СНСД-овом министру наредили да "среди" контроверзни Правилник о регистрацији возила

Министарство промета и комуникација БиХ добило је рок од 90 дана да изврши усклађивање Правилника о регистрацији возила, сазнаје Клиx.ба. Ово је услиједило након што је министар Војин Митровић (СНСД) направио контроверзне измјене које су подигле велику прашину.

Босна и Херцеговина 17.10.2022 | 19:55
СНСД-овом министру наредили да "среди" контроверзни Правилник о регистрацији возила

Управни инспектор Министарства правде БиХ је средином септембра извршио надзор у Министарству промета и комуникација БиХ над спорном процедуром измјена Правилника о регистрацији возила БиХ.

Наведеним Правилником је регулисан начин и поступак регистрације возила у БиХ, издавања регистарских таблица, издавања исправа о возилу, издавања и додјеле стикер наљепница, облик, изглед и садржај таблица, образаца и исправа о возилу, начин кориштења пробних и преносивих таблица, вођење евиденција о возилима...

Како Клиx.ба сазнаје, инспектори су навели како се управни и стручни послови из надлежности органа управе се могу повјерити другим правним лицима само законом који доноси у Парламенту Босне и Херцеговине. Закључено је да се јавна овлаштења могу преносити само законом, а не подзаконским актима.

Инспектори су приликом вршења надзора утврдили да одредбе Правилника нису довољно јасно и прецизно нормиране јер се из истих може закључити да се њима, без јасног законског основа, одређени стручни послови преносе или би се могли пренијети на друге институције.

Истакнуто је да се измјенама оставља могућност да повјеравање јавних овлаштења могу обављати и приватне компаније.

Инспектори су навели да се преношење јавних овлаштења може извршити искључиво одредбама закона који ће тачно навести која јавна овлаштења и у којем обиму се повјеравају на вршење институцијама са јавним овлаштењима.

Утврђено је и да измјењени Правилник о регистрацији возила није достављен Дирекцији за европске интеграције иако је прописано да су органи управе дужни да нацрте и приједлоге усклађују с правном стечевином ЕУ, а да их претходно доставе Дирекцији на провјеру.

Приликом надзора је забиљежено и да нису спроведене јавне консултације о измјенама Правилника, као и да није прецизирано како би се обезбиједила средства у буџету институција БиХ у случају пријеноса надлежности.

Како сазнајемо, поручено је да морају постојати сагласности ентитетских односно кантоналних МУП-ова како би се извршиле измјене конкретно правилника те да све мора ићи према већ утврђеним корацима.

Подсјетимо, иницијатива за инспекцијски надзор је стигла након што су контроверзне измјене Правилника о регистрацији возила ступиле на снагу 1. септембра ове године, а које између осталог подразумијевају нове стицкере с РФИД технологијом за праћење свих возила из канцеларије једне приватне компаније.

Шпекулисало се да ће бити изабрана фирма блиска владајућем режиму у Републици Српској јер све тражене спецификације као да су "нацртане" за једну одређену компанију.

Такође, ту је и поскупљење стицкера са 5 на 9 КМ (новац би ишао у касу приватне фирме, а не у буџет БиХ) те потпуна неоправданост за увођење ових измјена Правилника о регистрацији возила у БиХ као и низ других нелогичности.

Из Агенције за јавне набавке БиХ су раније упозорили да би се, према Закону о јавним набавкама, такав аранжман третирао као прекршај и требао би бити санкционисан.

Поред стицкера има још неколико спорних одредби, напримјер, попут начина издавања пробних/преносивих регистарских таблица односно непрописивање накнада за њихово кориштење.

Раније су из Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) за Клиx.ба казали како су у више наврата достављали Министарству комуникација и промета БиХ коментаре и приједлоге везане за Правилник о регистрацији возила, међутим исти нису уважени од стране Министарства. Министарство од Агенције није тражило мишљење везано за цијену стикер наљепница.

Поводом афере "Стицкери" Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БиХ) одлучио је поднијети кривичну пријаву против министра комуникација и промета у Савјету министара Босне и Херцеговине Војина Митровића.

(Клиx)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Владимир

17.10.2022 18:14

Тако и треба да буде регистрација 1000 марака па једном да се освијестите да се требате отарасит тог Додика и Митровица и многи други који натурају сваста несто народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какав

17.10.2022 20:22

Какав мозак мора да има неко ко је гласао за ОВОГ,има ли да дефиниција у психологији,медицини?Од тога да је прелазио из опозиције до позиције неколико пута,да је љигава сподоба то тог да га је и Цвијановићка назвала ПАПКОМ?

Name

Босански Србин

18.10.2022 03:09

Да смо народ нормалан не би глас дали за своје угњетаче и крвопије!Много смо глупи.

Name

А ција ли је приватна фирма

17.10.2022 18:15

Која планира возацима продавати стикере за 9 КМ, бас ме занима? ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.10.2022 22:33

Нема он ниста са том фирмом . Он је само консултант тој фирми .

Name

БАЊА ЛУКА

17.10.2022 18:19

Пљачка се наставља само народ суд народа доле багра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ БАЊА ЛУКА

17.10.2022 18:26

В. Митровић ништа поштено није зарадио, све лопов до лопова. Само треба све им одузети, надам се да ће доћи и тај дан. Ако није радио како треба, онда га послати у ЗАТВОР СА ДОБРИМ РЕШЕТКАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

17.10.2022 18:34

Купљени папак хоце јос једну папанску подвалу да провуце у корист сефа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

17.10.2022 18:35

Ма дај склањајте тог сметњама да нам се народ не смије

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

17.10.2022 19:45

Неће ићи. Ако га смјене сви ће удреку, смјењују Србина, угрожавају нас.

Name

Тони

17.10.2022 18:49

Нема љигавијег у семберији. Лопов над лоповима, зар је он министар, о бозе имали те?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

17.10.2022 19:38

Тако је ... Додик окупио лопове само краду ...

Name

Дјордје

17.10.2022 18:55

Стока гладна ,мјере нема .... Све ау спремни урадити да униште свој народ проклетници

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРАДСКИ ПАРК

17.10.2022 20:11

КАКО ЈЕ ОВАЈ МИТРОВИЦ ДОБИО ГЛАСОВЕ У БИЈЕЉИНИ ГДЈЕ ГА НИКО НЕМОЗЕ ИЦИМА ДА ГЛЕДА,А ФАЦА МУ ИЗГЛЕДА КО ДА СУ МУ СЕ НАПУНИЛЕ ПЕЛЕНЕ,ЦОВЈЕК ЗА МИНИСТРСЦТРЕБА ДА ЈЕ ПУН ЕНЕРГИЈЕ А НЕ ОВАКАВ САМ СЕБИ МРЗАК.

Name

БЛ

17.10.2022 19:16

Ма хајде, као да из снсд-а знају ста о законима, не цитају висе од три реценице од наслова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нато вјезба на мањаци

17.10.2022 19:52

Јел то онај папак сто казе гурам даље и ста је све прица за власт 2014 лопови прозивао све редом који љигавац дали икад погледа тај снимак и себе у огледалу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

17.10.2022 19:57

Кад видим тог Митровица Војина мука ми је има фацу старог олињалог лисца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

18.10.2022 06:16

Молим вас овом Митровићу су комплименти, лопов ,лисац, бараба , битанга , смрдљивко, љигавац .

Name

Остварен

17.10.2022 20:14

Када це се у БиХ вратити нормалне таблице, односно укинути ове наметнуте са цудним знацењем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

18.10.2022 05:41

Митровиçу је битно оних 9км и да је себе уградио а за саобраћај ту нема никаквог побољшања нити напретка.то ти је секта снсд.

Name

Када

18.10.2022 06:43

Никада. Ове су добре и ништа им не фали само треба увести техницки преглед једном у двије године као у Њемацкој а не сваке године избијати паре народу. То је наша измишљотина јер ми смо као паметнији од једне Њемачке. Сто се тиче овог љигавца Митровица то је дјело СНСД и Додика јер намјерно такве ставља да им може диктирати шта да раде а и да цика народу намјерно. Има на хиљаде младих образованих честитих али такви власти не требају јер неће да слушају и буду подгузне муве.

Name

Мрки

18.10.2022 06:59

Шта је овај Митрович добро урадио за овај напаћени народ ?Ништа !

Name

Мика

17.10.2022 22:08

Митровић ! Бараба и варалица ко Бурле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм..

18.10.2022 04:11

Чак ми је Шпирић симпатиучнији од тог папка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

18.10.2022 06:05

Па шта је то чудно у приватној држави ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

18.10.2022 06:37

Па наравно! Зашто би се приходи од изавања стикера за регистрацију односно њихова производња и промет огранићили само на државну касу, кад тај посао сасвим солидно може да обавља приватна фирма?? Ово је свакако већ одавно приватна држава!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

18.10.2022 07:27

ПРАТЕЦИ ПОЛИТИЦКУ СЦЕНУ ЛАКО ЈЕ ЗАКЉУЦИТИ ДА СВИ КОЈИ ИМАЈУ ПРОБЛЕМА У ЗИВОТУ УЛАЗЕ У ВЛАДАЈУЦУ СТРУКТУРУ.ПОСТАЈУ ПОДОБНИ И ЗАСТИЦЕНИ ИЗВЛАЦЕ НОВАЦ ЗА СВОЈЕ ФИРМЕ НЕ ПЛАЦАЈУ ОБАВЕЗЕ НАМЈЕСТАЈУ ЈЕДНИ ДРУГИМА РАЗНЕ ПОСЛОВЕ.СВУ СВОЈУ ФАМИЛИНУ ОБЕЗБЈЕДИЛИ.ТУ НЕ ТРБА ПАМЕТ ТУ ТРЕБА СТО ЛУДЈИ ОДВРАТНИЈИ ТО БОЉИ.. БИТНА ЈЕ БРОЈКА А НЕ КВАЛИТЕТ. КАД ИХ ЦОВЈЕК ПОСМАТРА ИМАЈУ МАНА ФИЗИЦКИХ И ПСИХИЦКИ НЕ МОРАЛНИХ И СВАКИХ ДРУГИХ.ОВАЈ ЛИК ЈЕ ЈЕДАН ОД ТАКВИХ ТО СЕ НЕ МОЗЕ САКРИТИ.УЗАС.

ОДГОВОРИТЕ