ПДП: У Добоју је заробљена изборна воља грађана

- Овдје је заробљена изборна воља грађана, бирачке одборе је куповином заузео СНСД у проценту од 95%, насртали су физички на посматраче, пријетили, куповали гласове... Учесници изборног криминала морају одговарати и бити иза решетака, то је наш циљ. Вратити закон у изборни процес и да правосудне институције раде свој посао – рекла је Недићева. 

Република Српска 16.10.2022 | 15:51
ПДП: У Добоју је заробљена изборна воља грађана

- Потребно је разумјети суштину процеса којим се ми бавимо још од прије избора, а то је чување легалности изборног процеса и воље грађана. То је приоритет, а у другом плану је ко ће персонално бити изабран. Јер свака корупција у друштву почива на изборној корупцији и криминалу – рекла је предсједница Градског одбора ПДП Добој, Оливера Недић, на данашњој конференцији за медије. 

Недићева је истакла да се по овом питању из Добоја може оглашавати на дневној бази: 

- У Добоју је тај процес дубоко криминализован. Разочаравајуће је што ни након поновљених локалних избора добојски изборни криминал није заустављен и поново су гурнули људе у ситуације гдје могу да одговарају кривично, односно и затворском казном од 3 до 5 година.

Овдје је заробљена изборна воља грађана, бирачке одборе је куповином заузео СНСД у проценту од 95%, насртали су физички на посматраче, пријетили, куповали гласове... Учесници изборног криминала морају одговарати и бити иза решетака, то је наш циљ. Вратити закон у изборни процес и да правосудне институције раде свој посао – рекла је Недићева. 

Истакла је да је у изборној ноћи извршена неправилност, тако што су се мимо реда прво бројали гласови за предсједника Републике, да би након што је уочено да Милорад Додик губи, процес заустављен и да је наређена брутална пљачка. 

- Звали смо и полицију и Градску изборну комисију, на вријеме упозоравали да се то не чини, али није било реакције. Предсједник ГИК, Ненад Палексић, који је због свог чињења већ одавно требао бити у затвору, јер криминализује изборни процес деценијама, још увијек удара печат, наредио је да се вреће не затварају. Данима су отворене вреће биле у посједу ГИК Добој и како вјеровати да се тим материјалом није даље манипулисало? Записници и евиденције бирача су у изборној ноћи нестајали, а потписи су фалсификовани– каже Недићева. 

Дијана Јешић, члан Главног одбора ПДП-а рекла је да је ПДП од избора примио на хиљаде примједби од стране посматрача, чланова Бирачких одбора и грађана. 

- Велики број људи је спреман да свједочи о изборним нерегуларностима, те смо доказе упутили ЦИК и једним дијелом у тужилаштво. Добој је, што се избора тиче, „град случај“ и по криминализованости подсјећа на Чикаго 20-их година прошлог вијека, али крађа се дешавала и у другим срединама. У бањалучком селу Крмине „гласали“ су људи који живе у иностранству и нису били ту за дан избора, „гласали“ су људи који нису међу живима, а поред њиховог имена стоји потпис.

У Дому за старија лица у Карановцу се налази 80 штићеника, они су потписани у бирачки списак, а од њих нико није лично гласао, нити добио гласачки листић. Имамо Трамошницу крај Пелагићева, повратничко насеље са већинским хрватским становништвом, гдје је побиједио Милорад Додик, а људи тврде да нису гласали за њега.

Сличних случајева је било у Приједору, већ јавности познатом случају Клиса, мјеста у Зворнику, гдје већинско бошњачко становништво тврди да није гласало за Додика, иако су њему уписани њихови гласови. То је само мали дио онога што се дешавало током изборног дана и ноћи. Наш циљ је да докажемо да су почињене криминалне радње које су синхронизовано рађене по цијелој Републици Српској. Украсти глас је крађа као свака друга и не знам да ли су људи који су учествовали у томе свјесни шта су радили – навела је Јешићева. 

Марина Благојевић, предсједница Форума жена и члан Предсједништва ПДП-а, истакла је да ПДП инсистира на правној борби. 

- Постоји максимални степен одлучности да се овај процес изведе до краја. То је став предсједника Бореновића, Јелене Тривић као кандидата и читавог руководства партије. Нећемо допустити да се оваква изборна крађа заврши некажњено. Борићемо се правним средствима, јер је наш основни циљ владавина права и постојање правне државе.

ПДП ће наставити са подношењем кривичних пријава, будући да није било реакција надлежних институција по службеној дужности. Ове седмице је предата једна кривична пријава, док ће сљедеће бити предата друга, свеобухватна, која обухвата неколико стотина лица за која постоји основ сумње да су починили кривично дјело изборне крађе – истакла је Благојевићева.