређене таксе, па су тако послодавци на годишњем нивоу уштедили 30 милиона марака.

„Смањење парафискалних намета је кључна мјера коју ми очекујемо и током ове године, а и у наредној години да коначно смањимо тај ниво парафискалних оптерећења значајно. С друге стране фискална растерећења чекају сет мјера која су везана за Федерацију Босне и Херцеговине. У сваком случају оно што је исто тако захтјев пословне заједнице је да идемо у правцу формирања министарства економије и у стратешком смислу да дођемо у позицију да имамо стратегију развоја Републике Српске“, каже директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић.

Осим ових мјера, послодавци предлажу да се укину подршке запошљавања, које, како је наведено, нису ефикасне. Као мјеру економске реформе наведено је и смањење права по основу незапосленог лица, али и прилагођавање Закона о раду тржишним потребама.

„Укидање свих програма подршке запошљавања за које се не може доказати ефикасност утрошка јавних средстава и одрживост радних мјеста. У циљу смањења атрактивности статуса незапосленог лица, потребно је извршити измјене свих прописа који регулишу ову област и смањити ниво права која се остварују по основу статуса незапосленог лица“, наведено је у документу Приједлози и препоруке Уније послодаваца за програм економских реформи Српске од 2023. до 2025. године, који је у посједу портала Цапитал.

Из Савеза синдиката истакли да порџавају приједлог смањења или укидања парафискалних намета, али да уштеде добијене на тај начин, треба да се прелију на износ плате радницима, што до сад, како тврде, није био случај. Додају да послодавци нису ти који треба да одређују подстицаје за запошљавање али и права радника по прекиду радног односа.

„Када је у питању њихов захтјев за смањење права радника мислећи на новчану накнаду на Заводу за запошљавање, када радници остану без посла, не својом кривицом, него добију отказ од стране послодавца, по питању технолошког, економског вишка или престанка рада на одређено вријеме, такође могу да одговорим врло јавно да је то ствар радника Републике Српске и Свеза синдиката који представља радника у Економско – социјалном савјету и у преговорима са Владом, јер радници који добију отказ од стране полодаваца морају имати новчану накнаду да би могли да преживе док не добију нови рад“, истиће потпредсједник Савеза синдиката Републике Српске за привреду Данко Ружичић.

У Синдиката истичу да су управо послодавци ти који су о почетка пандемије до данас, подијелили отказе по основу престанка уговора о раду за око 26 хиљада радника. Према томе, како кажу у Синдикату, послодавци нису адреса за одлучивање о накнади радника који је остао без посла, као ни о порезима и доприносима, о којима треба да одлучује сам радник.

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Рада

17.10.2022 18:25

Послодавци или робовласници робовима тј радницима ни плате не требају ни слободан дан ако је могуће глуви и њеми само руке да понесу.Јадан је радник код приватника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кедер

18.10.2022 01:15

Тако је.а ти си паметан покрени себи самостални бизнис и немој дозволит да те искориставају.

Name

Татар

17.10.2022 18:41

Ти исти послодавци до сада су еxтра профитирали на разним малверзацијама и неправилностима према радницима и вјероватно из навике траже смањење пореза и намета јер не желе изгубити ни један цент а то што су радни је у црно заволи са неувезаним и неплаћеним радним стазом и осталим дадзбинама ником ништа.Е моја сиротињи хоће ли те икад ико заштитити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛаwАндОрдер

17.10.2022 21:13

Буди ти послодавац, лако је ићи на посао, радуцкати и чекати плату. Знадеш ли ти колико се коцкица треба сложити па да сви буду плаћени. Зандеш ли колико држава и остале гуликоже траже од послодавца.

Name

БЛ

17.10.2022 19:15

Немогуца мисија, идуце године се морају вратит милиарда кредита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бацко

17.10.2022 19:19

Сто то па зар ви не подрзавате рад Владе РС која је најбоља у окрузењу отварају се радна мјеста и фабрике људи се врацају цак и Свабе и остали западњаци тј европљани стоје испред представниства насег у иностранству да добију радне дозволе. Како сте посијали сад зањите . Лијепо вам Миле завуце а ви га и даље љубите у д... да не будем вулгаран. Плацајте му кампање купујте гласове све це вам изаци на нос . Нек вам је са срецом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Битанге невидјене

17.10.2022 20:03

Цуј они пишу предлоге шта да Влада уради. Ово нема нигдје на свијету и ту Унију послодаваца треба забранити. Јер постоји Привредна комора и ту они могу износити своје приједлоге а не Влади. Али не знам како то да нису затворили фирме кад им све смета него раде пуном паром. Само фале им нови робови да се још мало више обогате а и синови чекају нова аута. То су наши послодавци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

17.10.2022 20:51

Савјетујем да направис своју фирму па да видис какоје у овој земљи бити послодавац.Какви радници какви откази па овдје нема радника за лијек.Људи увозе радну снагу а они стомулису послодавце да записле радника кои непистои.Имате на бироу раднике кои су ко фол незапослени ти неце ни да раде.

Name

Боки

18.10.2022 03:55

Неће нико да ради за плату од650 км без слободног дана или ако га имаш мораш га нарадит послодавцу морају научит да радник није роб мора некад и кући отић видјет дјецу.

Name

Цуј , цуј

18.10.2022 04:51

Раднику минималац кад оде у пензију само 300 км,а они се богате,ти сто донесе закон ,вецина њих има фирме

Name

@Перо

18.10.2022 06:14

Није нико луд да ради за 750-900 КМ, сест или седам дана у седмици, а да нема путне троскове, топли оброк, боловање нити годисњи одмор. Наравно да паметни људи неце да раде под таквим условима. Савјетујем ти да изадјес из свог села и видис како се радници третирају и закони постују у нормалном свијету. Нема овдје послодавца који је спреман да постује законе и своје раднике, засто би онда оцекивали да друство постује њих? Треба њима постена и добра инспекција да их мало прецесља, а не да им се омогуцава да се неоправдано богате јос висе.

Name

Ре: Битанге невидјене

18.10.2022 06:50

Све си друже у праву. Радим у једној и видим колико ми се газда богати. Неписмен он неписмен син ал млате паре само тако. Пола плате на руке ( кад стигне) пола на пријаву минималац. Инспекција пије и једе с њима нас раднике ни да погледају. Само нек се Њемацка отвара још да се покупимо сви тамо па нек им раде Пакистанци и Индијци.

Name

Ре: Перо

18.10.2022 06:53

Земљаце де покажи фирму која се затворила а ја ћу ти показати ко све отвара фирме и како.Један цовјек фирма а промет му 600.000 КМ за прошлу годину. Може али да си уз власт па мало и њима.

Name

Ноле

17.10.2022 20:59

Цуј укинути подрске запосљавања.Па тај први сто сједи ту је то искориставао,искориставао дрзаву,искориставао раднике,само себи трпао у дзеп...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛаwАндОрдер

17.10.2022 21:09

Како да смање намете кад свака шуша има секретарицу и возача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

18.10.2022 06:27

Шта конкретно значи "констатација" , да закон о раду треба прилагодити тржишним условима рада!!?? Зар раднићка права у овом робовласнићком систему нису већ одавно максимално огранићена?? Хоћете да вам држава смањи намете, а да вам омогући још већи степен експлоатације раднићке класе!! Ви нисте послодавци, него робовласници!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар за ЛавАндОрдер

18.10.2022 08:42

Лупаш јаране без икакве мете.О каквим коцкицама ти говориш и млатис.Знас ли ти колико радника има да му послодавац није плате измирио а да не говоримо о осталим обавезама.Вецина наших послодаваца је дио бахате корумпиране незасите мафије која би најрадије да им радник плати што код њих ради

Name

Горан

18.10.2022 07:44

Нема од тога смањења ништа, треба дати плате ухљебима из секте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да

18.10.2022 07:48

Треба укинути новцану накнаду за вријеме незапослености? Дас раднику отказ и јос ограницавас дрзаву да му помогне тих пар мј? Знате засто то тразе? Зато сто не плацају порезе и доприносе а то је услов за исплату новцане накнаде! Стока похлепна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

18.10.2022 13:47

Тако је нек затворе фирме ако су јадни сви биотворили фирму али нису сви лопови и израбљивачи доста су они оштетили и државу и раднике код нас у фирми раде бабе од 60 година оне не могу живит од пензије па раде за500 км а ко ће им млад доћ нико.