Кључни изазови за БиХ су инфлација и енергенти

На годишњем засједању Међународног монетарног фонда /ММФ/ и Свјетске банке, које се одржава у Вашингтону, разговарано је о економској ситуацији у БиХ, при чему је наглашено да су за БиХ, као и за све земље, кључни изазови инфлација и континуирано снабдијевање енергентима, саопштено је из Централне банке БиХ.

Босна и Херцеговина 15.10.2022 | 11:22
Кључни изазови за БиХ су инфлација и енергенти

На овом скупу, на којем је делегацију БиХ предводио гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић, разматрани су изгледи свјетске економије и тренутна економска ситуација у свјетлу актуелне геополитичке ситуације, енергетска криза, поремећаји у ланцима снабдијевања и кретања на свјетским финансијским тржиштима.

Из Централне банке наведено је да је Софтић истакао да се у БиХ живи у веома неизвјесном економском окружењу, те да је валутни одбор добро служио током свих 25 година.

“На валутни одбор ћемо се и убудуће ослањати како бисмо допринијели макроекономској стабилност у БиХ. Централна банка БиХ је, током кризе изазване пандемијом, али и актуелним геополитичким дешавањима, предузимала законом дефинисане мјере и активности које су очувале монетарну стабилност”, навео је Софтић.

Он је званичнике ММФ-а упознао и о привременим мјерама које су предузете у банкарском сектору, чији су примарни циљеви избјегавање значајнијег раста каматних стопа у БиХ, односно заштита корисника финансијских услуга, стабилност банкарског система, те постизање макроекономске равнотеже.

Софтић је позвао ММФ на наставак сарадње, те захвалио на досадашњој подршци БиХ, као и Централној банци.

Током боравка у Вашингтону, одржани су билатерални састанци са високим званичницима ММФ-а, замјеником генералног директора ММФ-а Бо Лијем и директором Европског одјељења ММФ-а Алфредом Камером.

Годишње засједање ММФ-а и Свјетске банке одржава се од 10. до 16. октобра.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ТДИ

15.10.2022 09:36

Питање је хоце ли представници из РС блокирати или бојкотоват сједнице, али сигурно неце одлуцит ста је најбоље за градјане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.10.2022 11:43

Нај веци изазов за БиХ градјане је деструктивна политика која не гледа како зивјети него како створити проблем

Name

Добој

15.10.2022 21:27

Питање за стране амбасаде... Како то да у БиХ недостаје дрвета и дрвног пелета? Да нисте слуцајно овим васим слугама, а насим политицарима наредили да вам то довезу у васу пропалу ЕУ?