Још један тужилац БиХ "упецан" у апликацији Скy

И државни тужилац Џермин Пашић помиње се у апликацији Скy. И то у контексту “завршавања” мањих казни за чланове аутомафије који су оптужени у предмету познатом као “Волан”. Као посредник за “завршавање” помиње се Роби, што је, заправо, надимак инспектора СИПА-е Роберта Ристића који је годинама био скоро па приватни истражитељ тужиоца Џермина Пашића, открива портал Истрага.

Република Српска 14.10.2022 | 21:13
Још један тужилац БиХ "упецан" у апликацији Скy

Према писању тог портала, Срећко Трифковић је један од оптужених у предмету "Волан", док је поступајући тужилац Џермин Пашић.

- У вечерњим сатима, 26. фебруара 2021. године, Срећко Трифковић путем Скy апликације пише поруке особи која користи Скy апликацију са кодом МНW7Л4. Истражни органи сумњају да се ради о Сави Дивичићу, још једном члану подземља из Источног Сарајева.

“Хоћеш ли ми видјети то са Робијем”, пише Срећко Трифковић, “да годину завршимо. Упријет ћемо са свих страна”.

Дивичић одговара да ће са Робијем пити кафу, те пита Трифковића:”шта се он (Роби) ту пита?”.

“Па, он је главни доље, а са Џермином је најбољи”, одговара Трифковић, који је данас један од осумњичених за убиство двојице сарајевских полицајаца.

Сутрадан Давичић каже да Роби није био на јутарњој кафи, али претпоставља да ће доћи наредног дана.

“Замоли га. Реци – завршио је Шкоби и осталима, нека и нама заврши”, написао је Трифковић.

Мирослав Шкобо, којег помиње Срећко Трифковић, био је један од чланова криминалне групе која се бавила крађом аутомобила. 

 Када је у љето 2017. године државни тужилац Џермин Пашић издао наредбу за провођење акције “Волан”, инспектор Роберт Ристић је добио задатак хапшења Мирослава Шкобе.

Ристић и његов партнер из СИПА-е Седин Салчиновић су дошли на Шкобину адресу, он им је отворио врата и казао да иде да се пресвуче. Минут касније, Шкобо је искочио кроз прозор и побјегао. Тек неколико мјесеци касније, Шкобо је ухапшен у марту 2018. године и провео је у притвору непуна два мјесеца.

У јуну 2018. године Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против 27 особа међу којима је био и Мирослав Шкобо. Годину и по касније, тужилац Џермин Пашић одлучује да постигне споразум о признању кривице са Мирославом Шкобом. За организирани криминал – година затвора. Баш она казна која се може претворити у новчану, пише Истрага.

Срећко Трифковић у преписци путем Скy апликације наводи да је ову казну Мирославу Шкоби завршио Роби који је главни и који је добар са државним тужиоцем Џермином Пашићем.

Роби је, подсјећамо, инспектор СИПА-е Роберт Ристић против кога је та агенција поднијела извјештај Тужилаштву БиХ због случаја “кокаин”.

У новембру 2020. године Истрага је објавила да је инспектор Ристић, у координацији са државним тужиоцем Џермином Пашићем и његовом сарадницом Мајом Говедарицом (у међувремену унапријеђена за судију у Источном Сарајеву), прије било каквог вјештачења вратио бизнисмену Душку Ђурасовићу мобилне телефоне који су му одузети због сумње да је као одговорна особа у фирми МДДИ Гроуп учествовао у међународном кријумчарењу 50 килограма кокаина.

Ристић је био поступајући истражитељ у овом случају, а неколико дана након што је Ђурасовићу вратио телефоне, он је на своју мајку регистрирао превозничку фирму која је прве послове добила од осумњичене компаније МДДИ Гроуп.

Подсјећамо, у фебруару 2020. године проведена је велика међународна акција против кријумчара кокаина.

Пошиљка је кренула из Колумбије, а тона кокаина се налазила у бананама чији је наручилац био Изет Растодер, словеначки краљ банана. Већи дио, од укупно тоне кокаина, заплијенила је италијанска полиција, а дио кокаина је био усмјерен на Балкан. Италијанска полиција је инсталирала ГПС уређаје како би се утврдило ко је крајњи корисник.

Роба је из Италије, потом,  кренула у Луку Бар у Црној Гори гдје је утоварена у камионе од којих су једни кренули пут Сјеверне Македоније, а други према Босни и Херцеговини у којој је банане (у којима је био кокаин) требала преузети фирма МДДИ Гроуп Сарајево. Оснивачи фирме МДДИ су Душко Ђурасовић и Едис Растодер, син Изета Растодера.

Дио кокаина који је у бананама упућен у Сјеверну Македонију заплијењен је 19. фебруара 2020. године у близини Скопља, а ухапшене су три особе. Испорука у БиХ стигла је дан касније и Царинском терминалу Халиловићима код Сарајева је пронађен кокаин. Према плану полицијских агенција, Италијани су већи дио кокаина који је требао ићи према Балкану замијенили брашном, те је остављен само килограм кокаина који би у истрази требао служити као доказ.

За тржиште БиХ било је намијењено укупно 50 килограма кокаина. СИПА је на Царинском терминалу Халиловићима пронашла дрогу и уграђени ГПС у камиону. Двојица возача су ухапшена, а потом експресно пуштена. По наредби Џермина Пашића саслушан је и директор МДДИ Гроп-а Душко Ђурасовић којем су одузета два телефона у којима су, сумња се, били докази о крајњем кориснику увезеног кокаина. Но, тужилац Пашић никог од саслушаних и испитаних није притворио.

Предмет је завео под ознаком КТН, што значи да је Пашић сматрао да је ово кривично дјело починила непозната особа. Осим тога, тужилац Пашић је донио наредбу да се врате телефони одузети од директора МДДИ Гроупа Душка Ђурасовића. О томе не обавјештава Суд БиХ.

Телефоне је, утврђено је током интерне контроле у СИПА-и, испред зграде Тужилаштва БиХ, осумњиченом Ђурасовићу предала тадашња Пашићева сарадница Маја Говедарица. Десет дана касније, Пашићев дугогодишњи “приватни” истражитељ Роберт Ристић на своју мајку регистрира превозничку фирму која, одмах, потписује уговор са МДДИ Гроупом и врши транспорт робе из Црне Горе у БиХ. Истрага о кријумчарењу кокаина је пропала.

Након тога, СИПА почиње водити кривичну истрагу против Ристића који приликом саслушања признаје да је и он користио апликацију Скy, те да му је дозволу за кориштење дао лично тужилац Џермин Пашић који је у сарадњи са СИПА-ом обезбиједио свом инспектору и новац за куповину криптованих телефона.

<стронг>(<спан стyле="цолор: #3598дб;">Истрага)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Ропе

14.10.2022 19:19

Има неко од "дрзавних" упосленика, ту доле у босни, а да није криминалац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је могуце

14.10.2022 20:30

И да има.

Name

Локомотион

14.10.2022 20:37

Има, скај-генерал Костресевиц!

Name

Ре

14.10.2022 22:06

Слабо. Или нема уопште, или се боје сјенке.

Name

Борац

15.10.2022 12:45

Они стите вицу зељковица за маске и скарт пелене.

Name

Пале

14.10.2022 19:20

Одмотава се одмотава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

14.10.2022 19:41

Све сами го кримос до кримоса ,гори смо од Колумбије.Не промијени ли се ста ,зивјети у БиХ це бити горе него у Меделину за вријеме Пабла Ескобара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

14.10.2022 20:11

Какви су ово људи???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

14.10.2022 20:18

Сипа ухапсила возаче и провалила талијански ГПС, имали су инфо. и свјесно спасили крајњег наручиоца. Смјешно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

14.10.2022 20:45

Хехеее

Name

Зоом

14.10.2022 20:57

Ста је са замјеником равнатеља Ђуром и његовим прометним факултетом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

14.10.2022 21:17

Ово је пропаст невидјена. Нема 2 поштена човјека у институцијама на свим нивоима. Одвратно какав смо народ па смо ово овако направили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

14.10.2022 22:16

Све је кренуло од афере 2-папка, али нема казне низакога !

Name

Душан

14.10.2022 21:24

хеботе ови ко Коза Ностра Још само да реинканирају Ал Капонеа па да главе почну падати...Има и ико у полицији тужилаштву суду чистих руку......Ма треба пво све објавити јавно учеснике ставити на једну слист са адресама становања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

14.10.2022 22:22

Република је стабилна и успјешна, буџет је стабилан, ми смо ликвидни. Оу јеа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

14.10.2022 23:41

Има, Бакир, Додик и Цовиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

15.10.2022 06:04

Има ли и једна институција поштена у овој напаћеној и силованој држави.бем те Хитлеру што ниси побдио 1945.

Name

Рамбо

15.10.2022 06:42

Све је то плод дугогодисње владавине црне,криминалне тројке!Велики посао це бити чишћење институција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Санела

15.10.2022 09:37

Јел вама јасно да је у БиХ највише мафијаша који су судије,тужиоци ,полиција,инспектори ,министри итд..Мафија влада у БиХ а Америка је то знала од почетка .Само уз притисак Америке народ се може ослободит ове мафије и да се поставе кадрови чиста образа ..Америко помози макар нешто ,ослободиии нас криминалаца и од мафије јер можеш лако ако хочеш јер и знас их све појединачно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фес

15.10.2022 11:36

Јебем. Ли.им. Мајку лоповску постене људе осудјују без доказа И набијају. Казне И. Троскове а.види. лопова парекселанз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

15.10.2022 19:55

Све сами лопови. Наоружани до зуба, имају службене легитимације, пуни пара а нама вежи појас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

15.10.2022 22:19

Све разбојнике у затвор

ОДГОВОРИТЕ