Прогрес Кине постао модел за цјелокупан свијет

У Великој дворани народа, у Пекингу, почео је двадесети Национални конгрес Комунистичке партије Кине (КПК). Реч је о једном од најважнијих политичких догађаја у Народној Републици Кини.

Свијет 17.10.2022 | 08:57
Прогрес Кине постао модел за цјелокупан свијет

Аутор:Зоран Спасић, директор Центра за сарадњу са земљама Азије

Из шире перспективе историје и света, 20. Национални конгрес КПК пружиће спољном свету слику, да стекне дубинско разумевање Кине у новој ери. Да бисмо разумели Кину данас, морамо да разумемо КПК, њену историју и њен пут великог развоја. Један од најзначајнијих резултата вођства КПК је смањење сиромаштва, које је извукло преко 850 милиона људи из крајњег сиромаштва, што чини скоро 70% светског искорењивања сиромаштва, што је постигнуће без преседана у историји. Борба против корупције је однела убедљиву победу.

Кинески БДП је порастао са 54 на 114 билиона јуана (око 16 билиона америчких долара) у протеклој деценији, и учествује са 18,5% у светском БДП-у, што је раст од 7,2%, док се БДП по глави становника повећао са 39.800 јуана на 81.000 јуана. Кина је данас главни трговински партнер за више од 140 земаља и региона.

Овом приликом желео бих да Вам на врло јасан начин укажем да је стабилност најистакнутија карактеристика и предност кинеске политике и развоја, а такође је и фундаментална манифестација политичке зрелости. Стабилност води дугорочном развоју, а то је посебно случај за велике земље. Кључ за дугорочни стабилан развој Кине је снажно вођство Комунистичке партије Кине.

КПК има више од 96 милиона чланова. Ова цифра је већа од броја становника већине земаља света. Партија је дубоко укорењена у Кини и кинеском народу, и стога има моћ уздизања у потрази за изврсношћу.

Током више од 100 година од свог оснивања, Комунистичка партија Кине остварила је импресивна достигнућа, указала је на исправан начин да се оствари велико подмлађивање кинеске нације, суштински је променила историјску судбину кинеског народа, и дала допринос у решавању глобалних проблема за читаво човечанство.

Корисно је са пар реченица подсетити да је предходни 19. Конгрес КПК одржан 2017. године, И том приликом донате су велике одлуке. Наиме, дошло је до промене Устава Комунистичке партије Кине, и у Устав КПК је уграђена Мисао Си Ђинпинга о социјализму са кинеским карактеристикама за ново доба.

Мисао Си Ђинпинга о социјализму са кинеским карактеристикама за ново доба промовише изградњу нове врсте међународних односа и заједнице са заједничком будућношћу човечанства, дајући велики допринос миру и развоју у свету. Она је створена континуираним обогаћивањем, дубоким промишљањем и применом научног социјализма и непрекидним истраживањем и кретањем напред у подржавању и развоју социјализма са кинеским карактеристикама. Та мисао представља најновије достигнуће, обухвата практично искуство и колективну мудрост КПК и народа, која иде у корак са временом.

Кина је пружила несебичну помоћ земљама у развоју, успоставила је и побољшала механизме сарадње попут Кине и Африке, Кине и Латинске Америке, Кине и арапских држава, и Кине и пацифичких острвских земаља и спровела опсежну сарадњу у оквиру добровољних и обострано корисних услова за пружање подршке земљама у развоју.

Само када говоримо о афричком континенту, од оснивања Форума о кинеско-афричкој сарадњи, Кина је изградила преко 10.000 километара пруге, скоро 1.000 мостова, до 100.000 км ауто-пута, преко 100 лука, као и безброј школа и болница. Кина је пружила огромну здравствену и медицинску помоћ афричким земљама, у периоду од 1960.-2005. више од 17.000 кинеских лекара је послато у Африку.

У борби против епидемије, Кина не само да је преузела водећу улогу у контроли епидемије, већ је пружила пуно техничке, материјалне и медицинске помоћи многим земљама у развоју и обезбедила вакцине које је Кина развила као глобални јавни производ, посебно земљама у развоју и дала допринос глобалној борби против епидемије.

Двадесети Конгрес КПК је важан и за нас у Србији, јер Србија и Кина уживају снажно политичко међусобно поверење и челично пријатељство, постављајући добар пример међусобног поштовања и поверења између земаља под вођством мудрих лидера обе земље. Врло је важно рећи да захваљујући председнику Србије, Александру Вучићу, и његовим личним односима са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом, наши политички, економски и војни односи су на историјском врхунцу.

Кина је други највећи спољнотрговински партнер Републике Србије. Подсетићу Вас да после доласка кинеских компанија, данас су и РТБ Бор и Железара Смедерево компаније које највише доприносе расту БДП-а Србије. Имали смо рекордан прилив улагања из Кине остварен током 2021. године, улагања су износила 774 милиона евра, што је за 46,5% више у односу на 2020.

Оно што са посебном пажњом треба нагласити, је подршка Кине на челу са председником Си Ђинпингом територијалном интегритету Србије, као што Србија има врло јасан став да поштује принцип једне Кине.

Развој Кине у партнерству са земљама Централне и Источне Европе (ЦИЕ) донео је плодне резултате откако је механизам први пут покренут 2012. године, при чему су и економски и трговински односи забележили историјски раст у оквиру механизма сарадње. У 2021. години, обим трговине између Кине и земаља ЦИЕ достигао је рекордних 124,02 милијарде долара, што представља повећање од 29,7% на годишњем нивоу. Изградња инфраструктуре привлачи више инвестиција у земље ЦИЕ и обезбеђује радна места локалним заједницама.

Поред путева, мостова и железничке мреже, све већу тенденцију бележи и директна ваздушна веза између Кине и земаља ЦИЕ. Заједничка привредна комора Кине и земаља ЦИЕ важан је део овог механизма сарадње.

Нове идеје, нове стратегије и нове мере које ће бити предложене на 20. Националном конгресу КПК, дубоко ће утицати на будућност Кине и света. Сазивање конгреса учиниће да се кинески народ осећа више обогаћеним и учиниће кинеске кораке стабилнијим. Под снажним вођством Централног комитета КПК на челу са Си Ђинпингом, кинески народ ће сигурно створити нова и већа чуда којима ће се цео свет дивити, преноси КМГ.

(БН Фото: КМГ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

мрга

17.10.2022 07:42

Треба обратити пажњу кад се преводи. "Биллион" на енглеском значи "милијарда".

ОДГОВОРИТЕ
Name

томахавк

17.10.2022 07:48

Ма дај молим те.Па они раде за један евро по сату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

17.10.2022 08:40

Укратко, садашњи предсједник Кине жели себе прогласити за доживотног предсједника - односно, данас треба измјенити устав Кине који предсједнику омогућује ограничени мандат у два циклуса. А овај прича о развоју Кине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацов из рова

17.10.2022 10:19

Овај на слици је гласноговорник кинеско руске политике и гост на хепију гдје подрзава БУРЛУ а лици и опонаса потезе адолфа хитлера обицна дзукелетина

ОДГОВОРИТЕ